Pedro Almodóvar: Julieta

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 1
Pedro Almodóvar: Julieta (kuvakaappaus trailerista)

Suomessa sai perjantaina 12. elokuuta ensi-iltansa espanjalainen elokuvantekijä Pedro Almodóvarin järjestyksessään kahdennenkymmenennen elokuvansa Julieta. Espanjassa elokuva sai ensi-iltansa huhtikuussa. Julieta oli osa Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaa toukokuussa.

Siinä, missä edellinen elokuva Matkarakastajat oli kepeähkö komedia, on Julieta perinteisempää Almodóvaria.

Elokuvan nimihenkilö Julieta (Emma Suárez ja Adriana Ugarte) on menettänyt yhteyden tyttäreensä Antiaan (Priscilla Delgado ja Blanca Parés), kun tytär täytti 18 vuotta ja lähti mitään sanomatta. Julietan mies ja Antian isä Xoan (Daniel Grao) oli kuollut. Yli vuosikymmen sen jälkeen Madridissa asuva Julieta aikoo muuttaa Portugaliin nykyisen miehensä Lorenzon (Darío Grandinetti) kanssa. Suunnitelman muuttuvat kun Julieta kohtaa tyttärensä lapsuudenystävän Beatrizin (Michelle Jenner ja Sara Jiménez), jolta hän saa kuulla, että tytär elää lapsineen Sveitsissä. Julietalle syntyy tarve saada takaisin yhteys tyttäreensä. Hän päättääkin jäädä Madridiin ja kirjoittaa kirjeen tyttärelleen, jossa käy läpi menneitä tapahtumia, jotka johtivat tyttären lähtöön.

Almodóvar on saanut innoituksen elokuvaan Alice Munron kolmen novellin pohjalta, jotka on julkaistu teoksessa Karkulainen: Kertomuksia (Runaway, 2004).


Tuotannosta vastaavat El Deseo ja Agustín Almodóvar. Elokuvan musiikin on säveltänyt Alberto Iglesias.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keväällä 2016 Cannesin elokuvajuhlilla Almodóvar sanoi, ettei ole koskaan kirjoittanut omaelämäkertaa, eikä hän ole antanut millekään kustantamolle lupaa elämäkerran julkaisemiseen. Hän kertoi kirjoittaneensa testamenttiinsa toiveen, ettei elämänkertaa julkaistaisi edes hänen kuolemansa jälkeen. Samoin hän toivoo, ettei hänen elämästään tehtäisi koskaan elokuvaa. Jälkipolville hän pyysi toimittajia kertomaan, että hänen elämänsä löytyy ohjaamistaan elokuvista, kahtenakymmenenä askeleena.

Neljän vuosikymmenen ura

Vuonna 1949 syntynyt Pedro Almodóvar on kansainvälisesti tunnetuin espanjalaisohjaaja. Hän aloitteli uraansa 1970-luvun puolivälissä lyhytelokuvia tehden ja 1980-luvun aikana tuli laajemmin tunnetuksi esimerkiksi elokuvien Pepi, Luci, Bom (1980), Intohimojen labyrintti (1982) ja Intohimon laki (1987) myötä. Almodóvar on palkittu muun muassa vuoden 1999 Cannesin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana ja vuonna 2003 Oscarilla Puhu hänelle -elokuvan käsikirjoituksesta.

Avoimesti homon Almodóvarin filmeissä on aina ollut monien muiden usein elämän marginaaliin liitettyjen teemojen lisäksi läsnä seksuaalinen monimuotoisuus, muotonaan eräänlainen sekoitus kaikenlaisten seksuaalisuuteen liittyvien ilmiöiden äärimmäistä arkipäiväisyyttä ja toisaalta pitkälle vietyjä stereotypioita. Kerronnaltaan hilpeät ja usein absurdeja juonenkäänteitä sisältävät elokuvat käsittelevät yleensä rankkojakin teemoja, kaikenlaisia tabuja polkien.

Wikipedia: Julieta
Finnkino: Julieta

1 kommenttia