Homomammoja maailmalta: Kaksi Lauraa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Homomammoja eli meidän kaikkien "äitejä" on ollut Suomessakin. Sirkan tanssit ja Sirkka ovat käsite. Samoin Hertta Välskärinkadun sukupuolitautien klinikalla muistetaan 1980-luvulla siitä, että kaiken aids-vihamielisyyden keskellä hän aina oli asiakkailleen ystävällinen ja huolehtiva. Vanhan Kellarissa oli monta hahmoa. jotka muistetaan. Lyde oli useimpien bestis. Mukavia olivat myös rehevä Raakel, hento Rauha, tyylikäs Sura ja suorapuheinen Teresa. Jotkut käyttävät sanaa "homoemo".

Vieläkö löytyy tällaisia homomammoja?


29.4.2010 Homomamma Laura Bush (?)

Kun Laura Bushin aviomies vielä oli presidenttinä, Laura näytteli hiljaista, tottelevaista puolisoa. Nyt Laura arvostelee miehensä homofobista vaalikampanjaa vuodelta 2004.

Bush voitti silloin niukasti prosenttiluvuin 50,7% kilpailijansa John Kerryn (48,7%). Äänissä se merkitsi kolmen miljoonan äänen enemmistöä. Ne äänet tulivat etupäässä 28 miljoonalta evankelikaalilta. Vuonna 2000 Bush oli vielä myötätunteva konservatiivi ja evankelikaalit pitivät häntä liian liberaalina. Bush kuitenkin pääsi yli liberaali-nimittelyjen sota- ja antihomoretoriikkansa avulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Laura Bush yllättää. Hänen omaelämänkertansa ilmestyy toukokuussa. "Spoken from the Heart" on kirjan nimenä. Siinä Laura kertoo, miten hän ennen vaalikampanjaa pyysi miestään luopumaan homoavioliitto-teemasta. Bush nosti teeman vahvasti esiin ja vastusti homoliittoja. Laura, joka nyt on 63 v., kertoo, että heillä oli homo- ja lesboystäviä ja joillakin ystävillä oli homo- tai lesbolapsia. Hän ei voinut ymmärtää, että siitä kysymyksestä tulisi niin suuri teema.

Kongressivaaleissa kaksi vuotta myöhemmin Bush jälleen yritti puolustaa "pyhää instituutiota". Kuitenkin oli jo tehty virheitä Irakissa ja hurrikaani Katriinan jälkihoidossa. 2008 homoliitot eivät enää olleet yhtä raivoisa ja tehokas teema. Vuonna 2009 varapresidentti Dick Cheney viimein ilmoitti, että hän on homoavioliiton avaamisen puolella. Hänen tyttärensä Mary Cheney on lesbo ja elää toisen naisen kanssa.


30.3.2010 Laura Stuttgartissa

Stuttgartissa on Laura, jolla on oma baari. Siellä on patinaa ja punaista plyyshiä ja Laura on värjännyt tukkansa kirkkaan punaiseksi ja silmät mustiksi. Hän haluaa näyttää pikkuisen noidalta. Mutta samalla hän kuuntelee. Hän on kuullut tuhansia erilaisia lemmensuruja 34 vuoden aikana. Nyt hänen asiakkaansa ovat etupäässä vanhempia herroja, jotka eivät enää käy metsästysretkillä.

Laura on syntyisin Romaniasta. Tärähtävä r-kirjain paljastaa puheessa hänen syntyperänsä. Ranneliikkeessä hänestä kerrottiin jo pari vuotta sitten, kun hän organisoi tukijoukkoja Bukarestin Prideen. Tuhannet poliisit saivat järjestyksen säilymään eikä kukaan marssijoista loukkaantunut.

Laura kertoo, että hänellä on arviolta 600 "lasta", jotka käyvät hänen klubillaan, Kings Clubilla. Hän tuntee useimmat etunimiltä niin kuin mamman tulee tunteakin.

Laura on riipppumaton, tasa-arvonainen. Tietoisesti hän hieman koketeeraa. Asiakkaiden ongelmat eivät ole vähentyneet, mutta ne ovat muuttuneet. Alussa 34 vuotta sitten vakioasiakaskunta oli parikymmentä ihmistä. Silloin vielä elettiin salassa. Klubi oli heille pakopaikka. Laura kertoo, että hän tunsi olonsa mukavaksi näiden ihmisten seurassa. Hän itsekin tunsi olonsa sivulliseksi, koska hän oli tullut maahanmuuttajana 60-luvulla. Monet nykyisistä asiakkaista ovat iäkkäämpiä. He ovat ehkä jo menettäneet elämänkumppaninsa ja tuntevat olonsa yksinäisiksi.

Koko homokulttuuri on muuttunut. Homot näkyvät mediassa ainakin suurissa kaupungeissa. Pikku paikkakunnilla on edelleen torjuntaa ja syrjintää. Nuoria aikuisia ajetaan pois kotoa. Laura näkee välillä näitä ihmsiä, jotka tulevat joka ilta eivätkä hauaisi lähteä yöllä pois. Silloin hän kysyy, mikä on vikana. Hän on tarjonnut tällaisille ihmisille yösijan.

HIV ja aids ovat leimanneet elämänkohtaloita rajusti. Laurakin on yrittänyt auttaa. Kun joku menettää työnsä sairauden vuoksi, hän voi saada väliaikaisesti työtä Lauran klubilla. Läheisten kuolema on aina ollut vaikea asia. AIDS-tukikeskuksesta tiedottaja Volker Mertens myöntää, että Laura on ollut monelle HIV-positiiviselle tärkeä ankkuri elämään.

Lauralla on myös pari omaa lasta, 38-vuotias ja 39-vuotias. Ja nyt on jo yksi lapsenlapsi, jota hän käy välillä hoitamassa. Laura elää yhtaikaa kahta elämää. Aikoinaan Romaniassa hän opiskeli taidehistoriaa ja arkeologiaa ja hänestä piti tulla intellektuaali. Elämä meni kuitenkin toisin. On ollut kolme avioliittoa. Kolmannen eron jälkeen hän totesi, että avioliitot eivät hänelle sovi. Hän ei halua, että hänen elämäänsä rajoitetaan. Nyt on yksi hyvä ystävä Berliinissä. Pitkä etäisyys on hyväksi.

Laura tekee paljon muutakin. Hän on alueparlamentissa vasemmiston edustajana. Hän toimii aids-työssä ja sairaiden lasten hyväksi. Itsestään hän sanoo, että hänellä on kaksi kättä. Niillä voi halata. Ja sitten tarvitaan myös suuri sydän.

Laura lehtikuvassa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!