Naisten ihailema saksalainen ”laulajalegenda” Rex Gildo olikin homo

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1
Münchenin keskustan kävelykatu 1990-luvulla

Hessenin alueen tv esitti perjantaiyönä dokumentin saksalaisesta laulajatähdestä Rex Gildosta. Rex Gildo kuoli tasan 20 vuotta sitten hypättyään toisen kerroksen ikkunasta. Naiset rakastivat häntä laulu- ja filmitähtenä, mutta hän itse rakasti vain miehiä.

Rex Gildon elämäntarina näyttää hienolta, mutta se oli täynnä valhetta. Hän oli syntynyt 1936 ja oikealta nimeltään Ludwig Franz Hirtreiter. Julkisuudessa hän kuitenkin satuili elämäntarinaansa. Hän tai hänen tiiminsä keksivät syntymäajan, paikan, äidin ammatin, laulukoulutuksen regenburgilaisessa poikakuorossa ja opiskelun elokuva-alalle. Nuori Ludwig Franz Hirtreiter haaveili elokuvaurasta, esikuvina Errol Flynn ja Tony Curtis.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hän löysi hyvin varhain managerin, josta tuli myös hänen ensimmäinen rakkautensa. Manageri löysi hänelle tyttöystävät ja toi heidät rakastavina pareina julkisuuteen. Conny Froboess oli hänen elämänsä ”ensimmäinen tyttö”. Silloin elettiin 1950-lukua. Rex Gildo oli kaunis nuorukainen ja naisihailijoita oli valtavasti. Hänelle löytyi myös hauskoja rooleja nuorisoelokuvissa. Hän lauloi ja tanssi. Hänestä luotiin mielikuva ihannevävystä. Se oli Paul Ankan ja Elviksen aikaa. Näyttämölle hän pääsi tärkeässä Freddyn osassa My Fair Ladyssa vuonna 1964. Se esitettiin yli sata kertaa Berliinin Theater des Westensissä.

Mittavin oli kuitenkin Rex Gildon iskelmälaulajan ura. Yleisötilaisuuksissa haluttiin aina uudelleen ja uudelleen kuulla kappale ”Hossa”. Vuonna 1974 Rex sai saksalaisen lehdistön ”sympatiapalkinnon”: hän oli aina hyväntuulinen, kohtelias ja hyvin pukeutunut – aina herrasmies puvussa.


Rex Gildon entiset ”tyttöystävät”, Cornelia Froboess ja tanskalainen Gitte, muistelevat dokumentissa niitä aikoja ja julkisuuskuvaa, jota heistä luotiin. He tiesivät, että mies on homo, mutta yrittivät kestää.

Rex Gildo meni naimisiin serkkunsa kanssa, mutta talossa, johon he muuttivat , asui myös Rexin manageri eli mieskumppani. Jotkut levyfirmojen työntekijät tiesivät totuuden, mutta siitä huolimatta Rex Gildo ja hänen naisystävänsä kuvattiin julkisuudessa ”ihanneparina”.

1980-luvun puolivälin aikoihin Rex Gildon kuva alkoi himmetä. Naisihailijat olivat vanhentuneet ja kuitenkin Rex halusi esiintyä vitaalisena kauniina nuorukaisena. Showbisnes oli aika raakaa. Lehdistössä vihjailtiiin alkoholi- ja pilleriongelmasta.

Homous ei saanut vuotaa julkisuuteen. Julkista kuvaa hiottiin peruukeilla ja runsaalla meikillä. ”Sex-Rexi” alkoi jo olla kuusikymppinen. Kun hänen elämänkumppaninsa kuoli, hän joutui vaikeaan tilanteeseen. Ei ollut enää helppo löytää uutta elämänkumppania. Autonkuljettajakseen ja avustajakseen hän löysi 15-vuotiaan nuoren miehen, joka pitkään oli mukana Rex Gildon vanhoissa valokuvissa. Testamenttikin oli tehty nuorukaiselle, mutta se ei kai pätenyt oikeudessa.

Rex Gildo oli 25 vuotta pinnalla. Hänen äänilevyjään myytiin yli 25 miljoonaa. Filmi kertoo koruttomasti, miten hän eli julkista elämää, joka oli aivan jotain muuta, kuin hänen yksityinen elämänsä.

Lokakuussa 1999 Rex hyppäsi ikkunasta, loukkaantui pahasti ja kuoli viiden päivän kuluttua 26.10.1999. Hautakivessä on hänen oikea nimensä.

