DTM-WebCafe - Nörttiystävällinen homokahvila

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Hiiru

Ranneliikkeen testiryhmä teki yllätyshyökkäyksen ja raahasi kannettavan tietokoneen ja W-Lan yhteydet matkassaan DTM:n kahvilaan testaamaan järjestelmän toimivuutta ja kahvilan toimintaa.

DTM mainostaa sivuillaan, "Olemme ensimmäinen eurooppalainen WLAN gaykahvila!", pitihän moinen väite testata että pitääkö se oikeasti paikkansa. Tässä nettihuumassa ilmestyi sinne sun tänne kahviloita, jotka mainostivat olevansa "Nettikahviloita". Monesta löytyi yksi tai kaksi kiinteästi asennettua tietokonetta jotka olivat kytketty internettiin tuskastuttavan hitaalla ja ennenkaikkea rajusti kuristetulla, suojatulla yhteydellä. Lisäksi koneet jotka kahvilan asiakkaiden käyttöön oli tarkoitettu olivat usein hitaita, sekavia ja kaatuilivat yhtenään. No, kyllähän näillä luki sähköpostit jos oli aivan pakko ja "tsättäsi" cityn chatissa, mutta eipä niitä oikeastaan muuhun voinut käyttää.

W-Lan tekniikoiden kehitys ja ennenkaikkea laitteiden hintojen romahtaminen ovat vihdoinkin mahdollistaneet edulliset laajakaistaiset yhteydet jotka sopivat kaikkeen mahdolliseen surffailuun. Erityisen mukavaa tämä on, jos omaa W-Lan yhteydellä varustetun kannettavan tietokoneen tai Palm-koneen. Oma palanen laajakaistaista nettiä, hyvä seura ja kupponen kuumaa juomaa, mikäs se mukavampi nörtteilykokemus!

No, se siitä langattomuuden ylistämisestä, entäpä itse kahvila!

DTM:n katutasossa sijaitseva n. 80 paikkainen kahvila (perustuu silmämääräiseen arvioon istumatilasta) on hyvinkin viihtyisä. Koko ravintolan omalaatuinen sisustus on sekoitus vanhaa, futuristista ja uutta. Pelkistettyä, retroa ja kliinistä. Uskoisin jokaiselle löytyvän jotain, johon silmä tarttuu ja joka tuntuu sopivan omaan käsitykseen sisustuksesta. Mutusteltavat, joita löytyy mukava valikoima ovat tuoreita ja maukkaita eikä suuremmin hinnalla pilattujakaan.
Muu tarjonta on myös kohdallaan ja kahvin kyytipojaksi löytyy jos jonkinlaista juotavaa.
Musiikki on mukavan soljuvaa, siitä pitää huolta varsin kattavan arkiston sisältävä automaattipömpelö baaritiskin päädyssä. Illan hiljalleen siirtyessä alkupuolelta loppua kohden muuttuu kahvilan "vaatetus", pöydiltä korjataan pois kukat ja pöytäliinat, mutusteltavat siirretään kylmiöön ja päiväsaikaan esillä olevat kahvilatuotteet ja tarjottavat siirretään syrjään, on aika mukautua kellon mukana alkavaan bailuaikaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

No entäpä se nörtteily, siksihän tänne tultiin eikä ihailemaan korvapuustien muotoa!

Kahvilan W-Lan järjestelmä toimi luotettavasti ja helposti. Alun hankaluudet oikeiden salausavainten löytämiseksi selvisivät soitolla kaverille, joka oli seikkaillut jo aikaisemmin kahvilassa kannettavan koneen kanssa. Kahvilan henkilökunta ei tiennyt tuon taivaallista miten W-Lan järjestelmää tulisi käyttää, eikä siitä löytynyt mitään ohjelappusta tai vastaavaa lentolehtistä. WWW-sivuilla kyseinen tieto oli jemmattu hassuun paikkaan, tälläistä tietoa kun lähtee ensimmäiseksi etsimään "info" sivuilta, oikeastaan se löytyy "linkkejä" otsikon alta. Tältä osin olisi ehkä hyvä painattaa simppeli pieni lappunen kertomaan millaiset asetukset käyttäjän pitäisi koneessaan aktivoida, että surffaaminen lähtee sujumaan mukavasti. Sitäpaitsi, miten etsiä asetustietoa WWW-sivuilta, kun netti ei toimi?

Kahvilassa on yksi kiinteästi asennettu surffauskone, jolla ko. tiedon voi toki kaivaa esiin, mikäli kone vain on vapaana.

