Absolut noll - romaani Pietarin homonuorista

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Lassi Valve

Absolut noll
Anna Fock: Absolut noll
Ersatz, Stockholm 2013
ISBN 978-91-87219-45-0
319 sivua, kovakantinen
29,90 € Akateemisessa kirjakaupassa

Göteborgista kotoisin oleva toimittaja Anna Fock on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa. Se kertoo joukosta nuoria homomiehiä Pietarissa ja kattaa ajan keskitalvesta kevääseen. Romaanin kertojanana on alle kaksikymppinen Nikita, joka jakaa asunnon Alexejn kanssa.

Joukkoon mahtuu aika monta muuta henkilöä, mutta asian tekee vaikeaksi se, että kirjailija käyttää heistä milloin kastenimeä, milloin lempinimeä (Nikolai – Kolja, Alexej – Aljosja jne.), niin että meikäläinen venäjää taitamaton välillä putosi kärryiltä. Romaanissa vedetään aika tavalla votkaa ja röökiä Pietarin kaduilla ja homobaareissa. Välillä viedään putkaan, josta vapautuu muutamaa tuhatta ruplaa vastaan.

Romaanin omituisimpia henkilöitä ovat kadunlakaisija Maksim, joka lähettelee intohimoisia rakkauskirjeitä toisille miehille, ja varusmiespalveluksen välttämiseksi itseään vahingoittanut (hetero) poliisi Arkadij, joka jatkuvasti repii hiustupsuja päästään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Henkilöt jättivät minut aika kylmäksi, ja mielestäni samoja asioita jauhettiin liiankin kanssa.

Välillä tuli mieleen jokin sci-fi-romaanin hajoamistilassa oleva yhteiskunta korruptoituine poliisiasemineen, jossa konstaapeli vain hotkii säilöttyjä tomaatteja purkista, ja Pietarin metrossa natsien pahoinpitelemät japanilaisturistit.
Romaani päättyy sentään onnellisissa merkeissä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!