Etäseksi verkossa ja tietoturva

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Yhä suurempi osa käyttämistämme laitteista - ja sitä kautta elämästämme - on yhteydessä verkkoon. Internet on merkittävässä osassa tiedonvälitystä ja sosiaalisia suhteita sekä tuttavuuksien että syvempien suhteiden solmimisessa. Nykyteknologia jopa mahdollistaa toisen osapuolen seksuaalisen stimuloinnin ja ospuolten välisen fyysisen kontaktin jäljittelyn verkon yli apuvälineitä hyödyntämällä. Toki tällaisia laitteita voi käyttää, vaikka oltaisiin oikeasti samassa tilassakin.

Hlbti-vähemistöt hyödyntävät innokkaimmin verkon mahdollisuuksia

Erityisesti hlbti-vähemmistöt näyttävät ottaneen omakseen erilaiset deittisovellukset ja muutkin verkon mahdollisuudet. Moni saattaa kokea lyhytaikaisen tai pidempiaikaisen seuran etsimisen turvallisemmaksi verkkoympäristössä, ehkä siksi, että riski lähestyä väärää henkilöä on pienempi. Joissain maissa seksuaalisuhteet samaa sukupuolta olevien välillä ovat lisäksi rangaistavia - tai parhaimmillaankin vähemmän hyväksyttyjä kuin eri sukupuolta olevien väliset suhteet.

Verkossa syntyneitä etäsuhteitakin voi näin päätellä olevan hlbti-vähemmistöihin kuuluvien keskuudessa enemmän.

Esimerkiksi videopuhelut ovat kaukana toisistaan eläville kätevä keino pitää säännöllisesti yhteyttä, samoin tilanteissa, joissa esimerkiksi työn vuoksi joutuu matkustelemaan paljon. Koronapandemia on myös tuonut lisähaasteen etäsuhteisiin: fyysiset tapaamiset ovat hankaloituneet entisestään.

Verkon mahdollisuudet voivat myös vastata tarpeeseen löytää keinoja järjestää tyydyttävä yhteinen seksielämä, vaikka ollaan kenties eri puolilla maailmaa. On esimerkiksi kehitetty anukseen ja peniksen ympärille laitettavia välineitä, jotka verkon kautta ovat yhteydessä toisiinsa ja esimerkiksi värähtelevät kun toisessa päässä anturit havaitsevat jotain tapahtuvan.

Verkkoympäristöön liittyy aina tietoturvariskejä

Deittisovelluksissa riskit liittyvät erityisesti arkaluontoisten henkilökohtaisten tietojen leviämiseen esimerkiksi tietomurroissa. Deittisovellus saattaa myös jakaa yhteistyökumppaneille käyttäjien henkilökohtaista profiilitietoa - ja tietoturva-aukkojen kautta se voi jopa olla yhdistettävissä suoraan henkilöön. Videoyhteys puolestaan on mahdollista kaapata monin eri tavoin.

Tietoturva-aukkoja voi olla yhtäläisesti osapuolten koneilla, palveluntarjoajan järjestelmissä tai missä hyvänsä näiden välillä. Suurin yksittäinen heikko kohta on kuitenkin käyttäjän oma salasanasuojaus. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Rikollisten käsiinsä saamaa arkaluontoista materiaalia käytetään useimmiten kiristämiseen, tunnetun henkilön kohdalla myös tarkoitukselliseen uran vahingoittamiseen. Yleensä uhrilta vaaditaan rahaa, jotta materiaalia ei paljasteta läheisille, työyhteisölle tai viranomaisille. Joissain maissa myös viranomaiset saattavat valvoa kansalaisten siveyttä seuraamalla sitä, mitä nämä tekevät verkossa. Vaikka lunnaat maksaisi, yleensä kryptovaluuttana, ei mikään takaa, etteikö myöhemmin tulisi vielä uusia vaatimuksia. Virtuaalivaluutan reitin jäljittäminen on hankalaa, ellei peräti mahdotonta.

Arkaluontoisten tietojen ja kuvamateriaalin paljastumisen lisäksi erilaisten verkkoon liitettävien seksin apuvälineiden kaappaaminen on mahdollista. Verkon yli ohjattavat vibraattorit, siveysvyöt ja muut välineet voivat hyvinkin olla iskukohteita. Bluetooth- tai wlan-yhteydellä käytettävien laitteiden ohjelmiston suojausmahdollisuudet saattavat olla olemattomat ja jos omaa yhteyttä ei ole suojannut kunnolla, lisääntyvät riskit entisestään. Siinä missä vaikkapa jääkaappien säätöihin on päästy käsiksi etäyhteyden kautta, voi yhtäläisesti huonosti suojattu seksin apuväline olla kaapattavissa. 

Maksaako vai hankkia apua?

Verkkorikollisuuden harjoittajien mielikuvitus hankkia varoja saattamalla varomattomia käyttäjiä ahdinkoon on rajaton. Erittäin henkilökohtaisena ja yksityisenä asiana seksuaalisuuteen liittyvät mieltymykset voivat tuntua häpeällisiltä, jos niitä joutuu vasten tahtoaan paljastamaan ulkopuolisille. Jos huonosti käy ja joutuu kiristäjän armoille, saattaa uhri kokea helpommaksi keinoksi maksaa kiristäjälle kuin pyytää apua poliisilta tai pelastuslaitokselta. 

Vice-sivusto ja PinkNews kertovat tapauksista, joissa etäohjattavia siveysvöitä on joutunut hakkerin kaappaamaksi. Siveysvyöt ovat BDSM-seksiin eli hallittuun sitomiseen, alistamiseen, rankaisemiseen sekä alistettuna olemiseen mieltyneiden parissa suosittuja välineitä. Niitä käytetään rajoittamaan alistuvan mahdollisuutta hallita omia genitaalejaan.

Pinteestä on toki tavalla tai toisella mahdollista selvitä maksamatta kiristäjälle. 

Käytössä olevan lujatekoisen välineen murtamiseen liittyy kuitenkin aina jonkinlaisia turvallisuusriskejä. Lisäksi vaikka ohjelmisto saataisiinkin myöhemmin takaisin omaan hallintaan, ainakin lukituksella varustettu lelu on joka tapauksessa alkuperäiseen käyttöön kelvoton, jos se joudutaan väkivalloin murtamaan.

Vice-sivusto kehottaa olemaan varovainen sen suhteen, että minkä sovelluksen käsiin antaa tietonsa - tai tässä yhteydessä vehkeensä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!