Berliinin CSD poliittisempi kuin pitkään aikaan

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006

Berliinissä vietetään pride-paraatipäivää. Saksassa päivä on nimeltään Christopher Street Day eli CSD.. Venäjän tiukat homovastaiset lait heijastuvat Berliinin paraatiin, samoin syksyllä pidettävät liittopäivävaalit. Politiikka on vahvasti mukana.

Paraati alkaa Kurfürstendammilta, kulkee Wittembergplatzin ja Nollendorfplatzin läpi ja päätyy Siegessäulelle ja Brandenburgin portille. Siegessäulen ja Brandenburgin portin välinen alue on suurena juhlakenttänä. Nyt Berliinissä vietetään CSD:tä 35. kerran. Motto on poliittinen: ”Lopetetaan pyhäpuheet. Osoitetaan mieltä. Äänestetään. Muutetaan”.

Ennen tätä päivää on kohistu suurimman puolueen, kristillisdemokraattien (CDU) poisjättämisestä. Heillä ei ole omaa ajoneuvoa kulkueessa. Paraatin järjestäjät syyttävät, että CDU on tehnyt kaikkensa estääkseen homojen ja lesbojen tasa-arvoisen kohtelun. Viime viikkoina CDU-poliitikkojen tasa-arvoa vastustavat puheet ovat lisääntyneet ja koventuneet.

Toinen keskeinen poliittinen viesti on Venäjälle. Venäjää vaaditaan lopettamaan ihmisoikeuksien polkeminen. Myös Ranskan homovastaiset mielenosoitukset huolestuttavat.

Alun perin 1980-luvulla CSD-marsseja järjestivät vasemmistolaiset järjestöt. Viime vuosina tapahtuma on ollut karnevaalinomainen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Netissä välitetään klo 14.30-16.30 suora saksankielinen radiolähetys paraatista. Perinteisesti haastateltavina on mukana marssivia poliitikkoja ja ihmisiä erilaisista mukana olevista marssiryhmistä.

http://www.radioeins.de/livestream/index.html

Perinteisesti Berliinissä on toinenkin CSD-paraati. Tämän transgeniale CSD:n (tCSD) järjestäjät syyttävät suurta paraatia kaupallisuudesta ja porvarillisuudesta. Vasemmistolaiset ovat vuodesta 1997 saakka järjestäneet oman paraatinsa. Sitä ennen oltiin mukana suuressa paraatissa, mutta kun poliisi teki erityisiskun vasemmistolaisten ajoneuvoon, ns. ”rottavaunuun”, tuli ero. Rottavaunusta julistettiin CDU:n vastaista politiikkaa ja poliitikkoja haukuttiin jätteeksi. Kun on jätettä, ilmaantuu esiin myös rottia.

Transgenialer CSD:n ympärillä on ollut monenlaisia skandaaleja. Vuonna 2011 esiintyjälavalta poistettiin israelilainen rauhanaktivisti, ja Israelia syytetiiin pinkkipesusta. Viime aikoina jotkut tCSD:hen osallistuneet ryhmät ovat vetäytyneet pois. Monet ryhmät eivät halua osallistua kumpaankaan CSD-paraatiin. Esim. Berliinin vasemmistopuolue Linke on esittänyt kritiikkiä suurta paraatia kohtaan. Heidän mukaansa poliittinen sanoma ei välity kaupallisuuden leimaamassa karnevaaliparaatissa. Koko homo-alakulttuurista on muodostunut suuri life-style-bisnes, jossa sponsorit hankkivat asiakkaita rantalomille, bileisiin ja design-huonekaluliikkeisiin.

http://www.jungewelt.de/2013/06-21/025.php

Rottavaunun historiaa

http://transgenialercsd.wordpress.com/geschichte/

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!