Norjan homohistoriasta tv-sarja ja kirja

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Pohjoismaissa homoliike alkoi pian toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1948, kesäkuun 23. päivänä Tanskaan perustettiin ensimmäinen homojärjestö Kredsen aj 1948 (vuoden 1948 piiri). Pian sen nimi muutettiin: Förbundet af 1948. Tämä järjestö sai vuonna 1950 norjalaisen ja ruotsalaisen alueosaston. Vuonna 1952 Norjan alueosasto itsenäistyi ja se sai nimekseen Det Norske Förbundet av 1948. Samaan aikaan itsenäistyi myös Ruotsin RFSL.

Norjassa toiminta oli hyvin näkymätönä. Kukausittain pidettiin jäsentapaamisia. Vuonna 1959 siinä oli vain 160 jäsentä. Vasta 1960-luvun puolivälissä järjestö muuttui avoimemmaksi ja jäsenluvut nousivat. Tähän vaikutti yksi aktiivinen ihminen: Karen Christine Friele (synt. 27.5.1935, asuu nykyään Haugastölissä, lempinimi Kim Friele). Hänestä tuli Norjan ensimmäinen julkilesbo.

Norjassa jouduttiin 50-60 -luvuilla taistelemaan samoista asioista kuin muuallakin Euroopassa: rikoslaista oli saatava pois homoeksuaalisuuden kieltävät pykälät. Laki oli vuodelta 1902 ja rangaistavuus poistettiin vasta vuonna 1972.


Norjassa kirja ja tv-dokumentti homohistoriasta


Jonas Rein Seehuus on kirjoittanut kirjan “Rødt, Hvitt & Skrått” (Punainen, valkoinen ja vääristynyt/tai vinossa), joka pohjautuu NRK:n (Norjan television) tekemään neliosaiseen dokumenttisarjaan Norjan homohistoriasta. Se nähdään joskus uuden vuoden tienoilla Norjan televisiossa.

Ilmapiiri oli 50- ja 60-luvuilla vielä hyvin kielteinen. 1950-luvulla eräs psykologi neuvoi Marit Rensvoldia menemään jalkapallo-otteluihin (!) katsomaan jalkapallonpelaajia päästääkseen eroon ei-toivotuista mieltymyksistään. Kaksi viikoa hän oli Voldsløkka-urheilustadionilla (Oslossa), mutta ”parantumista” ei kerta kaikkiaan tapahtunut.

50-luvulla norjalainen tietokirja tiesi kertoa että muutokset endokriinisissä rauhasissa voivat johtaa homoseksuaalisuuteen.

Hyvää sitaatti VG (Verdens Gang) -lehdestä vuonna 1965, joka kuvaa sen ajan tunnelmia:

Se, mikä Beatlesissä on mielenkiintoista, ei ole heidän musiikkinsa, vaan heidän “naismainen” ulkonäkönsä, joka voisi olla pelottava merkki siitä, että tulevaisuudessa meitä odottaa puoli-homoseksuaalinen kulttuuri. (Eikö hän ollutkin aika oikeassa…)

Myöhempi kehitys

Paljon on tapahtunut 1950-luvun jälkeen Norjassa:

1972 dekriminalisointi.
1977 sairausluokitus poistui.
1981 syrjintävastainen laki.
1993 laki rekisteröidystä parisuhteesta.
2008 sukupuolineutraali avioliittolaki.

Väkivaltaa ja hopmojen hakkaminen on yhä ongelma.

Alla muutama linkki. Ne voi kääntää Googlen käännöskoneella
http://translate.google.com/

Norge på skeiva
Norge i rødt, hvitt og skrått

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!