Pride-kulkue ja puistojuhla

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren


Suomen suvi on lyhyt ja oikukas, mutta onneksi melko vähäluminen. Se saatiin kokea Helsinki Priden kulkue- ja puistojuhlapäivänä, lauantaina 3. heinäkuuta 2004, jolloin Helsinki Pride 2004 -kulttuuriviikko huipentui kulkueeseen, puistojuhlaan - ja illan pääjuhlaan.

Vettä tuli aamupäivästä lähtien Helsingissä kuin saavista (tai useammasta) kaataen. Siitäkin huolimatta, että lämpömittari näytti iltapäivällä vain pykälää yli 10 asteen, oli ihmisiä kuitenkin liikkeellä runsaasti.

Aamu kymmeneltä alkoi ulkoilmajuhlinta Perhepiknikillä. Koko perheelle ja kaikenikäisille sopivaa ohjelmaa ja yhdessäoloa oli luvassa Hesperian puistossa.

Pride-kulkue Hesperian puistosta Kaisaniemeen ankeassa säässä

Hesperian puistosta käynnistyi puolita päivin Pride-kulkue, joka suuntasi matkansa Säkkipillinsoittajan johdolla Mannerheimintietä pitkin Etelä-Esplanadille, josta kurvattiin lähellä Kauppatoria Pohjois-Espalle, kuljettiin Mikonkatua pitkin ja Kansallisteatterin vierestä Kaisaniemen puistoon, puistojuhlaan. Mukana oli myös pakettiauto, josta soitettiin tuttuja homokansan suosikkihittejä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Luvalla sanoen ankeasta säästä huolimatta paljon ihmisiä oli mukana matkassa (kulkueen keskeltä arvioiden ainakin parisataa, mutta voi olla enemmänkin?).

Omalla tavallaan koiranilma antoi kulkueelle väriäkin. Harmaan Helsingin kaduille tuli iloinen kulkue - ja erityisesti ydinkeskustassa Manskulla ja Pohjois-Espalla yleisöäkin oli kadun varsilla.

Vähän "hampaat irvessä" saattoivat kulkueessa olleet tuumia, että ollaanpahan taas ainakin mukana, vaikka olo on kuin uitetulla koiralla!

Yhden korvilla kulkue pääsi Kaisaniemen puistoon, jonka viereisestä lätäkköisestä jalkapallokentästä oli hyvää vauhtia kehittymässä järvi.

Ranneliike.net myös infotorilla

Erilaisia info- ja kahvilakojuja oli pystytetty juhla-alueen reunamalle, Pride-infotorille. Myös ranneliike.net oli ihan oman huvilateltan kanssa paikalla.

Ranneliike.netin telttaan oli tuotu kannettava tietokone ja nettiyhteys, joten surffailukin oli mahdollista. Ideoita, pioneerihenkeä - ja osaamista tarvittiin, että kaikki saatiin toimimaan mallikkaasti.

Väkeä poikkesinkin sisään telttaan tutustumaan paikalla oranssit paidat päällä olleisiin ranneliike.netin ihmisiin, juttelemaan - ja pitelemään sadetta.

Kallion Karhupuistossa toimivan Bear Park Cafen lisäksi kahvia ja pullaa myytiin Martat ja Martit ry:n kojusta. Tuore sateenkaarenvärinen yhdistys edistää kotien hyvinvointia Martta-aatteen mukaisesti parantamalla kotitalouksien toimintaedellytyksiä sekä tarjoamalla kulttuuri- ja kansalaiskasvatusta. Kesäkuussa perustetun yhdistyksen kohderyhmänä on erityisesti ne kodit, jossa ei asu perinteisen ydinperhemallin mukainen perhe.


» Kuuntele haastattelu (ogg, 2,5 min). toim. Sami Mollgren

Puistojuhlan ohjelmaa

Esiintymislavalla käynnisteltiin iltapäivän ohjelmatarjontaa. Puheiden osalta tilaisuus oli myös tulkattu viittomakielelle, joten ei-kuulevatkin saattoivat seurata ohjelmaa.

Pride-puistojuhlan juontamisesta vastasi dtm:n Riitta "Ritu" Suominen iloiseen ja räväkkään tyyliinä.

Tapahtuman suojelijana kansanedustaja Outi Ojala

Perinteiseen tapaan Helsinki Pride 2004 -tapahtuman suojelija piti puheen. Tänä vuonna suojelijana oli kansanedustaja Outi Ojala.

Ojalan puhe käsitteli erityisesti syrjintää. Vaikka Euroopan Unionin jokaisessa maassa seksuaalisen tai sukupuolisen suuntautumisen tähden tapahtuva syrjintä on lain mukaan kiellettyä, tapahtuu sitä silti.

Outi Ojala nosti työelämän tasavertaisuuden lisäksi myös adoptio-oikeuden ja naisparien oikeuden hedelmöityshoitoihin niiksi asioiksi, joiden puolesta hän lupaa jatkossakin taistella eduskunnassa.

