Kuninkaallinen salaisuus on Ruotsin kuninkaan salasuhteesta kertova draamasarja

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 2
En Kunglig Affär - Kuninkaallinen salaisuus

Yle esittää 1930-luvun loppupuolen tositapahtumiin perustuvan draamasarjan kellarimestari Kurt Haijbyn ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n suhteesta. 

Neliosainen draamasarja Kuninkaallinen salaisuus (En Kunglig Affär, 2020) nähdään Yle Teema Fem -kanavalla 26.12. alkaen ja se on jo joulun alla katsottavana Yle Areenassa.

Bengt Braskeredin käsikirjoittaman ja Lisa James Larsson ohjaaman ruotsalaisdraaman pääosissa nähdään Guldbagge-palkinnolla kahdesti palkittu Sverrir Gudnason sekä arvostettu näytelmäkirjailija ja näyttelijä Staffan Göthe.

Historiallinen skandaali

Skandaali sai alkunsa, kun Anna Haijby jätti Tukholman käräjäoikeuteen vuonna 1936 avioerohakemuksen, jossa perusteena oli aviomiehensä Kurtin suhde kuninkaalliseen mieshenkilöön. Hän kuitenkin peruutti ensimmäisen hakemuksen ja korvasi sen toisella, jossa rakastajaa ei mainittu nimeltä. Hovi hyvitteli tapahtumaa maksamalla rouvalle runsaat korvaukset. Myös Kurt Haijby rahasti paljastuksilla uhkaamalla pitkään hovia - joka puolestaan toivoi miehen näin pysyvän vaiti tapahtuneesta. Samaa sukupuolta olevien seksuaalisuhteet olivat tuolloin Ruotsissa rangaistavia, joskin koskemattomuus olisi suojannut kuningasta oikeustoimilta.

Tapaus lopulta tuli julkisuuteen kuninkaan kuoleman jälkeen, kun uusi kuningas Kustaa VI Aadolf ei hyväksynyt asiaa - ja haastoi paljastuksilla uhanneen Haijbyn oikeuteen. Haijby tuomittiin kiristyksestä oikeuteen kuudeksi vuodeksi 1953 ja hän teki itsemurhan vuonna 1965. Varmasti tiedetään, että Haijby ja kuningas olivat tekemisissä toistensa kanssa, mutta ei sitä, oliko suhde romanttinen. Totuutta suhteen todellisesta laadusta ei varmasti tiedetä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Ranskalainen kirjailija Roger Peyrefitte tuo teoksessaanTableaux de chasse, ou La vie extraordinaire de Fernand Legros, Éd. Albin Michel, 1976, elille Kustaa V. suhteen myös myöhemmin YK:n pääsihteerina toimineeseen ja diplomaattina toimieeseen Dag Harrrarskjölgiin. Maailma on vaan niin pieni. mutta Dag osasi toimia oikein kaikissa tilanteissa!
Helsingissä Mäntymäen ja puutarhan tienoilla kulkeva tie nimettiin Hammarskjöldintieksi 1962. Sanottiin joskus paikan valintaan vaikuttaneen se, että hän YK:ta edeltäneellä ruotsalaisella virkamiesurallaan olisi matkoillaan Helsingissä iltalenkkeillyt sillä suunnalla.