Kaapistatulon teemapäivää vietetään 11. lokakuuta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 6

Etenkin USA:ssa, mutta muuallakin länsimaissa vietettävä "Coming Out Day" on päivä, jolloin voi "paljastaa" julkisesti kuuluvansa seksuaalivähemmistöön tai sukupuolivähemmistöön esimerkiksi kantamalla esillä hlbti-vähemmistöihin liittyviä symboleja, esimerkiksi sateenkaaripinssiä.

Erityisen kaapistatulopäivän ajatellaan madaltavan kynnystä, jonka yli astua.

National Coming Out Day järjestettiin ensi kertaa USA:ssa 1988. Vuotta aiemmin oli Washington D.C.ssä järjestetty massiivinen tapahtuma, jossa vaadittiin tasa-arvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Nykyisin "Kaapista ulos" -teemaista päivää vietetään monissa muissakin maailman maissa.

Etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuvat kaapinovien aukaisut ovat viime vuosina yleistyneet. GayStarNews kertoo, että Facebook on lisännyt mahdollisuuden merkitä kaapistatulopäivänsä omiin elämäntapahtumiin. Sosiaalisen median kanavissa tunnisten #ComingOutDay on vilkkaassa käytössä.

Monet ovat kuvanneet kaapistatulon olevan jatkuva prosessi. Kertaalleen jossain yhteydessä tai yhteisössä tapahtunut kaapista tulo ei yleensä kosketa muuta elämänpiiriä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaapissa ollaan yleensä sosiaalisen paineen vuoksi, kun itsetunto ei ole tarpeeksi vahva, jotta voisi elää avoimesti oman identiteetin mukaista elämää. Monet ovat kokeneet kaapista tulon vapauttavaksi.

Julkkiksia kaapista

Teemapäivän merkeissä GayStarNews kertoo myös kaapista tulleista julkkiksista. Myös PinkNews luettelee 37 tunnettua kuluneen vuoden aikana kaapista tullutta. Luettelossa mainitaan myös Suomen Saara Aalto, joka kuitenkin kertoi parisuhteestaan Meri Sopasen kanssa jo vuonna 2015 ja ehdittiin nimetä Vuoden homoksi alkuvuonna 2016.

Tunnettujen henkilöiden kaapistatuloja pidetään muiden tietä tasoittavina.

6 kommenttia

"Coming Out Day" on yhtä hölmöä kuin julistaisi Jehova-uskoon tulemistaan kadunkulmissa. Älkää lähtekö mukaa tähän massa-kusetukseen, joka on yksi latistamisen ja tasapäistämisen muoto. Se ei tuo elämäänne mitään hyvää. Olkaa omia itsejänne. Opiskelkaa ja toteuttakaa unelmianne. Seksuaalisen suuntauksen toitottaminen julkisesti vain sotkee elämänne.
Kaapistatulo on yhdestä kuormittavasta salaisuudesta luopumista. Se vähentää painetta punnita jokaista sanaa paljastumisen pelossa. Kaapistatulo antaa voimavaroja itsensä kehittämiselle, opiskelulle ja unelmien toteuttamiselle. Kaapistatulo ei ole "toitottamista" vaan turhasta varjoissa olemisesta luopumista.