Berliinissä katolisen koulun seksuaaliset väärinkäytöt päivän puheenaiheena

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

14.2.2010 Mitä jesuiittojen koulussa oikein tapahtui

Frankfurter Allgemeine Zeitungissa oli eilen hyvin henkikökohtainen kuvaus Schwarzwaldissa sijaitsevan jesuiittakoulun tapahtumista ja arjesta. Wolfgang S. toimi siellä opettajana 1980-luvulla. Entinen oppilas sanoo, ettei hän halua rahaa vaan, että tapahtumat selvitetään kunnolla. Tätä juttua lukiessa hieman hämmentyy: mistä on kysymys, seksuaalisesta hyväksikäytöstä vai julmasta väkivallasta.

Vapaasti referoituna näin menee tämä koululaisen tarina.

Oli varmaan syksy 1987. Olin 12-vuotias, 7-luokkalainen St. Blasienin koulussa. Olin tehnyt jotain vähäistä väärin, ehkä hälissyt oppitunnilla. Isä Wolfgang S. muistutti, että joka käyttäytyy huonosti, saa takamukselleen läimäytyksiä. Sellaista oppilaat eivät pitäneet mitenkään vakavana. Oli aika tavallista, että läimäyteltiin pakaroille.

Seuraavan pikku kepposen jälkeen Wolfgang S. haki minut huoneeseensa. Housut alas ja polvilleen. Lyöntejä oli kahdenlaisia: molemmilla käsillä kuin rummutusta, ja sitten toisella kädellä kunnolla vauhtia ottaen. Iskuja oli 50-70. Sitten minun piti katsoa peilistä punaista takamustani. Sitten isä Wolfgang alkoi silitellä peppua. Sama toistui toisenkin kerran. Kun Wolfgang S. vaati minut kolmannen kerran huoneeseensa, kieltäydyin. Ihme kyllä, hän jätti minut rauhaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiedän, että ainakin yksi muu oppilas koki samanlaista. Hän tuli itkien isä Wolfgangin huoneesta. Muuten koulussa vallitsi aika normaali ilmapiiri. Wolfgang S. ei ollut mikään ahdistusta herättävä henkilö. Mutta jotenkin hän oli erilainen.

En puhunut asiasta koskaan kenenkään kanssa, en edes vanhemmilleni. Ja itsekin olen nuo tapahtumat aktiivisesti unohtanut. Kun kyseltiin, onko meidän koulussa lyöty oppilaita, vastasin varmaan "ei". Vasta, kun lehdissä alettiin kirjoittaa Wolfgang S:stä, asiat ovat palautuneet mieliin. Olin monta päivää poissa tolaltani. Mitään vihaa en tunne Wolfgang S:ää kohtaan. Kun joku on noin sairas, voin antaa anteeksi.

Se, mikä minua kiukuttaa, on tämä jesuiittojen keskiaikainen peittely. Jo vuonna 1991 johto kuuli oppilaiden pahoinpitelyistä, mutta ei ryhtynyt mihinkään toimiin. Silloin syylliset olisi vielä voitu viedä vastuuseen.

Jesuiittaveljeskunnalla St. Blasienissa oli tiedossa, että Wolfgang S. oli käynyt terapiassa. Yksi jesuiitta sanoi, että asiasta ei voitu puhua enempää, koska ei tiedetty, millaisesta terapiasta on kysymys. Nyt asiat halutaan selvittää ja Berliinissä on palkattu asianajaja. Minä ilmoitin heti, että pahoinpitelyt eivät loppuneet 1984 vaan minä sain selkääni vielä 1987. Ei mitään rekatiota sieltä päin. Puhelu asianajajalle kesti kaksi minuuttia. Asia ei tuntunut kiinnostavan.

Olen ollut ylpeä siitä, että olen saanut koulutukseni jesuiittojen hoivissa. Harkitsin joskus jopa liittymistä jesuiittoihin. Nyt kuitenkin mielikuva jesuiitoista on romahtanut. Se on ollut suunnaton pettymys. Minua eivät kiinnosta oikeusprosessit eikä raha vaan skandaalin perinpohjainen selvittäminen.

