Kroatia liittyy EU:hun, Serbia neuvottelee, Kosovo hankala maa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9
Balkanin alueen hienoja järvimaisemia

Balkanin alueella Serbia ja Kosovo saivat EU:lta luvan jatkaa lähentymisneuvotteluja, kun Serbia viimein viime viikolla hyväksyi Kosovon serbien aseman. Samaan aikaan viime viikolla julkaistiin viisi raporttia, joissa käsitellään mm. ihmisoikeustilannetta Balkanilla ja Turkissa.

Kroatia liittyy EU:hun heinäkuun alussa 2013. Kroatia-raportissa kiinnitetään huomiota Kroatiassa esiintyvään syrjintään ja vaaditaan HLBTI-järjestöille oikeuksia osoittaa mieltään mm. pride-kulkueissa.

Montenegron kehitystä pidetään positiivisena. Hallitus toimii yhteistyössä HLBTI-kansalaisjärjestöjen kanssa. Jonkin verran esiintyy kuitenkin väkivaltaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Serbia aloittaa nyt jäsenyysneuvottelut. Parlamentti vaatii, että Serbiassa tiukemmin puututaan vihamielisyyteen, homofobiaan ja väkivaltaan vähemmistöjä kohtaan. Belgradin Pride on edelleen kielletty väkivaltauhkausten vuoksi.

Kosovo on vaikea paikka, koska sen hallintojärjestelmä ja poliisivoimat ovat heikkoja. EU ehdottaa kunnollista syrjinnän vastaista lainsäädäntöä, ja siinä pitää olla mukana omina kohtinaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Turkissa syrjintäkieltolaki ei edelleenkään koske seksuaali- ja sukuuolivähemmistöjä. Transihmiset joutuvat edelleen rikosten ja jopa murhien uhreiksi.

Näiden viiden raportin tärkeä yksityiskohta on se, että tilanteen rehellinen raportointi ei enää aiheuta poliittista myrskyä. Raporttien sanamuotoja ei jouduttu muuttelemaan joidenkin poliittisten ryhmien tyynnyttelemiseksi. On siis tapahtunut asennemuutosta.

http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/ep-takes-stock-of-lgbt-rights-in-western-balkans-and-turkey/

9 kommenttia

lisää maita vaan euroon, kyllä jutta ja jykä maksaa. tosin suomen verorahoista mutta väliäkös sillä ;)
Ääh! Taas lisää elättei. Eiks 20 elättimaata jo ennestään riittäny (EU:ssa 7 nettomaksajaa!)?