Sähköpisteiden määrä voisi olla paremmin järjestetty. Vaikka kannettavien akkutekniikka on kehittynyt valtavasti menneinä vuosina ei se edelleenkään riitä kuin vajaan parituntisen session pitämiseen, tällöinkin koneen akkujen pitää olla juuri ladatut ja täydessä kapasiteetissä ennen kahvilaan saapumista. Tätäkin kirjoitetaan siinä toivossa, että akkumittarin lukema (61%) riittää loppuun asti, ettei juttu katkea kesken.

Nopeustestien mukaan kahvilan asiakkaille on käytössä melko mukavasti kaistaa. Tosin tätä testiä tehdessä olin kahvilassa yksin koneineni enkä usko henkilökunnankaan suuremmin surffanneen samaan aikaan toimiston puolella. Mittustulokset olivat kuitenkin rohkaisevat, täältä voi oikeasti tehdä vaikka etätöitä, joka kiehtoo ainakin allekirjoittanutta huomattavasti. Mitään megabittien yhteyksiä ei mittaushetkellä saatu, keskimääräinen nopeus ulkomaille oli n.200 kilobitin luokkaa, kotimaassa reilut 450 kilobittiä/sek. Yhteydet on ostettu scannauksen mukaan Elisalta ollen Kolumbuksen ADSL-yhteyksiä.

"Kuuluvuus" oli koko kahvilan alueella oikein hyvä. Signaalivoimakkuus riitti tuottamaan 11 megabitin yhteyden ilman mitään ongelmia. Terassin puolella signaalivoimakkuus putosi melkoisesti, mutta riitti silti täysin netin käyttöön ilman mitään huomattavaa ongelmaa. Pullonkaulaksi siis muodostuu lähinnä kahvilan käyttämä ADSL-yhteys, ei W-Lan järjestelmän heikko toiminta.

Se, miten järjestelmä on suojattu ei ole mitään tietoa. Tein testejä lukuisiin palveluihin ja vaikuttaa siltä, että yhteys on täysin auki mahdollistaen asiakkaiden pääsyn palveluun kuin palveluun. Tämä on asiakkaiden kannalta erittäin hyvä asia, jokainen tunnollinen läppärin käyttäjä kun on ensisijaisesti itse vastuussa, että oma kone on suojattu ylimäärärisiä vierailijoita vastaan, se ei ole kahvilan järjestelmien tehtävä. Toivoin silti, että kahvilan ja koko ravintolan muu ATK on asianmukaisesti suojattu internetin näkymättömiltä vaaroilta :-) Erityisen mukavaa on käyttää omaa konetta ja omia ohjelmia ja saada niistä täysi hyöty tutussa, turvallisessa ympäristössä, oman kannettavan tietokoneen välityksellä.

Miksi mennä kahvilaan nettailemaan?

Pikaisen gallupin mukaan nettikahvilat eivät ole lyöneet itseään oikein läpi. Kommentit, jotka saa vastaukseksi kun kysyy nettikahviloiden käytöstä ovat valitettavan musertavia:

[20:02] Kertokaas, mitä te arvostatte hyvin toimivassa nettiyhteydessä ja mitkä asiat riipivät erityisen paljon kun olette nettikahvilassa ja siellä on ne kahvilan omat koneet
[20:02] * C****** ei harrasta nettikahviloita
[20:02] voin käyttää internettiä kotona, kahvilaan menen muista syistä
[20:03] * M********* ei harrasta nettikahviloita ja menee kahvilaan yleesnä vain hyvässä seurassa
[20:03] * M** voi käyttää nettiä sekä duunissa että kotona
[20:03] netinkäyttö on syntiä

Kaikki tyylillään, tiedänpä joidenkin mm. lukevan kirjoja kahviloissa, vaikka sen voisi tehdä ihan hyvin kotona tai jopa kirjastossa :-) En siis tällä kyselykerralla saanut yhtään selkokielistä ja järkevää vastausta kysymykseeni. Vikana siihen lienee kuitenkin se, että tein kysymykseni IRC-kanavalla, sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka "irkkaavat" mm. WC:stä kun istuvat tarpeillaan.

Tällä saralla on siis paljon vielä kehitettävää, itse koen pystyväni keskittymään paremmin esimerkiksi juuri tämän tyylisten artikkeleiden kirjoittamiseen, jos voin tehdä sen jossain muualla kuin kotona. Sitäpaitsi, mikäs sen oikeampi paikka kirjoittaa artikkeli nettikahvilasta kuin nettikahvilassa!

Kaiken kaikkiaan DTM:n W-Lan järjestelmä on toimiva kokonaisuus jonka käyttö on erittäin helppoa ja joka tarjoaa erittäin toimivan ja nopsan yhteyden internettiin. Erityismaininnan palvelusta saa sen ilmaisuus, laajakaistaisen nettiyhteyden käyttäminen kun ei DTM:n W-Lanilla maksa yhtään mitään! Voi kunpa niin moni muukin taho ymmärtäisi mitä on palvelu ja *palvelu* :-)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!