Jututin kiireistä Tallinnaan matkalle lähdössä ollutta kansanedustajaa lyhyesti, ennen kuin tämän piti suunnata matkalle. Kyselin, mitä hän ajattelee Priden merkityksestä.

Hänen mielestään priden tärkein merkitys on siinä, että seksuaalivähemmistöt tulevat näkyväksi yhteiskunnassa, sillä asenteiden muuttamiseksi tarvitaan sitä, että erilaiset ihmiset saavat olla näkyvillä ja juhlia. Hänen mukaansa juhla on koko yhteiskunnan kannata tärkeä juhla. Ojala toivoi, että myös heterot uskaltautuisivat mukaan.

Kunniarotta ja Asiallisen tiedon omena

Myös Setan puheenjohtaja piti tuttuun tapaan puheen. Perinteistä kunniarottaa ei jaettu tänä vuonna, vaan Seta halusi kiinnittää huomion kaksinapaisen sukupuolijärjestelmämme aiheuttamiin ongelmiin. Järjestelmä synnyttää suuren joukon väliinputoajia - käytännössä kaikista niistä, jotka eivät sovi heteroseksistiseen malliin.

Asiallisen tiedon omenan sai tänä vuonna lastenpsykiatri Tytti Solantaus, joka on lähes ainoana Suomessa osoittanut vahvaa ammatillista mielenkiintoa perheiden monimuotoisuutta kohtaan, naisparien ja miesparien lasten hyvinvointia kohtaan. Hän on jo vuosien ajan osallistunut puheenvuoroillaan, artikkeleillaan, sekä tieteellisiin että poliittisiin keskusteluihin - ja tällä tavalla levittänyt asiallista ja tuoretta tietoa vanhemmuuksista ja lasten kehityksestä. Hänen ammatillinen näkemyksensä on ollut, että tästä heteronormista poikkeavien perheiden tutkiminen tuo tärkeitä uusia kysymyksiä ja vastauksia muuhunkin tutkimukseen.

» Kuuntele juttu (ogg, 10 min). Pride-kulkueessa ja puistojuhlassa. Mukana on osia puheista ja muitakin tunnelmia tapahtumasta. toim. Sami Mollgren

Pois nukkuneita muistettiin

Joulukuussa menehtyi ilomantsilainen opettaja Martti Kaipiainen, joka on vaimonsa Anna-Liisan kanssa ollut mukana Setan toiminnassa vuodessa 1974 lähtien.


Helmikuussa kuoli Vihreän liiton järjestösihteeri, kahden pienen lapsen äiti Hannele "Haski" Lehtikuusi. Hän on toiminut vahvasti eri organisaatioissa Setassa ja Setan ympärillä - ja ollut väsymätön parisuhdelain ajaja ja sateenkaariperheiden puolustaja. Puolisonsa Hannan kanssa hän oli yksi tunnetuimmista Sateenkaariperheiden kasvoista tiedotusvälineissä.


Teologian tohtori, dosentti Matti Lindqvist menehtyi huhtikuussa. Hän toimi mm. Yhteys-liikkeen aktiivina ja terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan puheenjohtajana ja teki työtä vahvasti trans-ihmisten ja HIV-positiivisten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta.

Ja sitten viihteelle...

Puheiden jälkeen jatkui ohjelma viihteellisemmissä merkeissä. Ohjelmasta vastasivat esimerkiksi Maria Gasolina ja Kuukumina.

Brasilialaista slangia oleva "Maria Gasolina" tarkoittaa autofriikkejä, esimerkiksi sellaisia tyttöjä, jotka tykkää vaan autoilijoista ja yhtye Maria Gasolina on helsinkiläinen käännösiskelmäorkesteri, joka soittaa suomeksi iloista maailmanmusiikkia. Yhtyeen omien sanojen mukaan "Käännökset on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta omasta takaa. Suomenkieliset tekstit tehdään tosi uskollisina alkuperäisille lyriikoille, sekä sanassa että hengessä." Valtaosaltaan yhtyeen ohjelmisto on brasilialaista pop-musiikkia, vaikka ei pelkästään. Lisää infoa yhtyeestä löytyy osoitteesta www.mariagasolina.net

Kuukumina soittaa pääosin afro-kuubalaista son-musiikkia, mutta muitakin kuubalaisia rytmejä kuten cha cha cha, changui, bolero ja rumba. Lisäksi brasilialaisia rytmejä, kuten bossa nova ja samba.Omiakin sävellyksiä löytyy niin suomeksi kuin espanjaksikin laulettuna. Vaikutteita myös arabialaisesta ja namibialaisesta musiikkiperinteestä on yhtyeen musiikissa. Kuukuminasta on lisätietoa osoitteessa www.globalmusic.fi/immigres/suomalaisia_yhtyeita/kuukumina.html

Teksti: Sami Mollgren, kuvat Hannu Korhonen ja Ismo Kyllönen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!