Syyttäjä: Tampere sai kieltää "Venäjän uudet arvot" -tilaisuuden järjestämisen tiloissaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Syyttäjä on päättänyt, ettei se jatka dosentti Johan Bäckmanin tekemän tutkintapyynnön esitutkintaa. Tampereen kaupunki kielsi "Venäjän uudet arvot" -tilaisuuden järjestämisen omistamissaan tiloissa toukokuussa.

Asiasta kertoi Yle Uutiset.

Bäckman halusi selvittää syyllistyivätkö Tampereen kaupungin edustajat syrjintään ja virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen perusteli tuolloin kieltoa tilaisuuden "homofobisella ja totalitaristisella" näkökulmalla. Parviaisen mukaan kaupunki ei voi antaa tilojaan sellaisen tilaisuuden käyttöön.

- Hyvä, että saatiin päätös. Tämä antaa muillekin kaupungeille eväitä siitä, mihin vetää raja, ilmaisi Parviainen Yle Uutisille tyytyväisyytensä syyttäjän päätökseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yle Uutiset kertoo, että syyttäjän tekemän päätöksen perusteluissa todetaan esimerkiksi, että ainakin osa tilaisuuden sisällöksi ilmoiteutista aiheista näkökulmineen olisi saattanut täyttää rikoslaissa tarkoitetun tunnusmerkistön kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Myös Venäjän ulkoministeriö ehti toukokuussa ilmaista mielipiteenään, että Tampereen kaupunki olisi rikkonut sananvapauksia, kun kaupungin johto eväsi Venäjän uudet arvot -tilaisuudelta luvan käyttää pääkirjasto Metson tiloja. Tilaisuus järjestettiin lopulta Tamperelaiselta hotellilta vuokratussa tilassa.

Helsingissä ja Tampereella järjestetyn tilaisuuden puhujina olivat muun muassa historioitsija Nikolai Starikov ja dosentti Johan Bäckman. Tilaisuuden järjestäjänä oli Bäckman. Ennakkotietojen perustella tilaisuudessa oli tarkoitus puhua "homoseksuaalisen elämäntavan julkisen propagoimisen vaarallisuudesta ja siitä, miten länsimainen feminismi, lastensuojelu, homopropaganda ja sukupuolikasvatus uhkaavat ja vahingoittavat perinteistä venäläistä perhettä".

Alun perin paikalla piti olla myös Vitali Milonovin, mutta Bäckman vain luki tämän lähettämän kannanoton. Milonov on Yhtenäinen Venäjä -puolueen poliitikko ja tällä hetkellä hän on Pietarin kaupunginvaltuuston jäsen ja kaupunginhallituksessa lainsäädäntökomitean puheenjohtaja. Hän on ollut homopropagandalain pääasiallinen lobbari.

Yle Uutiset: Syyttäjä: Tampereen kaupunki sai kieltää Bäckmanin tilaisuuden
Venäjän ulkoministeriö: Tampere rikkoi sananvapautta
´Venäjän arvot´ -seminaari oli hyvin homovihamielinen

3 kommenttia

Niin minäkin, mutta toisella tavalla. :)

Meinaakohan muuten Venäjä tai Backman valittaa päätöksestä EIT:n, sehän vasta surkuhupaisaa olisi! :DD