Prideen sotilaspuvussa osallistunut ylikersantti herätti keskustelun puolustusvoimien hlbti-asenteista (juttukommentit)

  • 2 / 6
  • human
  • 6.7.2016 17:45
Olisihan se pahasti ristiriitaista että puolustusvoimat voi olla esillä Erämessuilla, mutta ei muka Pridessä vai kuuluuko metsästys puolustusvoimien säädettyihin tehtäviin? http://ruotuvaki.fi/-/puolustusvoimat-esilla-eramessuilla

tai maatalousnäyttelyssä http://maavoimat.fi/tapahtumat/2016-07-06/porin-prikaati-mukana-okra-206-tapahtumassa

tai nuorten innovaatiopäivillä http://www.uusiteknologia.fi/2016/02/11/nuorten-innovaatiopaiva-toukokuussa/

tai Jukolan viestissä, mutta muka ei EuroGames-urheilutapahtumaankin liittyvässä juhlakulkueessa https://www.upmbiofore.fi/upm-vahvasti-mukana-jukolan-viestissa/

tai partiolaistoiminnassa https://roihu2016.fi/medialle/tiedotteet/puolustusvoimat-ja-suomen-partiolaiset-aloittavat-yhteistyon

jne.

Kommenttia muokattu: 06.07.2016 klo 19:06
  • 4 / 6
  • Kerran mukana ollut
  • 6.7.2016 19:30
Mielenosoituksia ja poliittisia marssejahan nuo ovat olleet aina, rehellisesti sanottuna. Eihän noita banderolleja ja plakaatteja juuri muuten voi selittää. Eli kielletty teko tuossa virka-asussa ainakin jos ohjesääntöä uskalletaan vielä pv:ssa lukea.
  • 5 / 6
  • Havainnoija
  • 29.11.2017 16:33
Uusnatsien mielenosoitukseen sotilaspuvussa osallistuneen teko syyteharkinnassa

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen Tampereella 21.10. osallistuneen varusmiehen ( http://ranneliike.net/blogi.php?nick=Havainnoija&comments=27357 ) epäillään syyllistyneen palvelusrikokseen, koska hän esiintyi uusnatsien mielenosoituksessa puolustuvoimien M05-maastopuvussa. Rangaistus voi olla esimerkiksi muistutus, poistumiskielto tai kurinpitosakko. Kurinpitoasiamies voi päättää myös asian siirtämisestä syyttäjälle syyteharkintaa varten.
https://yle.fi/uutiset/3-9953964
-----
Virkapuvun käyttö pride-kulkueessa
Puolustusvoimien mukaan pride-kulkueeseen osallistuminen virka-asussa on jokaisen omassa harkinnassa eli se ei ole kielletty.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001214612.html?utm_medium=social&utm_content=www.iltasanomat.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=twitter-share
  • 6 / 6
  • k_ma
  • 4.12.2017 16:48
Tässä menee nyt aika monta asiaa limittäin. Koitetaan vähän purkaa.

Helsinki Priden virallinen, viranomaisille ilmoitettu, status on ollut kulkue. Tämä poikkeaa esim Turku Pridestä, joka on järjestetty mielenosoituksena. Näin ollen Puolustusvoimien suhtautuminen asiaan vuonna 2016 oli säädösten vuoksi lievää.

Vuoden 2017 alusta tuli kuitenkin voimaan uusi Yleinen palvelusohjesääntö, joka tiukensi sotilaspuvun käyttöä julkisuudessa niin että "käyttö on kielletty puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa eikä sen käyttöä vapaa-ajallakaan pidetä suotavana julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa". Tuosta viimeisestä kohdasta voi sitten pohdiskella, että tuliko se mukaan case Pylvänäisen myötä. Jos niin on, niin silloin Puolustusvoimilla on asian kanssa kyllä ongelmaa.

Jotta asia ei olisi mitenkään yksikäsitteinen, niin normien mukaan "sotilaspuku muodostetaan yhdistelemällä sotilaspukineita, merkkejä ja tunnuksia". Näin olleen tuossa jälkimmäisenä mainitussa Tampereen tapauksessa varusmies oli selvästi sotilaspuvussa, koska hänellä kuvasta päätellen oli ainakin M05-maastopuku, karvalakin kokardi sekä Suomen lippu. Ja kun M05-puku on nykyisin ihan kaupasta kenen tahansa ostettavissa olevaa tavaraa, niin olennaisin juttu tuossa on kokardin ja kenties Suomen lipun käyttö.

Koska Puolustusvoimat on luopunut M05-kuosin mallisuojasta, niin säädökset eivät taida estää mitenkään maanpuolustushenkistä sateenkaari-ihmistä hankkimasta tuota M05-maastopukua ja marssimasta se päällän pride-kulkueessa. Kunhan jätetään em. tunnukset ja merkit pois.