Elämän vaiheet dokumenttielokuvan mukaan

Dokumentti etenee näin:

Rex Gildo, suosituin kappale Hossa. Aina hyvin pukeutunut ja iloinen. 25 miljoonaa levyä. Yksityisen Rex Gildon hän salasi. Hautakivessäkin on salaisuuksia: ei mitään syntymä- tai kuolinpäiviä. Alempi nimi on Rex Gildon, ylempi jää vielä salaisuudeksi.

Työtoverit muistelevat Rexiä. Costa Cordalis sanoo suoraan, että hän oli homo. Rex syntyi 1936 Baijerissa lähellä Regensburgia. Hän syntyi porvaritalossa, yksinkertaisissa oloissa. Äiti kärsi MS-taudista, isä oli kauppaedustaja ja hieman innostunut Hitlerin ajasta. Isä jätti perheen, kun poika oli vielä pieni. Alkoi sota ja puutteen aika. Äiti kuoli kun poika oli 11-vuotias. Rex muutti sodan runtelemaan Müncheniin. Isällä oli jo uusi vaimo. Sodan jälkeen München tarjosi nuorille uusia mahdollisuuksia. Rex halusi näyttelijäksi tai malliksi. Hän pääsi 15-vuotiaana tavarataloon somistajaksi. Siellä hän oppi tuntemaan miehen, jonka nimi on hautakviessä: Fred Miekley. Tämä teki mainosfilmejä ja kiinnitti huomion hyvännäköiseen somistajaan. Rex pääsi mukaan uuteen maailmaan, jossa on hienoja pukuja, ravintoloita ja hyviä käytöstapoja. Avautui uusi elämä.

(5min) Rex oppii paljon, mm. tanssimaan ja näyttelemään. Ensimmäiset esiintymiset tv-kameroiden edessä ja takana. 1958 ensimmäinen filmirooli saksalaisessa musiikkielokuvassa. Iskelmätähti Conny Froboess kertoo, että hän lauloi ja tanssi hyvin. Tuli uusia filmejä, joihin etsittiin nuoria tähtiä. 15-vuotiaana tärkeä rooli musiikkielokuvassa. Conny Froboess oli 22-vuotias. He olivat kuin sisar ja veli. Connyn isä oli viihdealan ammattilainen ja piti kovasti Rexistä. Tehtiin äänilevyä. Connien isä hermotui kikattavasta nuoresta parista. Julisteessa Rexin nimi oli silloin vielä Alexander Gildo. Rex löysi Connyn perheestä itselleen uuden perheen ja asui heillä. Conny kertoo, että heidät tunnettiin jo julkisuudessa laulavana parina mutta Connyn perhe tietää hyvin vähän Rexin menneisyydestä. Eivät he hyvin läheisiä olleet. Ei puhuttu syvällisesti. Rex oli ahdistunut. Hän esitteli Fred Mieckleyn setänään. Ketään muita ystäviä Rexillä ei ollut. ”Setä” toimi managerina. ”Setä Fred” päätti kaikesta. Oli setä Mieckleyn ansiota, että Rexistä tuli tunnettu tähti. Hyvännäköinen, osaa laulaa, osaa tanssia, lavasäteily, kurinalaisuus - siinä tarvittavat ominaisuudet.

Kun muut pukeutuivat farkkuihin, Rex oli aina hyvin pukeutunut. Rexistä tuli tähti myös nuorten suosimaan Bravo-lehteen. Rex – sex, hänessä oli seksikkyyttä ja hän osasi tanssia. Saksalainen Fred Astaire, sanottiin lehdessä. My Fair Lady, siinä Freddien rooli vuonna 1964. Hän siirtyy näyttelijäkouluun ja suhde Connyyn loppuu. Rexille etsittiin uutta partneria. Se löytyi tanskalaisesta Gittestä, 17-v. Levyfirmalla uusi pariskunta: Gitte ja Rex. Rex auttaa Gitteä, jonka äidinkieli on tanska. Rex sanoo, että rakastavaisina esiintyminen ei ole heille vaikeaa. Yleisön odotukset täyttyivät nuoresta parista. Kotirouvien unelmat toteutuivat. Käsi kädessä mikrofonin ääreen kuin kaksi nukkea. Julkisuus rakastaa heitä, kuvataan, juhlitaan. Luodaan mielikuva, että he rakastavat myös yksityisesti. Levyfirma nuorentaa Rexiä 3 vuodella ja kertoo nuorten kihlautumisesta. Gitte kauhistuu, Rex ei. Valonheittimien vierellä he laulavat rakkaudesta. Mutta Rex ei flirttaillut ja Gitte ymmärsi: hän, Sexy-Rex, on homo. Gitte halusi lopettaa julkisuuden rakkaustarinan. Gitte oli silloin 20-vuotias. Yhdeksän vuotta myöhemmin oli jäähyväisshow, jossa he olivat ex-parina.

