Tapaus Haider: Jörg voitti oikeudessa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

19.11.2009 Jörg Haider voitti oikeudessa


Vaikka Jörg Haider kuoli 14 kuukautta sitten, hän on saavuttanut voiton itävaltalaisessa oikeudessa. Päivälehti Österreich kertoo, että Graazissa oikeus kielsi Bild-lehteä käyttämästä Haiderista nimitystä "homoseksuaali". Perustelu on kiinnostava: homoseksuaalisuus on hyvien tapojen vastaista.

Nyt uhkaa kaikkia niitä lehtiä, jotka puhuvat Haiderista homona, jopa 100 000 euron rangaistus. Asian vei oikeuteen Haiderin leski Claudia. Hänelle prosessi tuli kalliiksi. Hän joutui maksamaan yli 10 000 euroa oikeudenkäyntikuluina.

http://www.oe24.at/oesterreich/chronik/kaernten/Toter-Haider-gewinnt-Sex-Prozess-0579387.ece


Stefan Petzner myös julkisuudessa


Haiderin lähiystävä Stefan Petzner on myös ollut näkyvillä. Parlamentissa puhutiiin ihosyöpävaaroista. Stefan nousi puhujapönttöön. Hän on Itävallan tunnetuin solarium-asiakas. Puheessa Stefan kertoi, että aikuiselle 30-50 käyntiä on ihan okey. Hän mainitsi myös laitevalmistajan, johon hän luottaa. Puhemies kopautteli nuijaa ja paheksui mainontaa puhujapöntössä.

Kuva solarium-kasvoista
http://www.oe24.at/oesterreich/politik/Solariengaenger-Petzner-sorgt-fuer-Lacher-0579918.ece


22.10.2009 René hakattiin

René kertoi Bild-lehdelle rakkaudestaan Jörg Haideriin. Renén haastattelu herätti vihantunteita. Keskiviikkona Rene hakattiin Klagenfurtin keskustassa.

Rene paljasti olleensa Jörg Haiderin rakastaja. Elämäntarina herätti vihaa Haiderin puolueen jäsenissä. Häntä oli jo uhkailtu. Keskiviikkona hän joutui pahoinpidellyksi Klagenfurtin keskustassa työvoimatomiston edessä. Yksi mies suuremmasta joukosta tuli ja iski häntä päin nenää.

Rene kertoo radiohaastattelussa, että nuoret miehet kyselivät ensin, oliko mukavaa olla kuuluisa. Rene ei vastannut, koska ei halunnut herättää aggressioita. Silloin takaa joku huusi "hei". Hän kääntyi ja nyrkinisku osui nenään.

Uhkailujen vuoksi Rene oli jo muuttanut pois kotoaan tuntemattomaan paikkaan. Hänen on vaikea asua Kärntenin alueella, koska tavalliset ihmiset kadulla sylkevät hänen päälleen. He syyttävät häntä petkuttajaksi. Renen elämä on tällä hetkellä helvetillistä. Tällä hetkellä hän on sairaslomalla.

http://www.news.at/articles/0942/8/253322/der-mann-joerg-haider-wie-angst


16.10.2009 Haiderin leski aikoo nostaa jutun Bild-lehteä vastaan

Claudia Haider aikoo nostaa oikeusjutun Bildiä vastaan. Lehti kertoi Renestä, Haiderin rakastetusta. Aviovaimon eli Claudia Haiderin mukaan hänen yksityisyyttään on nyt loukattu.

Toinenkin valitus on tullut. Valittaja on Haiderin puoluekaveri ja BZÖ-puolueen nykyinen pääsihteeri Stefan Petzner. Vuosi sitten Stefan kertoi hänen ja Haiderin läheisestä suhteesta. Stefan tietää, mikä oli illan aikataulu, koska hän oli samoissa juhlissa kuin Haider. Puolueessa aiheutti hämminkiä, kun Stefan Petzner esiintyi "kakkosleskenä".

Myös Haiderin BZÖ-puolue aikoo ryhtyä juristisiin toimenpiteisiin. Puolueen mielestä tässä on kyse mustamaalauskampanjasta. Myös Kalgenfurtin pormestari Christian Scheider (BZÖ) syyttää lehdistöä siitä, että nyt jälkikäteen yritetään nollata Haiderin merkitys.