1.2.2010 Asia tuli julki

Toinen katolisen oppilaitoksen kahdesta syytetystä opettajasta on tänään lähtenyt Berliinistä kohti tuntematonta päämäärää. Molempia syytetään katolisen oppilaitoksen oppilaiden hyväksikäytöstä. Iltapäivällä jesuiiittajohtaja Stefan Dartmann vierailee Canisius-oppilaitoksessa, joka on berliiniläinen katolinen eliittikoulu.Nyt halutaan tapahtumat selvittää juurta jaksaen.

Berliiniläisessä eliittikoulussa kaksi opettajaa käytti seksuaalisesti hyväksi ainakin 22 lasta ja nuorta vuosina 1975-1982. Helmikuun puolivälissä valmistuu tutkimusraoprtti. Tapahtumat julkisti koulun rehtori viime viikolla. Tänä aamuna huomattiin, että toinen pääsyytetyistä, ex-pater Peter R. (69) lähti asunnostaan Berliinissä matkalaukkujen kanssa. Toinen syytetyistä, Wolfgang S. (65) asuu Etelä-Amerikassa ja hän on jo tunnustanut tekonsa.

Toinen nyt syytetyistä papeista ilmeisesti jätti koulun väärinkäyttöepäilyjen vuoksi jo 1980-luvun alussa. Koulun johto sai vinkin väärinkäytöksistä jo 2004, mutta silloin uhri toivoi, että asiasta vaietaan. Nyt, joulu- ja tammikuussa tuli uusia uhreja esiin. Kaikkiaan tiedetään jo 22 miespuolista uhria.


Murhayritys Isä Peter R:ää vastaan

Päivän uutinen leviää ja lavenee. Nyt illalla Berliner Morgenpost kertoo, että Isä Peter R:ää vastaan tehtiin murhayritys vuonna 1986. Tekijä oli koulun entinen oppilas, joka oli jo 1980 suorittanut tutkinnon ja oli katkera kaikista niistä nöyryytyksistä, joiden kohteeksi hän oli joutunut kouluaikana. Peter R. oli ollut uskonnon opettaja ja veti oppituntien ulkopuolista iltapäiväkerhoa: kristillisen elämän yhteisöä. Entinen oppilas teki murhayrityksen puukolla ja hän teki myöhemmin itsemurhan.

Peter R. jäi pian sen jälkeen pois koulusta ja siirtyi nuorisotyöhön Göttingeniin.

Tapauksia on ollut runsaasti katolisen kirkon piirissä

Viime vuosina on ollut monia väärinkäyttötapauksia katolisissa laitoksissa. Heinäkuussa 2008 Bambergissa erotettiin 64-vuotias hengenmies. Hän oli vuosina 1978-84 käyttänyt hyväkseen alle 14.-vuotiaita. Rikos oli kuitenkin vanhentunut. Lokakuussa 2008 paljastui Baijerissa, että internaatissa pappi oli käyttänyt hyväkseen vuosina 1972-76 ainakin 16 poikaa. Toiset katselivat, kun pappi makuusalissa kävi pojan kimppuun. Rikos oli jo vanhentunut. Vuonna 2009 paavi otti silloin 71-vuotiaalta papilta pappisoikeudet.

Irlannissa erikoiskomitea paljasti keväällä 2009 suuren määrän väärinkäyttöjä. Papit, nunnat ja munkit olivat vuosien ajan väärinkäyttäneet tuhansia uhrejaan. Tapahtumia selvitettiin 1930-luvulta 1980-luvulle saakka. 12 000 uhrille on maksettu yli miljardi euroa vahingonkorvauksina.

USAssa oli vuoteen 2002 menenssä ainakin 25 pappia eronnut väärinkäyttösyytteiden vuoksi. Kirkko maksoi miljoonia korvauksina.


Miksi katolisessa kirkossa on näin paljon väärinkäyttötapauksia


Tagesspiegel-lehti mainitsee kolme syytä siihen, että erityisesti katolisessa kirkossa on ollut paljon väärinkäyttöä. On pakollinen selibaatti, jäykkä seksuaalimoraali ja autoritaarinen hierarkinen järjestelmä.

Koska katoliset papit eivät voi mennä avioliittoon, sinne hakeutuu miehiä, jotka eivät ole selvittäneet suhdettaan seksuaalisuuteensa ja joilla on ollut vaikeuksia luoda ehjiä suhteita muihin ihmisiin. Tällaiset ihmiset pakenevat katolisen papin ammattiin ja voivat toimia siellä selibaattimanttelin alla toteuttamassa erikoisia halujaan.

