USA: Jännitys huipussaan. Mitä korkein oikeus päättää homoavioliitoista?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 4
Yhdysvaltain korkeimmanoikeuden rakennus Washington D.C.:ssä (Wikipedia)

Yhdysvaltain korkein oikeus on lopettelemassa istuntokauttaan. Päätöksiä kahdesta keskeisestä homoja ja lesboja koskevasta avioliittosäädöksestä odotetaan minä hetkenä tahansa tällä viikolla.

Kaksi homoja ja lesboja voimakkaasti koskettavaa päätöstä korkeimmalta oikeudelta odottaa vielä julkituloa. Kaliforniassa Proposition 8 -kansanäänestyksen tuloksella keskeytettyjen homoavioliittojen solmimisen kohtalo, sekä DOMA, eli Defence fo Marriage Act, jolla avioliitto on määritelty yhden miehen ja yhden naisen keskeiseksi liitoksi. Muunlaisten liittojen oikeuksia ei sallita tällä hetkellä liittovaltiotasoisesti. Monet osavaltiot ovat jo säätäneet samaa sukupuolta olevien avioliitot sallituiksi kunkin osavaltion kohdalla erikseen. Kaliforniassa homoavioliittojen solmiminen keskeytettiin kansanäänestyksellä. Jo solmitut liitot ovat voimassa ja odottavat nyt korkeimman oikeuden päätöstä niiden laillisuudesta.

DOMAn määritteleminen perustuslain vastaiseksi on merkittävyydessään samaa luokkaa kuin aikanaan Yhdysvalloissa olleen, rotujen väliset avioliitot kieltävän lain kumoaminen. Asenteet muuttuvat yhteiskunnassa. Tänä päivänä rotujen välisten avioliittojen kieltämistä ei pidetä perusteltuna. Samankaltainen kehitys on varsin nopeasti tapahtunut suhtautumisessa homoavioliittoihin. Nyt odotetaan sitä, ottaako Yhdysvaltain korkein oikeus huomioon yleisen asenneilmaston muuttumisen. Tulevatko homoavioliitot laillisiksi kaikkialla Yhdysvalloissa, on tiedossa aivan lähiaikoina.

Korkeimman oikeuden tulevasta ratkaisusta ovat huolissaan myös homojen oikeuksien vastustajat. AFA, American Family Association ilmoittaa tiedottajansa Gary Glennin suulla, että jos korkein oikeus päättää kumota DOMAn ja Proposition 8:n kansanäänestyksen tuloksen, se pitää jättää huomiotta. Kaikkien kristittyjen ja osavaltioiden kuvernöörien tulisi toimia näin. Se on hänen mielestään kaikkien kristittyjen velvollisuus ja sitä [Jumala] siunaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranneliike.net: USAn Korkeimman oikeuden ratkaisu homoavioliitoista tulossa
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden toimintaa seuraava blogi

4 kommenttia

Monet pitää varmana, että korkein oikeus kumoaa DOMA:n. Liittovaltio hyppii osavaltioiden varpaille ja sitä ei voi sallia.
Mutta Californian kansanäänestys ja PROP 8 onkin visaisempi pulma. Kumotaanko tuo PROP 8 sillä tavalla, että koskee vain tuota Californian osavaltiota vai kumotaanko se perusteilla, joiden mukaan avioliittokiellot on perustuslainvastaisia kaikissa osavaltioissa.
Liittovaltion korkeimman oikeuden istunto alkaa tänään klo 17 Suomen aikaa. Jotkut lakiasiantuntijat olivat sitä mieltä, että oikeudella on kuusi eri ratkaisumallia näihin kahteen juttuun, joten kaikki on mahdollista.

Jos oikein ymmärsin, oikeus voi myös ilmoittaa, ettei se käsittele Kalifornian Prop 8:aa lainkaan, jolloin tasa-arvoinen avioliittolaki palautuisi voimaan Kaliforniassa samalla hetkellä.

Mikäli liittovaltion laissa oleva DOMA, joka määrittää avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi, todetaan perustuslain vastaiseksi, se on tarkoitus korvata lailla nimeltään Respect for marriage act, jonka mukaan liittovaltion on tunnustettava osavaltioissa solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Tässä tärkeimmät kohdat:

A BILL
To repeal the Defense of Marriage Act and ensure respect for State regulation of marriage.
Be it enacted by the Senate and House of Representatives of the United States of America in Congress assembled.
---
SECTION 1. SHORT TITLE.
This Act may be cited as the "Respect for Marriage Act".
---
SEC. 3. MARRIAGE RECOGNITION.
Section 7 of title 1, United States Code, is amended to read as follows:

Sec. 7. Marriage

(a) For the purposes of any Federal law in which marital status is a factor, an individual shall be considered married if that individual's marriage is valid in the State where the marriage was entered into or, in the case of a marriage entered into outside any State, if the marriage is valid in the place where entered into and the marriage could have been entered into in a State.
---

USA:ssa kesäkuu on pride-kuukausi, jonka presidentti Obama avasi julistuksellaan kuun alussa. Obama mainitsee julistuksessaan ajavansa myös Respect for marriage actia ja työpaikkoja koskevaa syrjintäsuojalakia:

http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/05/31/presidential-proclamation-lgbt-pride-month
***
Sateenkaari-ihmisten oikeuksia puolustavat kokoontuvat jälleen tänään optimistisina oikeustalon edustalle. Nyt on korkein aika toteuttaa tasa-arvo liittovaltiotasolla.
Delawaren tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ensi maanantaina 1.7., Minnesotan ja Rhode Islandin 1. elokuuta. Michiganissa puolestaan esiteltiin ensimmäistä kertaa tasa-arvoinen avioliittolakialoite edustajainhuoneelle.

http://www.washingtonblade.com/2013/06/24/lgbt-advocates-outside-supreme-court-remain-optimistic/

Kommenttia muokattu: 25.06.2013 klo 15:33