14.10.2009 Rene saanut murhauhkauksia

Rene on joutunut puhelinterrorin kohteeksi. Hän kertoo, että puhelin soi jo aamulla klo 4 ja häntä haukutaan petturiksi. Kadulla hänen päälleen syljetään. Nyt hän asuu tuntemattomassa paikassa. Jos tilanne ei parane, hän lähtee koko Kärntenin alueelta. Hän syyttää erityisesti Haiderin puolueen BZÖn jäseniä, jotka ovat käynnistäneet vihakampanjan häntä vastaan. Rene väittää, että hän ei ole ottanut rahaa Bild-lehdelle antamastaan haastattelusta. Hän on torjunut muut haastattelut, mm. televisioshowssa. Motiiviksi hän sanoo, että hän on vaiennut vuoden ja haluaa nyt pöydän puhtaaksi.

Hän sanoo ajattelevansa joka päivä Jörgiä. Kun Jörg puuttuu, niin paljon puuttuu.


9.10.2009 Bild-Zeitung: Rene oli Haiderin poikaystävä

Jörg Haider kuoli auto-onnettomuudessa noin vuosi sitten. Bild Zeitungissa klagenfurtilainen tarjoilija Rene kertoo, että hän oli Haiderin rakastaja. Heillä oli kahdeksan vuoden suhde. He rakastivat toisiaan. Surmailtana heillä oli seksiä kahteen otteeseen. Haider oli hänen luonaan klo 16-18.30. He suutelivat erotessaan. Uudelleen Jörg tuli pistäytymään klo 23. Heillä oli seksiä. He erosivat klo 00.10. Klo 00.45 Jörg soitti Stadtkrämer-gaypaikasta ja kysyi, nukutaanko yhdessä. Työasioiden ja varhaisen herätyksen vuoksi Rene sanoi, että ei käy. Jos Haider olisi tullut Renen luo, auto-onnettomuutta ei olisi.

Yleensä Rene tapasi Haiderin n. kolme kertaa viikossa. Haider oli herkkä ja suurenmoinen. Jo klo 7 aamulla hän yleensä lauloi kylvyssä. Sillä ei ollut merkitystä, että Haider oli 30 vuotta vanhempi.

Kansallismielisten hehkutus Haiderin puolesta päättyi äkillisesti

Nyt jälkikäteen on mielenkiintoista kerrata, miten äärioikeistolaiset ja kansallismieliset suhtautuivat Haiderin onnettomuuteen. Se oli muka salaliitto. Kun selvisi Haiderin homoyhteydet, kannattajat vaikenivat totaalisesti.

Helsingin Sanomien yleisökommenteissa yksi kirjoittaja mm. toivoi Jumalan siunausta Stefanille.

http://ranneliike.net/teema/jorg_haider?srt=2&cid=1&aid=964

Lisää yksityiskohtia

Stefan, joka tv:ssä itki Haiderin kuolemaa, ei tiennyt Renen ja Haiderin suhteesta. Vajaa tunti onnettomuuden jälkeen Renen puhelin soi, ja hän kuuli uutisen Haiderin kuolemasta. Hän itki katkerasti. Kolmeen kuukauteen hän ei pystynyt palaamaan työelämään. Nyt jälkikäteen hänestä tuntuu, että se ei ollut tavanomainen onnettomuus. Haiderin virka-auto oli erityisen turvallinen.

He tapasivat kahdeksan vuotta sitten Villacherin kirkkopäivillä. Siitä lähtien Rene todella rakasti Jörgiä. Usein hän nukkui yönsä Haiderin kaupunkiasunnossa tai Haider tuli hänen luokseen. Rene pystyi kertomaan suhteestaan vain kasvatusvanhemmilleen. He olivat positiivisia.

Renen mukaan Haider ei koskaan olisi jättänyt perhettään, koska hän oli perheihminen. Rene sanoo jättäneensä aina ilmatilaa Haiderin perhe-elämälle. Mutta varmaan perhe tiesi Haiderin kaksoiselämästä. Rene sanoo eniten pelkäävänsä Claudia Haideria eikä sen vuoksi ole käynyt edes Jörgin haudalla.