Katolinen kirkko esittää ulospäin jäykkää seksuaalimoraalia ja vaatii lujaa moraalista vastuuta. Kirkon sisällä pappien on tällaisessa ilmastosssa vaikea puhua toisilleen avoimesti, eivätkä he uskalla pyytää apua. Kirkossa katsotaan vain poispäin.

Koulun rehtori on samaa mieltä. Katolisella kirkolla on angstiongelma. On homofobiaa ja puhumattomuutta seksuaaliteemoista. Kun kirkon oppi etenee kauas tosielämästä, siitä on seurauksena myös uudelle sukupolvelle puhumattomuusongelma. Tässä on katoliselle kirkolle edessä suuria vaikeuksia.

Oppilaitos on Tiergartenstrassella lähellä pohjoismaiden suurlähetystörakennusta.

Dublinin tapaukset

Dublinin arkkihiippkunnassa 46 pappia hyväksikäytti yli 300 lasta seksuaalisesti vuosina 1975 - 2004. Asia nousi laajasti julkisuuteen viime syksynä. Asiasta julkaistiin The Murphy Report 26. marraskuuta 2009. Raportissa kuvataan myös niitä pappeja, jotka olivat syyllistyneet väärinkäytöksiin (Part2)

http://www.inis.gov.ie/en/JELR/Pages/PB09000504

Tapahtumista oli mm .Guardianissa pitkä juttu

http://www.guardian.co.uk/world/2009/nov/26/ireland-church-sex-abuse


Väärinkäyttöä muuallakin kuin kirkon piirissä

Saksalaisissa lehdissä tämä aihe on tänään ollut keskeinen. Hampurista on löytynyt lisää väärinkäytön uhreja. Nykyisin Chilessä asuva Wolfgang S. on ollut Hampurissakin opettajana.

Spiegel on kerännyt tammikuun pedofiiliuutisensa.Tapaukset ovat monenlaisia:
30.1.2010 USAlainen muotiguru istuu vankilassa. Hän käytti hyväkseen tyttöjä, viimeksi on paljastunut lisää yhdeksän tytön väärinkäyttöä. Heitä oli houkuteltu mm. America's Next Top Model -kilpailuun
28.1.2010 Berliinissä eliittikoulussa paljastui tämä poikaoppilaiden väärinkäyttö.
25.1.2010 Joulupukin asuun pukeutunut eläkeläinen houkutteli tyttöjä mukaansa enkeleiksi. Tyttöjä käytettiin seksuaalisesti väärin.
19.1.2010 mies (27V) tunkeutui lastenhuoneeseen, raiskasi tytön, pani hänet takaisin vuoteeseen ja katosi
7.1.2010 Judovalmentaja käytti hyväkseen yli 200 kertaa valmennettaviaan, joitakin poikia ja ainakin yksi tyttö
4.1.2010 voimistelunopettaja valokuvasi poikia ja pani kuvat nettiin

4 kommenttia

Milloinkahan katolinen kirkko saadaan oikeasti ja kunnolla vastuuseen näistä tapahtumista. Kirkon selibaattivaatimus on oikeasti jyrkässä ristiriidassa ihmisluonnon kanssa. Toivottavasti pedofiliatapauksista päästään jonakin päivänä siihen, että katolinen pappi voi olla naimisissa kirkon luvalla.

Suljetuissa yhteisöissä tapahtuu joskus kammottavia asioita. Muistan joskus lukeneeni uutisen jostakin nunnaluostarista, jonka syvästä pihakaivosta löytyi suuri määrä pikkuvauvojen luita. Jokainen voi miettiä, mistä nuo vauvamurhat olivat seurausta.
  • 2 / 4
  • Uskonnoton
  • 14.2.2010, 10.57
Voisiko joku ystävällisesti selventää, miksi uskisten pedofiliaskandaaleja revitellään homosivustoksi itseään kutsuvalla sivustolla? Alkaa jo oksettaa, eikä pelkästään se, että pedofiilit ovat rikollisista pahimpia. Moneen kertaan on sanottu, että pedofilia ja homoseksuaalisuus ovat eri asioita. Tästä saitista on tullut Kirkkouutisten 7 päivää.