Prideen sotilaspuvussa osallistunut ylikersantti herätti keskustelun puolustusvoimien hlbti-asenteista

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 6
Helsinki Pride -paraati järjestettiin lauantaina 2. heinäkuuta.

Puolustusoimien pääesikunnan viestintäosaston tiedottaja kommentoi YleX-radiokanavalle sähköpostissa kielteiseen sävyyn puolustusvoimissa työskentelevän ylikersantti Juho Pylvänäisen esiintymistä sotilaspuvussa lauantaina Helsingissä järjestetyssä pride-paraatissa.

YleX-radiokanavalle Pylvänäinen kertoi halunneensa olla myönteisenä esimerkkinä ja vastaiskuna armeijan hänen mielestään homoja syrjivälle kulttuurille. Virkapuvussaan marssinut Pylvänäinen katsoo, että puolustusvoimien tehtäviin kuuluu ihmisoikeuksien puolustaminen. YleX:n mukaan hänestä prideen osallistumisella viestiettäisiin valmiutta puolustamaan jokaisen ihmisen oikeutta ihmisarvoiseen elämään.

- Emme näe tarkoituksenmukaisena ja suotavana, että yksittäinen sotilas esiintyisi sotilaspuvussa vapaa-ajalla vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, koska silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa puolustusvoimista, tiedottaja Henrik Gahmbergin YleX:lle lähettämässä sähköpostissa todetaan.

Tiedottaja kertoi YleX:lle, ettei asiaa voida kommentoida tarkemmin vastaavan henkilöstön loman vuoksi.

Puolustusvoimien verkkosivuilla olevan ohjeen mukaan sotilaspukua ei saa käyttää puoluepoliittisen toiminnan, vaalimainonnan tai mielenosoituksen yhteydessä. YleX:n mukaan Pride on määritelty juhlakulkueeksi, joten virkapuvun käytön kielto ei koske tapahtumaa.

Varusmiesliitto ihmettelee pääesikunnan suhtautumista.

Helsingin Sanomat kertoo, että Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitilan mielestä puolustusvoimien viestinnässä pitäisi näkyä se, että Puolustusvoimat on sitoutunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikilla toimintansa tasoilla.

- Eilinen kannanotto on Puolustusvoimilta kummallista nieleskelyä asiassa, jossa linjan pitäisi olla aivan selvä. Ei ole ihme, että yhdenvertaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan ei etene kasarmeilla, jos Puolustusvoimat ei edes julkisesti ole sujut asian kanssa, Laitila sanoo varusmiesliiton tiedotteessa.

Varusmiesliitto ry on suomalaisten varusmiesten ja siviilipalvelusmiesten valtakunnallinen edunvalvontajärjestö. Liitto on itsenäinen, Puolustusvoimista erillään toimiva sekä uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys.

Esimerkiksi Ruotsissa puolustusvoimat osallistuu poliisin ja monien muiden kanssa virallisina tahoina pride-kulkueisiin.

Pylvänäinen ja aiemmin julkisuudessa puolustusvoimien pride-osallistumisesta puhunut James Mashiri vaativat blogikirjoituksessaan, että Puolustusvoimien on aika päivittää tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa ja tekonsa vastaamaan nykyaikaa. Palveluksen tulee olla turvallista kaikille. Monimuotoisuutta murentava syrjivä ja homoläppää viljelevä ”armeijakulttuuri” ei normeilla taltu tai muutu. Siihen tarvitaan tekoja. Ei arjen sankareiden yksittäistä rohkeutta, vaan myös koko organisaation sitoutumista.

YleX: Puolustusvoimat nihkeänä ylikersantin Pride-marssista: Emme näe suotavana, että sotilaspuvussa esiinnytään vastaavanlaisissa tilaisuuksissa
HS: Varusmiesliitto ihmettelee Puolustusvoimien nihkeää asennetta sotilaspuvun käytöstä Pridessa - ´Ei ole ihme, että yhdenvertaisuus ei etene kasarmeilla´
Image / ´somesotilas´: Viranomaiset Pridessa
Helsinki Pride 2016 ja EuroGames huipentuivat Suomen suurimpaan pride-kulkueeseen

6 kommenttia

Olisihan se pahasti ristiriitaista että puolustusvoimat voi olla esillä Erämessuilla, mutta ei muka Pridessä vai kuuluuko metsästys puolustusvoimien säädettyihin tehtäviin? http://ruotuvaki.fi/-/puolustusvoimat-esilla-eramessuilla

tai maatalousnäyttelyssä http://maavoimat.fi/tapahtumat/2016-07-06/porin-prikaati-mukana-okra-206-tapahtumassa

tai nuorten innovaatiopäivillä http://www.uusiteknologia.fi/2016/02/11/nuorten-innovaatiopaiva-toukokuussa/

tai Jukolan viestissä, mutta muka ei EuroGames-urheilutapahtumaankin liittyvässä juhlakulkueessa https://www.upmbiofore.fi/upm-vahvasti-mukana-jukolan-viestissa/

tai partiolaistoiminnassa https://roihu2016.fi/medialle/tiedotteet/puolustusvoimat-ja-suomen-partiolaiset-aloittavat-yhteistyon

jne.

Kommenttia muokattu: 06.07.2016 klo 19:06