Kommunismin kaatajat ovat nyt äärioikeistolaisia homovihaajia

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Lech Walesa: Homot on hävitettävä


Puolalainen Lech Walesa oli koko 1980-luvun ajan maineikkain kommunismia vastaan taistellut aktivisti. Hän oli tv-uutisten kuvissa yhtä usein kuin Kekkonen vuosikymmentä aikaisemmin. Kun kommunsimi kaatui Puolassa, Walesa joukkoineen nousi valtaan (presidenttinä 1990-1995). Solidaarisuus-liike suhtautui homoihin erittäin penseästi. Vuonna 1995 Puolan parlamentin perustuslakivaliokunta neuvotteli syrjintäsuojasta. Ehdotuksena oli, että syrjntäsuoja annettaisiin myös seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Walesan edustaja poistui kokouksesta ja ihmetteli, tuleeko seuraavana syrjintäsuoja eläimiin ja kuolleisiin sekaantuneille. Walesa oli jo aikaisemmin selkeästi esittänyt, että homous on hävitettävä Puolasta. Jo siihen aikaan mm. International Gay & Lesbian Human Rights Comission kehotti ihmisiä lähettämään kirjeitä ja vaatimaan Puolaan myös seksuaalisia vähemmistöjä kunnioittavia lakeja. 2000-luvulla Walesa vihjaili julkisuuteen, että hänen vastustajansa, pääministeri Kaczynski on homo (veti taskusta ns. "homokortin").

http://www.iglhrc.org/cgi-bin/iowa/article/takeaction/globalactionalerts/63.html

Unkari: Suvaitsemattomuus hiipi sisään vapautta vaatineiden mukana


Kun itäryhmän maissa lopeteltiin kommunistihallintoa ja Berliinin muuri kaatui marraskuun 9. 1989, ajateltiin, että nyt itäisessä Euroopassa voittavat liberaalit ajatukset. Toisin kävi. Tilalle tuli ahdasmielinen kansallismielisyys ja viha vähemmistöjä kohtaan. Unkarilainen parlamentaarikko Oszkar Molnar kertoi tänä vuonna, että hän rakastaa omaa kotimaataan yli kaiken. Vihollinen on globaali kapitalismi ja erityisesti juutalainen kapitalismi.

Keskellä Eurooppaa on noussut kova juutalaisviha. Jopa unkarilaiset kansanedustajat pelkäävät juutalaisten salaliittoa. Juutalaiset ostavat eurooppalaiset pankit ja kiinteistöt ja kohta kaikki on juutalaisten hallussa. Muita vihattuja vähemmistöjä ovat romanit ja homot. Unkarin parlamentissa oikeistolaisen Fidesz-puolueen kansanedustajat hyvin avoimesti ilmaisevat inhonsa näitä vähemmistöjä kohtaan. Heidän johtajansa, antikommunistisankari vuodelta 1989 Viktor Oban vain vaikenee näiden kiihotuspuheiden keskellä.

Joka puolella itäisessä Euroopassa on sama trendi. Vuoden 1989 melskeissä valtaan nousivat konservatiiviset puolueet. Unkarissa syntyi 1988 Fidesz-puolue ja se oli nuorten liberaalien puolue. Jäseneksi ei päässyt kukaan yli 35-vuotias. Silloin vastustettiin kommunismia. Nyt sama puolue on siirtynyt yhä enemmän oikealle, ja siitä tulee ensi kevään vaaleissa 2010 supervoittaja.

Ajattelutavat puolueessa ovat syrjiviä. Oszkar Molnar esitti, että koska romaneja syntyy paljon, heidän raskautensa pitää estää lyömällä nuijalla päin vatsaa. Toinen kansanedustaja, joka on puolueen ihmisoikeusryhmässä, halusi, että pride-paraati on kiellettävä, koska homoseksuaalisuus on mielisairaus.

Menneellä viikolla Fidesz-puolueen perustaja ja vuoden 1989 nuori aktivisti Tamas Deutsch sanoi, että ei ole mitään syytä sensuroida noita edellä mainittuja puheita. Hän itse piti hienoja puheita kommunismia vastaan vuonna 1989. Nyt hänen mukaansa se ei ole laitonta, että puhuu vähän tyhmiä. Tamas Deutsch on verrannut puoluettaan Saksan kristillisdemokraatteihin. Hän ei ole koskaan huomannut. että puoueen riveissä olisi äärioikeistolaisia ajatuksia.

Myös yksityiselämässään Tamas Deutsch on lähestynyt äärioikeistoa. Kesällä 2006 hän otti avioeron ja meni uudelleen naimisiin Lajos Furin tyttären kanssa. Lajos Fur on pelätyn puolisotilaallisen ja fasistisen Unkarin kaartin johtaja. Unkarin kaarti on ollut keskeisenä Budapestin Priden häiritsijäjoukkona.


Puolan Lech Kaczynski: solidaarisuus-aktivistista äärimmäisyysmieheksi

Puolassa tilanne on ollut samanlainen. Presidentti Lech Kaczynski kuuluu homovihasta tunnettuun Laki ja Järjestys- puolueeseen (PiS). Lech Kaczynski aloitti poliittisen toimintansa Solidaarisuus-liikkeen aktivistina. Puolueessa on väkeä, joka on kuulunut nuoruudessaan 1990-luvulla fasistisiin järejstöihin. Mm.puolueen meppi Michal Kaminsky kantoi 1990 fasistien tunnuksia. Nyt hän on Euroopan parlamentin konservatiivi- ja reformiryhmän puheenjohtaja. Englannin konservatiivipuolue liittyi samaan ryhmittymään kesällä.

Presidentti Kaczinsky kielsi vielä vuonna 2005 Varsovan pride-paraatin, mutta eurooppalainen ihmisoikeustuomioistuin kumosi kiellon. Kaczynski presidenttinä kieltäytyi pitkään allekirjoittamasta Lissabonin sopimusta, koska hän ja puolue pelkäsivät, että Puola pakotetaan hyväksymään homoliittolaki. EU antoi Puolalle oikeuden irtautua perusoikeussopimuksesta, ja Kaczynski allekirjoitti Lissabonin sopimuksen.

http://www.theglobeandmail.com/news/world/berlin-wall/intolerance-creeps-in-among-those-who-brought-down-the-iron-curtain/article1350367/

Tuttu näky Puolan pride-tapahtumissa. Tuhannet poliisit turvaavat mm. Varsovan Prideä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!