Coming-out –päivän elämäntarinoita

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Coming-out on lähes jokaisen homoseksuaalisen ihmisen elämässä myrskyistä aikaa. Ensin on epävarma olo, kun huomaa itsensä erilaiseksi kuin muut. Avoimesti homona ja lesbona elämiseen voi kulua aikaa vuosia tai vuosikymmeniä. Joillekin homoseksuaalisuuden tunnistaminen omassa itsessä on helppoa jo nuorena, toisilla asian tunnustaminen voi viedä vuosikymmeniä.


Hän ei välittänyt muiden mielipiteistä

Jürgen oli 16, kun hän aloitti kaapista ulostulon. Ensin hän kertoi asian ystävilleen –etupäässä tytöille. Sitten hän kertoi sisaruksille, äidille ja sukulaisille. Reaktiot olivat positiivisia. Siinä hän myös oppi. että hänen on elettävä omaa elämäänsä. Muiden mielipiteitä ei tarvitse kuunnella tässä asiassa.

Tieto alkoi kuitenkin levitä pienessä kylässä ja mm. kylän juhlissa jotkut humalaiset miehet piikittelivät. Jürgen ei välittänyt. Tärkeimmät ihmiset lähipiirissä hyväksyivät hänet. Muiden mielipiteet olivat yhdentekeviä.

Isälle hän ei kertonut, koska ei tiennyt, mitä siitä seuraisi. Isän terveyskään ei ollut paras mahdollinen. Kuten niin usein, Jürgenin suhde isään oli hieman etäisempi- Vuosia myöhemmin isä kuuli asiasta ulkopuolisilta ja reaktio oli myrskyisä. Sen jälkeen aisasta ei ole puhuttu, mutta suhde isään on tullut paremmaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jürgen on iloinen, että hänen perheessään kaikki on mennyt suhteellisen hyvin. Traagisiakin esimerkkejä on tuttavapiirissä. Nyt, vuonna 2009 ihmisten pitäisi enemmän kiinnittää huomio siihen, että saavat oman elämänsä kulkemaan eikä vain arvostella muita.


Onnellinen homo

Philipp oli 17-vuotias, kun hän päätti ruveta kertomaan, että hän on homo. Kaikki meni oikein hyvin. Monille se oli yllätys, jotkut olivat arvanneet. Omalle perheelle se ei ollut mikään kuuma asia. Philipp ei muista, että olisi ollut vaikeita tilanteita. Hän sanoo, että hän luultavasti väistää sellaisia ihmisiä, joiden suunnalta voisi tulla vaikeuksia.

Philipp laskee itsensä niihin onnellisiin, jotka voivat elää omana itsenään. Sama jatkui, kun hän kolme vuotta sitten löysi elämänkumppaninsa. Elämänkumppani pääsi perheenjäseneksi ensimmäisestä päivästä alkaen.


Vanhemmat olivat uteliaita

19-vuotias Dom kertoo, että hän oli jo 19, ennen kuin hän uskalsi kertoa kotona asiasta. Pelokkaana hän mielessään mietti, mitä tapahtuisi. Yllätys oli suuri, kun perheenjäsenet osoittivatkin kiinnostusta aisaan. Dom itse oli tarvinnut vuosia asiasta kertomiseen, mutta vanhemmille se olikin helppoa.-

Ystävien kanssa oli helpompaa. Kaikkien reaktiot olivat ainoastaan positiivisia. Monille se oli jännittävää, että ystäväpiiriin kuuluu homo. Dom on tuntenut itsensä kaapistatulon jälkeen paljon vapaammaksi.

(Liechtensteiner Vaterland –lehti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!