Pedro Almodóvar: Matkarakastajat

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 4

Espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin uuden Matkarakastajat -elokuvan (alkup. Los amantes pasajeros) miljöö on Madridista Mexico Cityyn aikova matkustajalentokone.

Koneen päästyä taivaalle paljastuu, että konetta uhkaa onnettomuus laskutelineen vian vuoksi. Alkuperäinen matkareitti muuttuu sopivan hätälaskeutumismahdollisuuden löytämiseen. Turistiluokka huumataan uneen paniikin estämiseksi, joten elokuvassa keskitytään henkilökunnan ja ykkösluokan matkustajien tekemisiin. Niin matkustajat kuin henkilökuntakin alkavat puhua kuolemanpelon ja väkijuomien voimalla tunteistaan ja salaisuuksistaan siten, ettei paluuta entiseen enää ole.


Elokuvan traileri

Aiemmista Almodóvarin filmeistä tutut näyttelijät tuovat vastapainoa aiemmasta poikkeavaan ja aiempaa niukemmin visuaalisia virikkeitä tarjoavaan staattiseen yläilmoissa liitelevään matkustajakone-ympäristöön. Päärooleissa ovat Javier Cámara, Cecilia Roth ja Lola Dueñas. Sivuosissa esiintyvät puolestaan Antonio Banderas, Penélope Cruz ja Blanca Suarez.

Avoimesti homon Pedro Almodóvarin filmeissä on aina ollut läsnä seksuaalinen monimuotoisuus, muotonaan eräänlainen sekoitus kaikenlaisten seksuaalisuuteen liittyvien ilmiöiden äärimmäistä arkipäiväisyyttä ja toisaalta pitkälle vietyjä stereotypioita. Kerronnaltaan hilpeät ja usein absurdeja juonenkäänteitä sisältävät elokuvat käsittelevät yleensä rankkojakin teemoja, kaikenlaisia tabuja polkien.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Matkarakastajat-elokuva on Almodóvarin viimeisimpiä elokuvia keveämpi ja selvästi komediallisempi. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 19. heinäkuuta, joskin elokuva on nähty jo kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla. Espanjassa elokuva oli ensi-illassa maaliskuussa.

Vuonna 1949 syntynyt Pedro Almodóvar on kansainvälisesti tunnetuin espanjalaisohjaaja. Hän aloitteli uraansa 1970-luvun puolivälissä lyhytelokuvia tehden ja 1980-luvun aikana tuli laajemmin tunnetuksi esimerkiksi elokuvien Pepi, Luci, Bom (1980), Intohimojen labyrintti (1982) ja Intohimon laki (1987) myötä. Almodóvar on palkittu muun muassa vuoden 1999 Cannesin elokuvajuhlilla parhaana ohjaajana ja vuonna 2003 Oscarilla Puhu hänelle -elokuvan käsikirjoituksesta.

4 kommenttia

Kävin katsomassa, ja on todella katsomisen arvoinen!
Tuttua Almodóvaria, hyvää tekstiä, hänelle tyypillistä värimaailmaa ja kerrontaa sekä jos osaa Espanjaa, niin elokuvan alkupuolella Antonio Banderas ja Penelope Cruz puhuvat mielenkiintoista, etelän maaseudun aksenttia :)

Vaikka elokuvassa on stereotypiat viety aika pitkälle, niin minusta se oli vain hauskaa ja yllätyksiä on luvassa ;)
  • 2 / 4
  • Pedro-fani
  • 22.7.2013, 14.49
Kävin katsomassa ja pidin. En toisaalta ole Almodóvarilta huonoa filmiä nähnytkään.