(16:20) Vuonna 1967 nuorison liikehdintää Euroopassa. Rex sovittaa asunsa ajan henkeen. Conny kertoo, että Rex halusi olla suuri esteetikko, kauneuden etsijä. Asut olivat mittaan leikattuja. Vaatekaappi järjestyksessä.

1969. Euroviisut, Rex ei voittanut, jury äänestää yhden kappaleen ulos kisasta, se on Rexin kappale. Rex itse miettii, mikä esityksessä on tärkeää, ulkonäkö, ääni, miehisyys. Hänen ihonsa on muuttunut tummemmaksi, tukka tuuheammaksi. Yleisö ei tiedä, että se on peruukki. Vuonna 1972 syntyi menestysbiisi ”Hossa”. Se varmisti Rexin uran jatkoon. Kappaleen varsinainen nimi on Fiesta Mexicana, 29 viikkoa listakärkenä.

(19:00) Kunnianosoituksia Mexico cityltä ja Salzburgilta. Rex sanoo matkustavansa Amerikkaan. Madridissa, tv:ssä. Onko kansainvälinen ura alkamassa. International-tähti. Puhuu englan- tia ja ranskaa, opettelee espanjaa. Ulkoisesti (uima-altaalla) hän on eteläamerikkalainen machotyyppi. Levyfirma kertoo, että firma ei enää yritä tehdä epätodellista mielikuvaa tähdestä. Rex kuitenkin edelleen vaikenee omasta taustastaan.

Rexin seuraksi ilmesstyy uusi blondi, hänen serkkunsa Marion. Rexistä on ollut huhuja homoudesta. Tarvitaan nainen hellan ääreen. Tähän saakka oli ollut vain Mieckley, elämänkumppani ja manageri. 1974 Rex menee naimisiin Marionin kanssa ja hankkii heille maatalon kaukaa maalta. Siellä elää myös Fred Mieckley, elämänkumppani. Heillä käynyt lauluntekijä sanoo, että siellä kotona oli rakkautta ja epäili Rexiä bi-ihmiseksi. Homoliike on jo tehnyt coming-outinsa, mutta Rex haluaa esiintyä naisten miehenä. Hänen lauluissaan naisilla on pääosa: Julia Dunja Marie. Lauluntekijä kirjoittaa hänelle yhä lisää tällaisia biisejä. Taustalla oli koko ajan elämänkumppani Fred Mieckley.

(25:20) Vuonna 1981 oma show tv:ssä: Elvistä ja solistina Regenburgin poikakuorolle. 80-luvun hittiparaateissa alkaa mennä huonommmin. Rex alkaa vanhentua. Ei enää jaksa samalla tarmolla, sanoo laulujen tekijä. Media alkaa unohtaa tällaisen tähden. 1987 tv-keskustelussa pohditaan, kauanko tähti jaksaa.

Rexin elämä jakautuu maaseutuun ja suurkaupunkiin, piilossaoloon ja julkisuuteen. On vaimo Marion ja miesystävä Fred. Fred on hankkinut asunnon Münchenistä Ottostrasselta. Siellä Rex viihtyy useammin. Fred kuolee 1988. Heillä on ollut 37 yhteistä vuotta. Se oli Rexille valtava menetys. Alkaa kierteleminen kapakasta toiseen. Esiintymiset jäävät pois. Hän käy firmojen juhlissa esiintymässä. Lehtiotsikoihin nousee, että hän on esiintynyt humalassa. Oikeudenkäynti vahingoittaa mainetta. Lehdet kirjoittavat alkoholistista. Rex matkustelee keikoilla muiden vanhojen tähtien kanssa. Vuonna 1995 esiintyminen, ennen lähdettiin heti takaisin hotelliin, nyt hän lähtee fanien, naisten, kanssa jatkoille.

Alkaa tulla selkävaivoja, lääkkeet tuottavat riippuvuutta. Esiintymisiä huonekalufirmojen näyttelyissä. Hän ei halua olla vanha. Hän oppiii tuntemaan 15-vuotiaan Dave Klingebergin. Rex joutuu opettamaan tälle uusia asioita. Davesta tulee yksityissihteeri, autonkuljettaja, käytännön järjestelijä. He olivat paljon yhdessä. Avioliitto Marionin kanssa alkaa murtua. Tulee asumusero. Marion hoitaa kuitenkin sopimukset ja kirjanpidon. Koska Rexillä ei ole ajokorttia, Dave hoitaa liikkumisen.

