Dirk Shafer on poissa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Ossi Halme

Viihteen moniosaaja, amerikkalainen Dirk Shafer on kuollut.

Läpimurtonsa julkisuuteen hän teki vuonna 1992 PlayGirl-lehden vuoden miehen (Man of the Year). Naisille suunnatulla erotiikkalehdellä oli oma kannattajakuntansa seksuaalivähemmistöjen keskuudessa jo ennen Shaferin valintaa Vuoden Mieheksi. Dirkin tuolloista elämäntapaa voisi nykyään kutsua lasikaapiksi, eli vaikka hän ei julkisesti kertonut olevansa homo, asia oli kuitenkin monen tiedossa.

Dirk Shaferin lahjakkuus ei rajoittunut 179 senttimetrin korkuisiin raameihin, vaan hän oli myös lahjakas käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän käsikirjoitti, ohjasi ja esitti pääosaa vuonna 1995 valmistuneessa Man of the Year –elokuvassa, joka muka-dokumentaarisesti kävi läpi hänen elämäänsä aina PlayGirl-lehteen asti. Elokuvan saattoi katsoa puhtaasti viihteenä tai siitä saattoi poimia Dirkille tyypillisen keinon havainnoida ympäröivää maailma ja esittää terävänäköistä kritiikkiä sen outouksista. Elokuvassa kritiikki sivalsi vielä käsittämättömästi 20 vuotta myöhemminkin olemassa olevaan kysymykseen: miksi homomies ei voisi olla heteronaisen seksisymboli, kun kyse on fiktiosta? Hollywoodin pr-koneisto on käyttänyt valtavia summia, jotta tähtien kuuluminen seksuaalivähemmistöön ei tulisi julki. Näin siitä huolimatta, että seksuaalivähemmistöt ovat aina olleet suuressa osassa viihdeteollisuudessa.

Kaksi vuotta Man of the Year –elokuvan jälkeen Shafer käsikirjoitti Circuit -elokuvan, jonka toisena ohjaajana hän myös toimi. Lisäksi hän oli mukana lukuisissa pienemmissä hankkeissa.

Vaikka Dirk Shafer muistetaan ennen kaikkea miesmallina, hän oli henkilönä kaikkien tuon alan stereotypioiden vastakohta. Hän ei edes pitänyt itseään mitenkään erityisen komeana, vaan ystävien yllytyksen jälkeen hän näki koko PlayGirl-episodin eräänlaisena kokeena tai keinona vakuuttaa itselleen, että ei hän nyt ainakaan ruma ole. Dirk oli myös yhdistelmä nopeita hoksottimia, terävää älyä sekä suurta määrää empatiaa. Aikaa ja empatiaa häneltä riittikin aina kaikille. Hän piti itsestään huolta myös fyysisesti, ja työskentelikin viimeiset vuotensa kuntoalalla. Jotain hänen karismastaan ja fyysisestä puolestaan kertoo sekin, että 20 vuotta alkuperäisten PlayGirl-kuvien jälkeen eli vuonna 2012 50-vuotias Dirk pyydettiin poseeraamaan uutta settiä varten – mihin hän suostuikin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Dirk Shafer kuoli kotinsa lähellä West Hollywoodissa. Viranomaisten mukaan alustava kuolinsyy on sydänkohtaus. Shafer oli kuollessaan 52-vuotias.

Ossi Halme

(kuvalähde: Dirk Shaferin Facebook-sivu; muokkaus kirjoittajan)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!