Porvoo Pride -kulkue järjestettiin lauantaina Porvoossa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren

Porvoossa järjestettiin lauantaina 25.8. järjestyksessään toinen Porvoo Pride - Pride Borgå.

Tapahtumapäivä käynnistyi Grand-Luckanilla kello 11, ja keskipäivällä pride-paraati lähti liikkeelle. Arviolta lähes 300 kulkueeseen osallistunutta lähtivät liikkeelle torilta kohti Porvoonjoen rantaa ja sitä myöten vanhaankaupunkiin. Kulkueen iskulauseena oli esimerkiksi "rakkaus kuuluu kaikille - kärleken tillhör alla". Vanhan Raatihuoneentorin kautta tehdyn kierroksen jälkeen kulkue suuntasi samaa reittiä takaisin ja torin läpi kohti Kaupunginpuistoa.

Kulkueen jälkeen Kaupunginpuistossa järjestettiin runsaat kaksi tuntia kestänyt ulkoilmajuhla, jossa vuorottelivat puheet ja musiikkiesitykset. Puistojuhlapaikalle oli pystytetty joukko kojuja. Esimerkiksi puolueista SDP, Vasemmisto, RKP/SFP, Vihreät ja Kokoomus olivat edustettuna. Myös Porvoon nuorisopalvelulla oli oma koju puistossa.

Puistojuhlapaikalla esimerkiksi viisi puoluetta olivat esillä (kuva: hb)

Osa yleisöstä seurasi tapahtumaa lavan edustalla suihkulähteen ympärillä, mutta monet levittäytyivät viettämään piknikiä ympäröivään puistoon. Tapahtuma oli vahvasti kaksikielinen; ruotsi ja suomi vuorottelivat puheissa sulassa sovussa.

Puistotapahtuman ensimmäisen varsinaisen puheenvuoron käytti yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Hän muistutti Suomessa tarvittavan lainsäädäntöuudistuksia, kuten translain muuttaminen itsemäärittelyyn perustuvaksi. Pimiä totesi, että kuitenkin paljon on mahdollista tehdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien eteen myös paikallisesti. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Moni ammattilainen voi päivittäisessä työssään luoda turvallista tilaa lesbo-, bi-, trans-, homo- ja muille sateenkaarinuorille, ja tietysti kaikenikäisille. Esimerkiksi kouluterveydenhuollossa ja muussa terveydenhuollossa sateenkaarisensitiivinen kielenkäyttö ja toimintatavat ovat hyvin tärkeitä.

- Jokainen tarvitsee tilaa olla oma itsensä ilman ulkoa asetettuja paineita muuttua tai esittää tietynlaista, odotuksiin sopivaa roolia. Lapset tarvitsevat oikeaa tietoa, positiivista palautetta ja myönteisiä esikuvia jo varhain.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä (kuva: hb)

Translasten ja -nuorten perheet ry:n puheenjohtaja Riikka Aapalahti kertoi porvoolaisen näkökulman kohtaamisista viranomaisten, opetuksen ja terveydenhuollon kanssa. Hän totesi monien asioiden nykyään olevan kohdallaan, mutta myös kehitettävää olevan.

Riikka Aapalahti (kuva: smo)

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula esitti kaupungin tervehdyksen. Setan tervehdyksen toi puheenjohtaja Viima Lampinen.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula (kuva: smo)

Kuorolaulua esittivät kuorot Lyran ja Akademen.

Kuorot Lyran ja Akademen (kuva: hb)

Kevyemmästä musiikista vastasivat kahteen otteeseen duo Ronja Rantalainen ja Varski Varjola

Ronja Rantalainen ja Varski Varjola (kuva: smo)

Musiikkiviihdettä tarjosi myös Lee Angel.

Lee Angel (kuva: smo)

Illalla pride-tapahtuman päätösohjelmassa olivat jatkobileet.

Tapahtuman järjestäjä on Kulturhuset Grand - Kulttuuritalo Grand.

Virhe median upotuksessa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!