Näkyykö homouden synti syntimittarilla?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 24

Droppi Veripalvelu Oy on tuottanut menetelmän, jolla he väittävät ihmisen verestä voitavan mitata tämän syntisyyttä. Menetelmän parametrit (asetusarvot) on otettu Raamatusta. Lakia vaihtoehtoishoidoista, eli puoskarilakia saamme edelleen odottaa.

Verinäyte otetaan sormesta. Veripisarat siirretään lasilevylle, jossa veri saa kuivua. Kuivuneesta näytteestä mitataan synnin määrä. Toinen kehittäjäveljeksistä katsoo, että kun synti erääntyy tai realisoituu tai täyttyy, silloin kuivaveri muuttuu valkoiseksi ja ihmiset päätyvät sairaalaan. Hän lukee sairauden synnin seuraukseksi. Hänen mukaansa vakavasti sairailla veri kuivuu valkoiseksi. "Tupakoitsijoilla ja alkoholin juojilla ei ole puhdas veri. Heidät tunnistetaan yleisesti syntiksiksi."

Menetelmän kehittäjien ajattelun pohjana on Vanhan testamentin Jesajan kirjan luvussa 1, jakeessa 18 olevat sanat: Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.

Menetelmää tarjotaan Suomessa jo 16 paikassa. Verianalyysin hinta vaihtelee 60-120 euroon. Sen tuloksena saa kirjallisen raportin ja itsehoito-ohjeet. Saatavana on sitten veren puhtauteen vaikuttavia tuotteita. Palvelun antaja pesee kätensä mahdollisilta vahingokorvauksilta ilmoittamalla, että testi ei ole lääkärin tekemä diagnoosi.

Syntiasteikko on mielenkiintoinen. Verenpuhtauden perusteella saadaan seuraavat määrittelyt:
0-10%, olet jumalaton
10-20%, olet saastainen
20-30%, olet uskoton
30-40%, olet pilkkaaja
40-50%, olet ylpeä
60-70%, olet uppiniskainen (tässä kohden heidän asteikossaan on virhe)
60-70%, olet kurja
70-80%, olet nöyrä
80-90%, olet vanhurskas (asteikolta puuttuu arvo 91%-98% ja sille määre)
99-100%, olet täydellinen

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Syntejä on lueteltu kymmenen. Syntimittarin laatijoiden mielestä homous kuuluu kategoriaan nimeltä "riettaus". Se on tuttu Raamatun kohta: ..."miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta...", (Room. 1:26-27).

Samoin homot kuuluvat myös kategoriaan "haureus": ...miehet, jotka makaavat miesten kanssa, ...", (1. Kor. 6:9-10)

Asiantuntijat eivät usko menetelmän toimivuuteen. Uskontotieteen dosentti Ilkka Pyysiäinen pitää sitä silkkana hölynpölynä. Ylilääkäri Martti Larikka vertasi kuivaverianalyysiä uudenvuoden tinoista ennustamiseen.

Lapin ELY-keskus ja Keksintösäätiö ovat joutuneet kiusalliseen tilanteeseen. Ne ovat antaneet rahaa verenmittauksen kehittämiseen ja väittävät, ettei heillä ollut mitään tietoa tai yhteyttä tähän kuivaveri/syntimittariin. ELY-keskus antoi projektiin 22 500 euroa. Tekes myönsi toissavuonna 700 000 euron rahoituksen kirkasvalokuulokkeille. Nekin osoittautuivat humpuukiksi.

Kirkko ja Kaupunki -lehti kertoi ensimmäisenä Syntimittari-palvelusta.

***

Suomeen on yritetty pitkään saada vaihtoehtoishoidantoja säätelevää lainsäädäntöä, eli nk. puoskarilakia. Lain vastustajat ovat onnistuneet jarruttamaan ja estämään lain valmistelua. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Annakaisa Iivari arvelee lain valmistelun siirtyvän seuraavalle hallituskaudelle, koska "meillä ei ole virkamiesresursseja säädöstyön käynnistämiseen, sillä valmistelussa on useita kiireellisempiä lakeja".

Esimerkiksi nk. homojen eheyttäminen, eli yritys muuttaa homo heteroksi, tulisi lain säätämisen yhteydessä tarkempaan tarkasteluun. Todennäköisesti sellaisen toiminnan laki tulisi kieltämään. Tieteelliset näytöt toimivuudesta puuttuvat. Vahinkoja on sitä vastoin raportoitu. Niitä nämä "eheyttäjäterapeutit" eivät potilaalleen korvaa. Vastuu vahingoista jää yksinomaan potilaalle. Vahinkojen jälkihoito tulee sen jälkeen julkisen terveydenhuollon ja siis veronmaksajien maksettaviksi.

PÄIVITYS

Mainonnan eettinen neuvosto on ottanut syntimittari-asian käsittelyyn, saatuaan asiasta kantelun.
Nyt on myös tullut julki tieto, että ELY-keskus harkitsee rahoituksen takaisin perintää.
Joillekin kansanedustajille on myös ilmoitettu tästä asiasta.

Kirkko & Kaupunki -lehti kertoi ensimmäisenä verianalyysiin perustuvasta syntimittarista
Kotimaa24 haastatteli yhtä veljeksistä verisyntiopin taustoista
Syntimittarista jokainen voi käydä tarkastelemassa omia syntejään ja löytää verelleen mittaajan

24 kommenttia

  • 1 / 24
  • decoctor Sokal
  • 23.1.2014, 19.59
Uutinen ei ole tökeröä ja mautonta pilaa uskomushoitajista tai homofobisista puoskaroinneista, kuten monet ovat luulleet, vaan Mikko ja Marko Vapa ovat tosissaan. Järkyttävintä on tietysti se, että valetieteelle ja fundamentalistisella herätysuskonnollisuudella perusteltua näennäistestausta on tuettu verovaroin ja virkatyönä.

Toivoa sopii, että Sosiaali- ja terveysministeriössä ja Valvirassa vihdoinkin käärittäisiin hihat ylös ja käytäisiin hommiin: Tehokas, "elävillä" tai "muistavilla vesillä" puoskaroivien ja lahkoterapeuttien hullutuksia suitsiva puoskarilaki pitää vihdoinkin laittaa liikkeelle. Valviralta ja aluehallintolääkäreiltä saisi löytyä ryhtiä panna rajaa terveydenhuollon ammattilaisten eheytyksille, chakrojen värisyttelyille ja käärmeöljyjen kaupusteluille.
Ajatellaanpa, että joku vaikkapa syöpää tietämättään sairastava tai testeissä käymätön HIV-positiivinen henkilö menee teettämään tuon mittauksen ja saa terveen diagnoosin. Seuraukset voivat olla todella vakavia. Hän voi oireiluista huolimatta jättää varsinaiset hoidot aloittamatta, koska luulee olevansa terve. Aika tavalla vastuutonta toimintaa tuollainen veri/syntitesti.

Ja taas kerran olemme tilanteessa, että uskonnon varjolla rahastetaan jälleen yhdellä uudella tavalla ihmisiä.