Teki voltin ja muuttui homoksi

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 7

Chris Birch teki urheilukentällä pari kuperkeikkaa, vajosi maahan ja muuttui myöhemmin homoksi. Sen jälkeen hän on ollut ideologisen keskustelun polttopisteessä. Süddeutsche Zeitung kertoi Chris Birchin tarinan toissa päivänä. Ranneliike.netissä tapaus on ollut esillä jo aiemminkin.

Kun Chris kertoo elämän muutoksestaan tv-showssa, kuulijakunnan kasvoilla alkaa näkyä epäileviä ilmeitä. Asiaan varmaan löytyy selkeä selitys. Tv-juontajat kyselevät: Vosiko olla, että hän aina on ollut homo, mutta tuli siitä tietoiseksi vasta tämän tapaturman jälkeen. Toiset kyselevät: onko tämä vain temppu, jolla hän haluaa huomiota.

Tämä on tarina 21-vuotiaasta etelä-walesilaisesta pojasta, joka eräänä heinäkuun iltana paikallisen urheilukentän ruohomatolla teki pari volttia. Voltti oli aiheuttanut valtimon repeämän, ja verta oli päässyt aivojen alueelle. Lääkärien mukana aivohalvaus on aiheuttanut hermoratojen uudelleen rakentumisen, eräänlaisen uudelleenhermotuksen. Pitkäaikaisseurauksena hän alkoi tuntea vetoa samaan sukupuoleen.

Tunnetaan muitakin potilaita, joilla hermoratojen uudelleenrakentuminen on aiheuttanut yllättäviä muutoksia. Tunnetuin on Foreign Accent Syndrome (FAS), josta on dokumentoitu n. 150 tapausta. Näille potilaille tuli puhehäiriö, joka kuulostaa vierasmaalaiselta aksentilta,.

On myös tapauksia, joissa aivohalvauspotilas on saanut uusia kykyjä. Esim. yksi teini-ikäinen poika alkoi puhua suuvasti mandariinikiinaa, vaikka hänellä oli vain perustason opinnot siinä kielessä. Liverpoolilainen muurari Tommy McHugh tuli aivoverenvuodon jälkeen hyvin taiteelliseksi ja elättää nyt itsensä taiteilijana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Münchenin Ludwig-Maximilians-yliopiston professori ja tv:n tiedetoimittaja Harald Lesch oli koulun matematiikassa hyperhuono lahjattomuus, mutta kaaduttuaan polkupyörällä hän sai kallonmurtuman ja matemaattisen superlahjakkuuden.


Mutta mikään edellä mainituista tapauksista ei ole herättänyt sellaista kestokiinnostusta kuin Christopher J. Birchin tapaus. Chris on nyt 30-vuotias.Onnettomuudesta on jo yhdeksän vuotta. Kolme vuotta sitten hän kertoi tapauksestaan iltapäivälehdille.Sen jälkeen maailma kiinnostui hänestä.

Süddeutsche Zeitungin toimittaja kertoo heidän tapaamisestaan hotellissa Cardiffissa. Chrisin kädenpuristus on löysä, ääni pehmeä. Hän on pukeutunut tarkasti hyvin istuviin vaatteisiin.

Vastakohtana Süddeutsche Zeitungissa on kuva, jossa hän on juuri ennen aivohalvausta kaksikymppisenä. Hän painoi silloin 120 kiloa, kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Kasvot ovat punakat, päässä baseball-lippis. Hän aloitteli pankkialalla, mutta onnettomuuden jälkeen hänestä tuli kampaaja.


Voiko seksualainen suuntautuminen muuttua noin vain, kun hermosolujen aiemmat yhteydet vaurioituvat ja tilalle rakentuu uusia synpaseja ja hermoyhteyksiä.

Birch on tavannut edellä mainitun muurarin, ja tämä varoitteli, että ihmiset eivät usko. Häntä pidetään valehtelijana. Entinen muurari sanoi, että itse on uskottava omiin ominaisuuksiinsa. Birch on saanut paljon postia muilta, joille on tapahtunut jotain samanlaista. Kohtalotoverien tapaaminen on tärkeämpää kuin erilaiset terapeutit. Sen takia hän haluaa olla julkisuudessa, jotta muut saman kokeneet uskaltaisivat ottaa yhteyttä.

Birch haluaa näyttää lehden toimittajalle paikan, jossa kaikki tapahtui. Mennään Cardiffista puoli tuntia maalle päin. Mitä kauemmas Cardiffista mennään, sitä tiukkailmeisempiä ihmiset ovat. Tämän vuoksi Birch asuukin ystävänsä kanssa pienessä kylässä meren rannalla. Hän halusi käsityöammatin, mutta paikallisessa ammattikoulussa oli vain kaksi linjaa, kampaaja tai peltiseppä. Hän valitsi kampaajalinjan.

Rugbykenttä on tyhjä. Paikkaan ei hänellä liity mitään erityisiä tunteita. Hän oli siellä 15. heinäkuuta 2005 veljensä ja yhden kaverin kanssa, He olivat tulossa squash-hallista, Lääkäri oli sanonut Birchille, että hän saa diabeteksen, ellei hän ala liikkua ja laihduta. Hän aloitti kentällä parilla voltilla. Päässä tuntui pyörryttävältä. Kaverit auttoivat hänet kotiin. Hän nukkui melkein neljä päivää. Toinen käsi ei toiminut. Lääkäri epäili rauhaskuumetta. Sitten ilmeni muistiaukkoja ja puhehäiriöitä. Vasta kahdeksan viikon päästä diagnosoitiin aivohalvaus

Sitten alkoivat fysioterapia ja puheharjoittelu. Vasta silloin tuli näkyviin muutosten laajuus. Hän alkoi tavata vanhoja kavereitaan kylän kerhotalossa, mutta vanhat puheenaiheet: autot ja viina eivät enää kiinnostaneet. Hän alkoi jättäytyä pois. Tuttujen ihmistenkin arkiset tavat alkoivat ärsyttää.


Kun Birch tuli kaapista, alkoivat asiantuntijat keskustella tästä tapauksesta. Kun aivoissa tapahtuu muutoksia, muutokset alkavat näkyä käyttäytymisessä ja jopa seksuaalisessa suuntautumisesssa. Lontoon King's Collegen psykiatrian instituutista Qazi Rahman sanoo, että aivovammat vaikuttavat moniin asioihin, esim. seksuaaliseen haluun eli libidoon. Hän pitää Chris Birchin kertomusta uskottavana.

Kuitenkin on eriäviäkin mielipiteitä. Aivomuutokset voivat aiheuttaa oman elämän uudelleenarviontia. Voi olla niinkin, että Birch löysi tapaturman kautta oman suuntautumisensa. Valitettavasti aivoista tiedetään vielä liian vähän. Birchille on tehty psykologisia testejä, ja niistä on löytynyt viitteitä hänen uudesta seksuaalisesta orientaatiostaan. Tosin testeihin ei paljonkaan voi luottaa, sanoo Qazi Rahman.


Chris Birch on joutunut keskelle ideologista taistelutannerta. Tiede ei sano mitään varmaa seksuaalisen suuntautumisen synnystä ja vaikutusmekanismeista. Monetkaan eivät ota vakavasti sitä, että aivohalvaus johtaisi suuntautumisen muuttumiseen. Birch kutsutttiin amerikkalaisiin talk-show-ohjelmiin, joissa riideltiin siitä, onko homous synnynnäistä vai myöhemmin elämässä omaksuttua.

Birchin tuttavapiiri on kokonaan muuttunut. Vanhoihin kavereihin hän ei enää pidä yhteyttä. Veli ja äiti eivät pidä uudesta Chrisistä. Äiti sanoo, että hän piti vanhasta Chrisistä enemmän. Ei ole oltu yhteydessä kolmeen vuoteen.

Chris itse sanoo, että hänelle on yhdentekevää, mitä muut sanovat ja uskovat. Hänelle itselleen on tärkeintä, että hän tietää itse oman tilanteensa. Nykyisen kumppaninsa hän tapasi viisi vuotta sitten ammattikoulussa. He asuvat rannalla, etäällä muista.

Julkisuus kuitenkin jatkuu. Ilmeisesti on tekeillä elokuva, Gardiffissa hänen psykiatrinsa kertoi, että yhdestä aivohalvauspotilaasta, homosta, on tullut hetero.

Vahvasti lyhennetty referaatti Süddeutsche Zeitungin pitkästä artikkelista, valokuvia
Aikaisempi uutinen ranneliike.netissä

7 kommenttia

  • 1 / 7
  • puppeliassi
  • 9.6.2014, 22.04
Kohta jotkut lyötyään homoa puolustelevat että halusivat eheyttää hänet, vähän kuin jotkut eheyttävät lesboja raiskaamalla heitä.
  • 2 / 7
  • enemmän on maailmaa kuin...
  • 10.6.2014, 13.14
Onhan niitäkin tapauksia, joissa ihmisen persoona on muuttunut sydänsiirron myötä. Mieleen muistuu tapaus, jossa aiemmin itsekeskeiseksi ja kylmäksi kuvattu mies muuttui romanttiseksi runoilijaksi, kun hän sai uuden sydämen. Mielenkiintoista sinänsä, että luovuttaja oli ollut hyvin runollinen ja taiteellinen luonne.