Turussa Pride-kulkueen reitti oli poliisin "vahvan kehoituksen" vuoksi mitaltaan puolet aiotusta

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren
  • 1
Turku Pride -kulkueen kärki (kuva: Mikko Kivinen)

Turussa 21.-27.8. vietettävä pride-viikko huipentui lauantaina noin 3 000 marssijan pride-kulkueeseen, joka tosin kulki poliisin kehoituksesta nopeasti ja suorinta tietä Vanhalta Suurtorilta Kupittaanpuistossa järjestettävään puistojuhlaan.

Pride-kulkue järjestettiin kokonaisuudessaan "täl puol jokke", eli tuomiokirkon puolella. Lähtöpaikka oli Vanha Suurtori ja päätepiste Kupittaanpuisto. Tapahtuman pääorganisaattori Panda Eriksson kertoi ranneliike.netille, että lyhyen reitin perusteena olivat turvallisuussyyt. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kulkueen oli tarkoitus lähteä taidemuseolta ja edetä pitkin "tois puol jokke" sijaitsevia katuja esimerkiksi kauppatorin kautta.

Eriksson totesi ranneliike.netille järjestäjien olevan harmissaan kulkueen reitin lyhyydestä.

Eriksson kertoi, että tapahtumaviikko on toteutettu paljolti samalla kaavalla kuin edellisvuonna; perusajatuksena on ollut, että kuka vaan on voinut tulla tekemään tekijöiden näköistä tapahtumaa. Hänen mukaansa tekijöissä on uutta väkeä ollut paljon. Tapahtumaviikon tilaisuuksissa on Erikssonin mukaan ollut tungosta.

Eriksson kertoi ranneliike.netille, että Turku Pride -tapahtumalla ei ole erityistä teemaa, koska se määrittäisi liikaa tekemistä. Translain uudistustarve on kuitenkin ollut vahvasti esillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Tuntuisi vähän tyhmältä asettaa teema, koska se määräisi liikaa tapahtumia. Ihmiset tuottavat itse ohjelmaa, ja sitä saa ihan vapaasti aiheen puitteissa tehdä, kertoo Eriksson.

Turussa on käyty keskustelua pride-tapahtuman järjestäjien tekemistä linjauksista. Paikallinen sateenkaarivähemmistön baari Suxes oli päättänyt boikotoida pride-tapahtumaa. Baarin esittämässä kritiikissä yksi asia oli se, että trans-lipun värit olivat ainoana osavähemmistöjen tunnusmerkeistä edustettuna Turku Priden visuaalisessa ilmeessä. Erikssonin mukaan on surullista, että baari päätti boikotoida Turku Pride -tapahtumaa.

- Seisomme täysin logovalintamme takana. Palautteenkin perusteella kaikki eivät mahdu sateenkaaritematiikan alle, sanoi Eriksson, ja totesi, että esimerkiksi aseksuaali-liput on suorastaan "revitty kädestä".

Eriksson toivoo, että Bar Suxesin esiin nostama asia selvitetään, koska ei ole kenenkään intresseissä olla pienen kentän sisällä riidoissa.

kuva: Mikko Kivinen
Keskusteluun noussutta puistotapahtuman ruokatarjonnan rajaamista kasvisruokaan Eriksson kommentoi kertomalla, että tapahtuman järjestäjät ovat toimineet avoimin kortein. Tapahtuman toteuttamisessa pyritään olemaan mahdollisimman "vihreitä". Julisteita painetaan pieni määrä, toimistoarjessa pyritään tekemään vihreitä päätöksiä.

- Emme koe tätä minkään aatteen tuputtamiseksi, toteaa Eriksson.

Puistotapahtuma Kupittaanpuistossa

Viileässä, puolipilvissä ja hetkittäin aurinkoisessakin säässä järjestetyn kello 13.30 liikkeelle lähteneen pride-kulkueen jälkeen Kupittaanpuistossa valmistauduttiin kello 15 alkavan puistotapahtuman ohjelmaan, jota lyhyeksi jääneen kulkueen vuoksi jouduttiin odottamaan hieman pidempään. Puistojuhlapaikalla oli ohjelmassa esimerkiksi järjestäjän ja Setan puheet. Myös ylikersantti Juho Pylvänäinen piti puheen. Viihteellisempää tarjontaa edustavat R.A.E., Tero Hetero ja Zühlke. Tapahtuman juontajana on Kristoffer Ignatius. Muina aktiviteetteina ovat vannetanssipaja, nuorten oma alue, lasten oma alue, ruokamyyjät sekä järjestöjen pisteet.

Turku priden puistotapahtuma järjestettiin Kupittaanpuistossa. Kuva: Mikko Kivinen
Turku priden puistotapahtuman juonsi Kristoffer Ignatius. Kuva: Mikko Kivinen

turkupride.fi
Kuvagalleria: Turku Pride 2017

1 kommenttia