Eisenstein in Guanajuato -elokuva teattereihin Suomessa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 4
Kuvakaappaus Eisenstein in Guanajuato -elokuvan trailerista.

Peter Greenawayn ohjaama elokuva Eisenstein in Guanajuato tulee Suomessa elokuvateattereihin perjantaina 4.9.2015. Se oli mahdollista nähdä Espoo Ciné -elokuvafestivaalilla elokuun lopussa. Maailmanensi-iltansa elokuva sai Berliinissä vuoden 2015 alussa.

Eisenstein in Guanajuato -elokuvan virallinen trailer
from B-Plan Distribution on Vimeo.

- Peter Greenawayn ohjaama elokuva on kunnianosoitus neuvostoliittolaiselle ohjaaja Sergei Eisensteinille. Elokuvassa Eisenstein matkaa vuonna 1931 Meksikoon kuvaamaan uutta elokuvaansa. Kotimaansa painostama Eisenstein tutustuu Meksikon Guanajuatossa täysin uuteen kulttuuriin ja sen tapaan käsitellä kuolemaa, ja alkaa pian nähdä kotimaansa ja Stalinin hallinnon uudessa valossa. Kaiken lisäksi hän rakastuu paikalliseen oppaaseensa, naimisissa olevaan mieheen. He viettävät yhdessä kymmenen nautinnollista päivää, joiden aikana ristiriitaisten ja tukahdutettujen tunteiden kanssa painiskeleva Eisenstein menettää neitsyytensä ja kokee elämänsä tärkeimmän heräämisen.

Pääosin Meksikossa, mutta osittain Suomessakin kuvatun elokuvan pääosassa nähdään suomalainen Elmer Bäck. Sivuosissa nähdään myös Luis Alberti, Jakob Öhrman, Maya Zapata ja Rasmus Slätis.

Sergei Eisenstein (1898–1948) ohjasi Panssarilaiva Potemkinin. Hän on monien muidenkin klassikoksi muodostuneiden filmien ohjaaja, käsikirjoittaja ja leikkaaja. Hänen ansioinaan pidetään elokuvakerronnan kehittämistä.

Suomen kuvalehti kertoo, että Venäjällä Eisenstein in Guanajuato on saanut osakseen viileän vastaanoton. Lehden mukaan elokuvaa ei levitetä Venäjällä, vaikka Greenawayn Kokki, varas, vaimo ja rakastaja vuodelta 1988 olikin erittäin suosittu. Greenawayn mukaan kukaan ei halua elokuvan levittämiseen liittyvää riskiä osakseen elokuvan homoteeman vuoksi. Elokuva kuitenkin nähtiin Moskovassa kansainvälisellä elokuvafestivaalella kesäkuussa.

Kavi: Eisenstein in Guanajuato (2015)
Suomen Kuvalehti: Putinin Venäjä ei siedä Eisenstein-elokuvan homoteemaa
Keskustelu: Homoelokuvia, joita suosittelisitte?
Elokuvat ja sarjafilmit

4 kommenttia

Greenaway väläytti mahdollista jatkoa Espoo Cinen päätösnäytöksenä nähdylle elokuvalle, suunnitteilla on Eisenstein trilogia Elmer Bäck:n kanssa.

Hienoa!
Greenwayn ilmoitus jatko-osista sai teatteriyleisöltä raikuvat aplodit. Ohjaajaa ilmiselvästi arvostetaan hyvin paljon.