Merkittävä amerikkalainen aktivisti Edith Windsor kuollut 88-vuotiaana

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Edith "Edie" Windsorin toiminta vaikutti merkittävästi siihen, että avioliitto avautui kaikkialla USAssa homoille ja lesboille. Hän kuoli eilen 88-vuotiaana. Hän oli yksi niistä, jotka veivät tasa-arvotaistelun oikeuden eteen.

Edith Windsor eli yli 40 vuotta yhdessä puolisonsa Thea Spyerin kanssa. He olivat menneet naimisiin Kanadassa. Kun Spyer kuoli vuonna 2009, Windsorin olisi pitänyt maksaa 363 000 dollaria perintöveroa. Jos he olisivat olleet heteropari, hänelle ei olisi määrätty lainkaan perintöveroa. Edith Windsor meni oikeuteen ja hän voitti asiansa vuonna 2013 USAn Korkeimmassa oikeudessa.

Tästä alkoi mullistus. Bill Clintonin aikana säädetty DOMA eli „Defense of Marriage Act“ kumottiin. DOMAn mukaan liittovaltion viranomaiset saivat tunnustaa vain heteroavioliitot eikä yhdenkään osavaltion ollut pakko hyväksyä homoavioliittoja.

DOMAn kaaduttua yksittäiset USAn osavaltiot voivat avata homojen ja lesbojen avioliitot. Vuonna 2015 tilanne oli kehittynyt niin pitkälle, että Korkein oikeus salli samaa sukupuolta olevien avioliitot kaikkialla USAssa.

Edith Windsor syntyi 1929 Philadelphiassa juutalais-venäläisen emigrantin tyttärenä. Hän oli lyhyen aikaa naimisissa herra Windsorin kanssa, mutta eron jälkeen hän muutti New Yorkiin, Hän työskenteli IBMllä ohjelmoijana ja sai vuonna 1968 korkeimman ohjelmoijan aseman senioriohjelmoijana. Vuonna 1975 työt loppuivat ja hän keskittyi homo- ja lesboliikeen taisteluun ihmisoikeuksien puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1963 hän oli oppinut tuntemaan Thea Spyerin. Vuodesta 1980 hän huolehti Spyeristä, joka sairastui MS-tautiin. Vuonna 1993 he solmivat rekisteröidyn parisuhteen New Yorkissa. Kun Thea Spyerin voimat alkoivat huveta, he menivät naimisiin Kanadassa. Siellä avioliittomahdollisuus oli jo vuodesta 2005.

Barack Obama sanoi kuultuaan Windsorin kuolemasta, että hän oli esitaistelija tasa-arvon puolesta. Hillary Clinton ilmaisi,että Windsor osoitti maailmalle: rakkaus on voimanlähde maailman muuttamiselle.

Edith Windsorin kuolemasta kertoi hänen uusi puolisonsa Judith Kasen-Windsor. He avioituivat vuosi sitten. "Edie oli elämäni valo. Hän tulee ikuisesti olemaan valo hlbtiq-yhteisölle, taistelija tasa-arvon, vapauden ja oikeudenmukaisuuden puolesta", sanoi Judith Kasen-Windsor. Edith oli tiukka taistelija, vaikka hän oli vain 152 sentin pituinen. Kuolinsyytä ei ole kerrottu.

Kuva menneen kesän Washingtonin pride-tapahtumasta. (Rex Block / flickr)


Suomessa Iltalehti kertoi ensimmäisenä Edith Windsorin kuolemasta tänä aamuna

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201709132200389302_ul.shtml

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!