Pride-viikon keskeinen sanoma

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 4

Pride-viikolle pyritään joka vuosi löytämään jokin iskulause tai teema, jonka ympärille ainakin osa ohjelmasta rakennetaan. Viime vuonna Helsingin Pride liputti vihreiden arvojen puolesta. Teema aiheutti jonkin verran närää. Olemmeko jokin Vihreiden etätoimisto?

Muuallakin maailmassa pride-iskulauseet aiheuttivat kohua. Esim. Stuttgartissa oli iskulauseena moniselitteinen "Minä uskon…". Se sai katoliset takajaloilleen.

*****

Toisenlainen linjakeskustelu alkoi muutama päivä sitten Kölnissä. Kölnin "lesbo- ja homopäivät" päätti yksimielisesti "käytösjulistuksesta". CSD-paraatissa ei saa hyväksyä naisten halveksuntaa eikä seksuaalisia provokaatioita. CSD-paraatin (=pride-paraatin) osanottajat joutuvat kirjallisesti sitoutumaan siihen, että naisia ei loukata eikä käytetä rasistisia tai väkivaltaa ihannoivia performansseja. Paraatissa on osoitettava tahdikkuutta, ja on otettava huomioon muut marssille osallistuvat ja katsojat. Tästä on nyt laadittu eräänlainen peruskirja, "Charta". Homo-ja lesbojärjestön mukaan CSD-paraati on poliittinen mielenosoitus, jolla yritetään saada lisää yhteiskunnallista ja oikeudellista tasa-arvoa.

CSD-tapahtuman kattojärjestö kuitenkin sanoo, että poliittiseen sanomaan kuuluu myös se, että olemme itsestämme ylpeitä vähemmistönä ja voimme näyttää mielenosoituksessa elämäntuntomme ja rakkautemme. Osanottajien suvaitsevaisuutta ei kuitenkaan pidä koetella liikaa. Kaikesta laittomasta on päästävä eroon, kuten alastomuudesta ja avoimesta seksistä. Osanottajia kehotetaan sellaista nähdessään ilmoittamaan poliisille. Julisteissa ei saa käyttää "nuoria vaurioittavia tekstejä" (saksalainen ilmaus) eikä saa käyttää huumeita. Väärin toimivat voivat joutua myös internetin kuviin.

Keskustelua käyttäytymistavoista on jatkunut jo parin vuoden ajan. Nyt on luotu perusta. Yksi järjestäjistä sanoo, ettei tässä nyt haluta olla mitään siveyspoliiseja. Paraatin värikkyys on ihan hyvä, mutta jokaisen osallistujan on tajuttava, että koko paraatin ytimenä on molemminpuolinen kunnioitus ja toisten hyväksyntä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaksi vuotta siten herätti hämennystä bordelli Paschan osallistuminen paraatiin. Naiset kokivat, että prostituutio alistaa naisia.

(Keskustelu ryöpsähti heti käyntiin ja siitä myöhemmin lisää)

4 kommenttia

Tämä ei yllättänyt tippaakaan. Etenkin CSD:tä järjestäneet naiset olivat tyrmistyneitä kun Pascha (tämä paikallinen bordelli) julkistettiin yhtenä tapahtumapaikoista. Olin vielä sillioin homo-lesbo-kuorossa, joka sittemmin kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä CSD:n pääjärjestäjän kanssa vastalauseena hänen "kuka tahansa kelpaa sponsoriksi"-politiikalleen.

Kölnin CSD:stä on tullut järkyttävän kokoinen tapahtuma, jonka aikana kaupungissa käy kuulemma noin miljoona CSD-turistia. Jos joku ei näe tai kuule mitään muuta LGTI (saa lisätä kirjaimia jos unohdin jonkun)-asioista koko vuonna niin vähintään Kölnin CSD:n julkisten kanavien pääuutislähetyksissä. Media-arvo on siis aika kova.
Mikä oli penkkariajeluiden keskeinen sanoma vuonna 2009?


Penkkareiden teksteissä Helsingissä vain vähän seksuaalijuttuja. Vain yksi gay-teksti löytyi ja sekin neutraali. Toisessa autossa oli kuvia ruumiinosista. Lähtöpisteesen oli kertynyt kymmenittäin alaluokkalaisia ja lastentarhalapsia. Kenenkään ei tarvinnnut ryhtyä suoljelutoimenpiteisiin.

Kuvia
http://sekakuvia.blogspot.com/2009/02/penkkarikuvia-2009.html