Kanadan viranomaiset puuttuivat poppersin saatavuuteen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
  • 6
Valmistajat suojautuvat selkein varoituksin. Ei saa haistella, on varottava ihoärsytystä ja heti yritettävä oksentaa, jos on tuotetta niellyt. Kuvassa kanadalainen tuote Blue Boy. Vaikutusaineeksi kerrotaan isopropyylinitriitti.

Poppersin myynti on siirtynyt Kanadassa lähes täysin "tiskin alle" viranomaisten kiellettyä alkyylinitriittien myynnin ihmisten nautintakäyttöön ilman lisenssiä. Määräysten rikkojia uhkaa suuri sakko tai jopa kolmen vuoden vankeus. Poppers ei ole Kanadan lain mukaan huume eikä alkyylinitriittien hallussapito ole rikos. Ne ovat kuitenkin säänneltyjä lääkeaineita.

Virasto oli aloittanut riskiarvioinnin saatuaan valituksen helmikuussa 2013. Kiellettyjen listalla ovat ainakin tuotteet Rush, Rochefort ja Amsterdam Special. Maahantuonnin kielto on virellä.

Viranomaistoimet osuvat juuri Kanadan monien Pride-tapahtumien alle. Toronton Church-Wellesley Villagen kaupoista poppersit ovat jo hävinneet tai niitä saa vain tiskin alta. Myyntihinnat ennen rajoituksia olivat noin 15 CAD per pullo tai kolmella kympillä kolme. Kireässä kilpailussa poppers oli vuosikausia "sisäänheittotuote", jonka hintaa mainostettiin ikkunoissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Health Canada -virasto kieltää poppersin myynnin maassa. 90-luvun lopulla oli myös tilanne, jolloin sitä kysyttiin mm videon puhdistusnesteinä. Nykyisin tuoteteksteissä niiden sanotaan olevan nahanpuhdistusnesteitä tai ilmanraikastajia. Yleensä on samalla varoitettu aineen nauttimisesta tai haistamisesta. Tuotteet sisältävät yleensä amyyli- tai butyylinitriittiä.

Virasto sanoo, että se on huolestunut yliannostuksen tai väärinkäytön mahdollisuudesta. Alkyylinitriitit voivat aiheuttaa verenpaineen äkillisen putoamisen ja sekoittaa sydämen rytmin. Nieleminen on hengenvaarallista. Poppersin käyttö yhdessä erektiolääkkeiden kanssa on erityisen vaarallista. Maksa- ja munuaisvaurioita on raportoitu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Health Canada on kieltänyt myös vapaasti myytyjä erektionkohennustuotteita, joissa on kuitenkin ollut reseptipakon alaisia ainesosia. Kielto on kohdistunut ainakin tuotteisiin Stiff Nights, ExtenZe ja Stiff 4 Hours.

Hengitettävät nitriitit tulivat lääkkeinä sydänvaiva angina pectoriksen hoitoon. Ne laskevat ääreisverenkierron vastusta ja siten verenpainetta. Lääketieteellisistä käytöistä on jäljellä nykysyin vain syanidimyrkytyksen torjunta. Kun immuunikatotauti alkoi levitä 80-luvulla eikä sen virustaustaa tiedetty, sen syyksi epäiltiin mm poppersin käyttöä.

Nimi poppers tulee siitä, että ensimmäiset tuotteet pakattiin lasampulleihin, jotka avattaessa päästivät poksahtavan äänen.

Uutinen xtra.ca:ssa
Wikipedia aiheesta

6 kommenttia

Kemian teollisuus löytänee ratkaisuja, joilla kieltoperusteet kierretään ja riskit vähenevät. Näin kai näiden tuotteiden historiassa on tapahtunutkin. Poppersin aiheuttamat miestappiot ovat kuitenkin matalia esim tupakkaan ja viinaan verrattuna.
  • 2 / 6
  • Jussi
  • 23.6.2013, 15.47
Eikös poppen myynti ole mennyt Suomessa tiskin alle?