Haider kuoli vuosi sitten, 11. elokuuta auto-onnettomuudessa. Veressä oli alkoholia 1,8 promillea ja autolla oli nopeutta 140 km/t, kun sillä tieosuudella rajoitus oli 70.


Journalistisesti Haiderin petijutut eivät kiinnosta


Der Standard -lehti suhtautuu uuteen Haider-kohuun epäluuloisesti. Onko koko tarina vain keksitty palkkion takia.

Jo heti Haiderin kuoleman jälkeen bulevardilehdistö etsi todisteita Haiderin homoseksuaalisuudesta. Etsittiiin henkilöä, joka voisi todistaa sen asian. Ns. laatulehdet eivät lähteneet mukaan siihen jahtiin. Der Standard -lehti perustelee tänään, millloin Haiderin homoseksuaalisuus olisi ollut journalistisesti kiinnostavaa. Kenenkään julkisuuden ihmisen ei tarvitse julkisuudessa tehdä tiliä seksuaalisuudestaan, oli naimisissa tai ei..

Seksuaalisuus olisi muuttunut journalistisesti merkittäväksi, jos seksuaalisuuteen olisi liittynyt väärinkäyttöä tai pakottamista tai hän eläisi yksityiselämää, jonka kuitenkin julkisesti torjuu ja kiroaa. Silloin syntyy laillinen kiinnostus ja median on tehtävä tehtävänsä. Haiderin tapauksessa näin ei ollut. Haider ei koskaan hyökännyt homoja vastaan. Sen myöntävät myös homojärjestöt.

Haiderin petikavereilla ei ole enää uutisarvoa. Niillä on merkitystä ehkä hänen puolisolleen, perheelleen ja tutuilleen, mutta ei julkisuudelle. Ehkä juuri onnettomuuden jälkeen oli merkitystä näillä asioilla siihen, miten humalassa Haider oli. Mutta nyt, vuoden päästä, asia ei kuulu julkisuudelle. On epärelevanttia, kenen kanssa Haider juopotteli.

Se, että nyt nostetaan julkisuuteen Haiderin petijutut, on epäeettistä. Siinä synnytetään mielikuvaa, että se. mitä Haider teki, ei ollutkaan normaalia vaan jotain kiellettyä. Siinä samalla tuomitaan homoseksuaalisuus epäluonnollisena ja sopimattomana.


4 kommenttia

"Seksuaalisuus olisi muuttunut journalistisesti merkittäväksi, jos seksuaalisuuteen olisi liittynyt väärinkäyttöä tai pakottamista tai hän eläisi yksityiselämää, jonka kuitenkin julkisesti torjuu ja kiroaa. Silloin syntyy laillinen kiinnostus ja median on tehtävä tehtävänsä. Haiderin tapauksessa näin ei ollut. Haider ei koskaan hyökännyt homoja vastaan. Sen myöntävät myös homojärjestöt."

Minulla on kyllä asiasta täysin erilainen mielikuva perustuen uutisiin, jotka luin Haiderin kuoleman jälkeen. Muistaakseni hän olisi äänestänyt homoja vastaan jossain lainsäädäntökysymyksessä parlamentissa.

Voiko homojärjestöjä pitää luotettavina tietolähteinä homoja koskevissa asioissa? Ei.

On tämä tietysti aika paksua, jos suremaan jäi vaimo ja kaksi homoa. Mutta toisaalta, kyseessä oli poliitikko. Ilmankos se niin nuorekas olikin.

Erityisesti kohta "8 vuoden suhteen jälkeen harrastimme seksiä kahdesti samana iltana" vaikuttaa erityisen epäuskottavalta.

Jos Ilkka Kanerva kuolisi äkillisesti niin voi vain arvata, paljonko hautajaisiin tulisi "ylimääräisiä naisia". Ensimmäisenä asiaa voisi kysyä Tuksulta.
On olemassa (vaikutusvaltaisessa asemassa olevia) homoja, jotka eivät halua parantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien yhteiskunnallisia oikeuksia (ja osa vain tiettyyn rajaan asti). Heille riittää oma pupupoikaverkostonsa. Näille "matalan profiilin" henkilöille suurempi huoli on pelko siitä, että oma asema voisi kärsiä jos ajaisivat liian edistyksellisiä uudistuksia.