Rex alkoi olla väsynyt ja masentunut ja sen saivat kuulla ne, joille hän soitteli puhelimitse. Oli mielialan heilahteluja. He, Rex ja Dave, asuivat pääasiassa Münchenissä Fredin asunnossa. Vastapäisestä kneipestä tulee heidän olohuoneensa. Sieltä saadaan lohtua arjen ongelmiin. Iltaisin Dave lähtee diskoihin. Hän on nyt 20-vuotias. Hän haluaa kulkea omia teitään. Siitä Rex kärsii yksinäisyydessään. Hän haluaisi jonkun, joka jakaa huolia, mutta Dave ei ymmärrä. Kneipen emäntä on nyt ainoa joka kuuntelee. Kneipessa naulakon hoitaja sanoo, että Rexillä oli aina paljon lääkkeitä mukanaan. Hän otti niitä, miten sattui, ilman suunnitelmaa. Yksinäisyys ja lääkkeet.

Muutama viikko ennen kuolemaansa 1999 Rex näyttää huonolta. Syyskuussa 1999 Rex nähdään seurueineen viimeistä kertaa oman kylänsä ravintolassa. Rex on hiljainen ja laihtunut. Lokakuun 23. päivänä hän on Frankfurtissa esiintymässä huonekalujätin tilaisuudessa. Sinne odotettiin 3000 kuulijaa. Se on viimeinen lavaesiintyminen. Aamulla hän valittaa huonovointisuuttaan ja yleisölle kerrotaan, että hän on sairaana. Hän kuitenkin saapuu ja laulaa käheällä äänellä. Esiintyminen on lähes katastrofi. Tällä kertaa hän ei jaa nimikirjoituksiaan. Kotimatkalla Dave kertoo, että hän haluaa lopettaa ja aloittaa uuden työn. Dave haluaa jäädä Müncheniin, Rex haluaa kotiin maaseudulle. Kun ollaan perillä, syntyy kovaääninen riita. Puhelimitse yritetään apua vanhalta ystävältä. Rex on hyvin sekaisin. Rex nousee toiseen kerrokseen, Dave soittaa lääkäriapua. Kun Rex kuulee ambulanssimiesten lähestyvän, hän menee vessaan ja hyppää ikkunasta alas kadulle. Dave ei ehdi tarttua kiinni.

Tämä elämäntarina on kuvattu tv-dokumentissa ja voit sen katsoa tästä. Niille, jotka eivät ole opiskelleet saksaa, toivottavasti tämä yhteenveto auttaa ymmärtämään supertähden elämää 1900-luvun loppupuolella.

Dokumentti Rex Gildosta Hessenin alueen tv:ssä

1 kommenttia

"Naisten ihailema ..."

Olisikohan ollut niin suuri ihme että lesbotkin olisivat suuresti fanittaneet? : )
Tuli ihan vain mieleen että joskus me hlbtiq-ihmisetkin sorrumme yleistys-kliseisiin,
joista sitten aina välillä kuitenkin nipotammekin.

Mutta se siitä. Mielenkiintoista ettei saksankielinen wikipedia kerro hänen homoudestaan https://de.wikipedia.org/wiki/Rex_Gildo
mutta englanninkielinen wikipedia kertoo ytimekkäästi https://en.wikipedia.org/wiki/Rex_Gildo

Engl. wikipediassa on myös listaus saksalaisista hlbtiq-muusikoista (josta Rex Gildo ja monta muutakin vielä tosin uupuu) https://en.wikipedia.org/wiki/Category:LGBT_musicians_from_Germany
ja tuosta on myös persiankielinen ja turkinkielinenkin versio, mutta ei saksaksi :D

Hossa (Fiesta Mexicana) -kappaleen lyriikka on niin kepeän kliseisen ajaton, party & dagen efter, kuin kesto-hitti-kappaleelta vain voi odottaakin - ja kappale enempikin saksalais-laulelmatyyppinen, kuin latinomusiikkityyppinen
https://lyricstranslate.com/en/fiesta-mexicana-fiesta-mexicana.html

Paljonkohan julkisala-hlbtiq-laulaja-staroja maailmassa mahtaa oikein ollakaan :)

Täältä löytyy mielenkiitoista juttua Saksa musahistoriasta, part 3, brief history of German LGBT-music history:
http://www.queermusicheritage.com/mar2012.html