Sunnuntaina 23.8. Yle Radio 1 esittää kirjailija Tommi Kinnusen käsikirjoittaman kuunnelman Päivänkakkarat. Se pohjautuu Kinnusen 1990-luvulla tekemiin turkulaisen hlbti-yhdistyksen perustajien haastatteluihin.
Kuunnelman kuvaustekstissä mainintaan Suomen lainsäädännöstä vuonna 1971 poistettu homosuhteiden rangaistavuus. Turkulaisyhdistys perustettiin samana keväänä, hieman sen jälkeen. Ensimmäinen tapaaminen oli yksityistilaisuus ravintolan kabinetissa, eikä tilaisuuden laatua ollut ilmoitettu varauksta suoritettaessa. Turun Seudun Seta ry:n täyttäessä 40 vuotta kerrottiin ranneliike.netissä asiaa koskevassa uutisessa 1960-luvun lopulla toimintansa aloittaneen Psyke ry:n Turun alaosastoksi perustetun turkulaisen yhdistyksen synnystä:
Turusssa perustava kokous oli 28.3.1971 erään baarin kabinetissa. Kymmenkunta henkeä oli paikalla ja kokouksessa sovittiin keskusteluryhmän perustamisesta. Kevään ja kesän aikana keksittiin nimi: Päivänkakkarat. Ensimmäisenä vuonna kokoonnuttiin noin 10 kertaa, välillä kabineteissa, välillä yksittäisten jäsenien luona.
Psyke ry oli Suomen ensimmäinen varsinainen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö.
Tommi Kinnunen käsikirjoittaman kuunnelman ohjaus on ohjannut Susanna Airaksinen, äänisuunnittelusta vastaa Tiina Luoma. Tuotanto: Pekka Savolainen / Yle Draama.
Rooleissa ovat Pirkko Hämäläinen, Petra Heinänen, Jukka Ruotsalainen, Lassi Alhorinne, Juha Pulli ja Riko Eklundh sekä Timo Torikka, Rauno Ahonen, Anna Airola, J-P Mikkola, Aaro Wichmann, Heidi Herala, Oskar Pöysti, Pekka Sauri, Minna Kivelä, Jarkko Niemi, Anssi Niemi, Santeri Kinnunen, Valtteri Tuominen ja Ylermi Rajamaa.
Ohjelma tulee kuunneltavaksi Yle Areenaan sunnuntaina 23.8. ja Yle Radio 1:ssä se lähetetään sunnuntai-iltapäivänä kello 15.
Tommi Kinnunen
Kuusamosta syntyjnään oleva ja sittemmin Turkuun asettunut Tommi Kinnunen (1973) on taustaltaan opettaja. Kinnusen neljäs romaani on nimeltään Ei kertonut katuvansa. Hänen aiemmat romaaninsa ovat Neljäntienristeys (2014), Lopotti (2016) ja Pintti (2018). Näiden lisäksi hän on esimerkiksi kirjoittanut novelleja, näytelmä- ja kabareetekstejä ja ollut tekemässä äidinkielen oppimateriaalia. Kinnunen on palkittu Bonnierin vuoden kirja -palkinnolla (2014, Neljäntienristeys), Kiitos kirjasta -mitalilla (2015), Nuori Aleksis -palkinnolla (2015) ja Botnia-palkinnolla (2019).