Helsinki Pride 2002

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren


Vuosittainen pride-viikko järjestettiin tänä vuonna Helsingissä 24.6. - 30.6.2002. Sateenkaarikansa oli esillä kaupungin kaduilla ja erilaisia tapahtumia, näyttelyitä ja keskustelutilaisuuksia järjestettiin pitkin viikkoa.Perinteiseen tapaan pride-tapahtuma antaa mahdollisuuden osoittaa ylpeyttä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja -identiteetistään ja juhlistaa sitä yhdessä muiden kanssa, sekä antaa kaikille muillekin mahdollisuuden tutustua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuureihin.

Kaikenlaista ohjelmaa

Helsingin seksuaalivähemmistöjen historiaan tutustuttiin tiistaisella Homo- ja lesbohistoriallisella Helsinki-kävelyllä sekä sunnuntaisella hautausmaakävelyllä. Tiistaisella kävelyllä kerrottiin kaupungin homokulttuurista 1800-luvulta nykypäiviin. Sunnuntaisella hautausmaakävelyllä kierrettiin Hietaniemen hautausmaalle haudattujen merkkihenkilöiden haudoilla. Suuren yleisömenestyksen vuoksi hautausmaakävely järjestettiin kahteen kertaan. Molemmilla kierroksilla oli mukana toista sataa kiinnostunutta.Viikkoon kuului myös erilaisia tapaamisia, elokuvia, paneelikeskustelu, valokuvanäyttelyn avajaisia, avoimia ovia, sateenkaarimessu, urheilua ja paljon muuta. Iltaisin tapahtumia oli erityisesti Ravintola DTM:ssä, jossa järjestettiin niin sinkku- kuin vaahtobileet. Toki myös drag-esitys ja artistivieraita nähtiin viikon aikana Mamassa.

Pride-kulkue ja puistojuhla 29.6.2002

Sateenkaarikansa näyttäytyi iloisissa väreissä Helsingin kaduilla, kun perinteinen pride-viikkoon kuuluva pride-kulkue marssi näyttävästi kaupungin ydinkeskustan läpi Koffin puistosta Kaisaniemen puistoon. Reitti kulki mm. Bulevardia, Isoa Roobertinkatua ja Keskuskatua pitkin. Keskipäivän korvilla startannut kulkue onnistui hienosti yläkerran antaman avunkin ansiosta - Aurinko paistoi. Värikkääseen kulkueeseen osallistui useita satoja homoja, lesboja, trans-ihmisiä, heteroita ja muitakin. Reitin varrella oli runsaasti katselijoita.Kaisaniemessä vietettiin sitten puistojuhlaa. Kulkueväkeä odottamassa oli jo runsaasti väkeä, mm. sellaisia, jotka eivät syystä tai toisesta halunneet kulkueeseen mukaan. Virallisempien puheiden jälkeen Puistojuhlan yleisöä viihdytti esimerkiksi Kikka ja drag-showssa saatiin esimakua illan pääjuhlan meiningistä. Tilaisuuden juonsi Jukka Kuronen. Ohjelma myös viitottiin. Lisäksi ohjelmassa oli käsilaukun heittoa, eikä lapsiperheitäkään ollut unohdettu - lapsille oli omaa ohjelmaa. Ja janoisista huolehti ravintola DTM omalla ulkoilmaterassillaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puheet & palkinnot

Setan puheenjohtaja Tiia Aarnipuu käsitteli puheessaan muiden muassa kysymystä siitä, mihin pride-tapahtumaa tarvitaan ja toisaalta miksi kaikki eivät halua tai voi tulla julkisesti esiin, linkittyä seksuaalivähemmistöön. Joka tapauksessa juhliva joukko juhlii yksilöiden erilaisuutta ja ihmisarvoa, joka ei riipu seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä - ja että tilaa on kaikille. Puheessa oli esillä rohkeus, joka on vuoden 2002 priden teema. Rohkeutta on myös tunnustaa, että olemme niin kirjava joukko, että erimielisyyksiäkin on. Teemana oli myös tuore parisuhdelaki ja sen tuomat uudet ilot sekä surut.Puistojuhlassa Seta jakoi tietysti perinteisen Asiallisen tiedon omenan. Sen sai tänä vuonna Veronica Pimenoff, joka on tehnyt paljon työtä trans-ihmisten ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin parantamisen eteen. Seta jakoi myös hieman kyseenalaisen Kunniarotan, joka toimitetaan postitse Kyrkpressenin päätoimittaja Stig Kankkoselle. Hänen päätoimittajuuskaudellaan lehden linja on muuttunut hyvin konservatiiviseen suuntaan. Lisäksi palkittiin ylimääräisellä SETA-palkinnolla Setan pitkäaikainen pääsihteeri Rainer Hiltunen, joka siirtyy uusiin töihin.Myös tapahtuman virallisena suojelijana ollut ministeri Tarja Filatov piti asiallisen puheen, jossa hän kiinnitti huomiota mm. perheen sisäisen adoption puuttumiseen, ihmisoikeuksiin, suvaitsevaisuuteen ja moniin muihin tärkeisiin asioihin. Tämäkin puhe kirvoitti kuulijakunnasta raikuvat aplodit.

Onnistunut tapahtuma

Kaiken kaikkiaan onnistunut puistojuhla päättyi neljän jälkeen iltapäivällä, mutta jonkin verran väkeä jäi paistattelemaan päivää juhlapaikalle senkin jälkeen. Katso myös ranneliike.netin Helsinki Pride 2002 kuvagalleria.

Pääjuhla Vanhalla ylioppilastalolla 29.6.2002

Illalla Pride-viikon pääjuhlaa vietettiin Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Sateenkaariliput liehuivat rakennuksen pääovien yllä. Yhdeksän jälkeen ovien avauduttua ihmisiä saapui tasaisena virtana paikalle ja muutamassa tunnissa paikka kuhisi eri puolilta Suomea tulleita ihmisiä.Illan ohjelmaan kuuluivat mm. drag-show, jossa Matti, Kalkkuna ja Miss Bitch 2002 panivat parastaan, sekä Villien Pippeleiden show. Ohjelmassa oli myös arpajaiset ja muotinäytös. Tilaisuuden juonsi Kaisu Kurki. Alakerrassa pride-discon tarjonnasta vastasi DJ Tassu, ja yläkerrassa varttuneemmalle väelle oli DJ Hannelen humppatanssit.

Helsinki Pride 2002 - kuvagalleria

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!