TV-vinkki sunnuntaille: Betoniyö

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Yle TV1 esittää Pirkko Saision vuonna 1981 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuvan Pirjo Honkasalon ohjaaman Betoniyö-draaman sunnuntai-iltana ja uusintana maanantaina.

Alkuperäisessä romaanissa eletään Kekkos-Suomen päättymisen aikakautta, mutta elokuvaversiosta häivytetty yhteyksiä aikaan.

Mustavalkoisen elokuvan miljöö on kesähelteisessä Helsingissä. Sen nimettömässä lähiössä sijaitsevassa ahtaassa asunnossa elävät yksinhuoltajaäitinsä kanssa päähenkilöt: isoveli Ilkka (Jari Virman) ja pikkuveli Simo (Johannes Brotherus).

Omaa identiteettiään vielä etsivä 14-vuotias Simo kärsii heikosta itsetunnosta. Ilkka puolestaan odottelee seuraavana päivänä alkavaa vankilatuomiotaan. Poikien heikon ja ailahtelevan yksinhuoltajaäidin (Anneli Karppinen) maailma taas on lähibaarin karaokessa. Äiti pistää Simon viettämään isonveljensä seurassa tämän viimeisen vapauden yön.

Simo pitää isoaveljeään esikuvanaan, jonka kyynisestä ja kylmästä maailmasta hän ammentaa. Tuohon maailmaan eivät kuulu toiveet myönteisestä tulevaisuudesta. Naapuritalossa puolestaan asuu valokuvaaja (Juhan Ulfsak). Hänen maailmansa poikkeaa vahvasti Simon ja Ilkan maailmasta. Valokuvaaja on homo, kiinnostunut taiteen ja henkisyyden kaltaisista asioista - ja hän uskoo rakkauteen.

Elokuva kuvattiin nopealla aikataululla Helsingissä syksyllä 2012, ja se tuli elokuvateattereihin syksyllä 2013.


Yle TV1 esittää Betoniyö-elokuva sunnuntaina 5.4. kello 21.05 - 22.40 ja uusintana maanantaina 6.4. kello 22.40 - 0.05. Yle Areenassa Betoniyö on katsottavana viikon.

Elokuva palkittiin vuonna 2014 kuudella Jussi-patsaalla. Se oli vuoden paras elokuva ja Honkasalo palkittiin parhaasta ohjauksesta. Lisäksi Jussi-palkinnot jaettiin parhaasta kuvauksesta, lavastuksesta, leikkauksesta ja äänisuunnittelusta.

Kotikatsomo: Betoniyö
Betoniyö

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta