Reija Kaskiaho: Nikottelua - asiallinen nuortenromaani

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Reija Kaskiahon kirjoittama nuortenromaani Nikottelua kertoo 17-vuotiaasta Nikosta, joka elää pikkukaupungissa jossain päin Suomea.

Niko on melko tyypillinen tämän päivän miehenalku. Hän joutuu kohtaamaan niitä nurjia asenteita, joita nuori homoksi yllättäen paljastuva tai harkitumminkin kaapista tullut voi kohdata: vanhan kaveripiirin selänkääntämistä, kiusaamista ja jopa väkivaltaa. Kuvioon saattaa kuulua myös häpeää omasta suuntautumisestaan. Perheen reaktiotkaan eivät aina ole myönteisiä. Toisaalta, ymmärtävät ja luotettavat kaverit ovat kullanarvoisia.

Vaikka perheen suhtautuminen Nikon seksuaaliseen suuntautumiseen on vaikea ja osa lapsuuden kavereista kaikkea muuta kuin suvaitsevia, on Nikolla onnekseen pelastusrenkaana hyvä kaveri.

Kaskiaho onnistuu tavoittamaan kaapistatuloa tekevän nuoren maailmaa.

Nikottelua on nuorille suunnattu. Silti se voi herättää aikuisenkin miettimään paikkaansa maailmassa etsivän nuoren homon maailmaa - ja ehkä nuorten maailmaa yleisemminkin. Nikottelua pistää pohtimaan sitä, että mikä homoudessa herättää muissa niin kielteisiä reaktioita: asiassa kun kyse ei lopultakaan ole muusta kuin siitä, että mielenkiinnon kohde edustaa samaa sukupuolta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaikka kirjan aihe onkin lopulta vakava, ei se kuitenkaan ole synkkää luettavaa. Huumoria, iloa ja kepeyttä ei ole unohdettu.

Tällaisen kirjan paikka on luonnollisesti myös koulujen kirjastossa ja miksipä ei vaikkapa yläasteen tai lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lukutehtävien vaihtoehtona.

- Halusin kirjoittaa aiheesta, koska minusta on hyvin surullista, ettei maailmassa vielä tänä päivänäkään ole vapautta olla oma itsensä, vaan kaikkien täytyisi olla tiettyyn pisteeseen asti samanlaisia. Ja edelleen joku jossakin määrittelee, millainen erilaisuus on suvaittua ja millainen ei. Se on minusta epäoikeudenmukaista, kirjoittaa Kaskiaho kotisivuillaan.

Vuonna 1976 syntynyt Raija Kaskiaho on palkittu WSOY:n kirjailijapalkinnolla ja Topelius-palkinnolla. Hänen esikoisteoksensa, huumeita käsittelevä nuorisokirja Tulitikkuihmisiä, ilmestyi vuonna 2001. Vuoteen 2006 mennessä häneltä ilmestyivät myös teiniraskautta käsittelevä Rastas, koulukiusaamista käsittelevä Veitsenterällä, syömishäiriötä käsittelevä Pientä purtavaa ja väkivaltaisen perhetaustan omaavan nuoren miehen itsenäistymistä kuvaava Ajolähtö.

Reija Kaskiaho: Nikottelua
ISBN: 978-952-202-507-4
Sidottu, noin 180 s.
N 84.2
Ilm. 4 / 2014

Myllylahti.fi: Nikottelua
Raija Kaskiaho: Nikottelua

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!