Dokumentti homoseksuaalisesta turvapaikanhakijasta

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 1
Docstop: Baher of Finland (kuva: Yle Kuvapalvelu)

Baher of Finland kertoo seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa ja se esitetään Yle TV1 -kanavalla tiistaina 4. joulukuuta. 

- Homoseksuaalinen karhumies Baher nauttii vapaudestaan ja elää täysillä. LGBT-turvapaikanhakijoiden tilanne on lähes mahdoton; miten todistaa seksuaalisuudestaan, jonka on joutunut pelon vuoksi aina salaamaan?

Pia Asikaisen ohjaaman dokumentin ensiesitys Yle TV1 -kanavalla on tiistaina 4. joulukuuta kello 20.00, jossa se nähdään uusintana itsenäisyyspäivän aamuna. Lisäksi se nähdään TV Finlandilla. Dokumentti on katsottavissa jo Yle Areenassa.

Dokumentti on myös Amsterdamissa 5.-12.12.2018 järjestettävän International Queer and Migrant Filmfestivalin lyhytelokuvien ohjelmistossa. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Tuohon Baher-dokumenttiin liittyvässä Ylen web-artikkelissa on jonkin verran lisää asioita, joita tuosta dokumentista jätettiin sen 30 minuuttiin leikkausvaiheessa, pois:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/03/seksuaalivahemmistoon-kuuluva-turvapaikanhakija-jaa-usein-yksin-miten-voin
Tuolla Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo toteaa: “Jos henkilö itse kertoo julkisuudessa kaiken taustastaan, yksi tulkinta voi olla, että ei sitä todellista pelkoa tai vainoa ole olemassa tai sitten otetaan riskejä ja yritetään vaikuttaa median ja tukiryhmien kautta.”

Eli Repo on siis sitä mieltä että jos vaarallisesta pakomaasta tänne tullut turvapaikanhakija tulee täällä julkisuuteen, niin Revon mieletä turvapaikanhakijalla ei sitten pakomaassa olekaan mitään uhkaa .... Tuossa täysin älytön logikka Revolla.

Iranista, Jemenistä ja Afganistanista tulleet seksuaalivähemmistöjen turvapaikanhakijat saattavat saada pysyvän turvapaikan, kun taas Irakista tulleet saavat vain 4 vuoden määräaikaisen maassaololuvan, johon joutuvat sitten hakemaan 4 vuoden päästä jatkoa uudestaan ja mm. Irakin tilanteen ja hallituksen/Migrin asenteen mukaan sitten riippuu jatko.
Kannustamme ja tuemmekin heitä opiskelussa ja työpaikan löytyminen tietysti voi avittaa maassaololuvan jatkon ja sitten kansalaisuudenkin saamisessa.

Baher-dokumentissa esillä oleva Irak ei toki ole ainoa hankala vainomaa ja sielläkin ongelmana ovat myös kristittyjen viha-asenteet, vaan Uganda, Nigeria, Etiopia yms. ovat myös samalla ongelmamaa-listalla.

Baher on esillä myös Ylen 4.12.2018 julkaisemassa nettiuutisessa, jossa häneltä hieman lisääkin kerrontaa dokumenttiin verrattuna:
https://yle.fi/uutiset/3-10536587

Tuo liittyy samana päivänä myös Yle TV1:n alkuillan klo 18 uutisointiin,
jonka voi katsoa täältä (uutiskohta alkaa 17:00 kohdalta)
https://areena.yle.fi/1-4240039

Ja Baherinkin kera pääsee twerkkailemaan ja kawleeyamaankin 14.12.2018 Herculeksessa klo 20-24, kuten tuolla em. Yle:n nettiuutisen lopussa myös kerrotaankin. Ja tuolla on mukana kaupungin paras Lähi-idän partymusan livebändi, jossa siinäkin on hbltiq-edustusta mukana.