Irlanti matkalla kohti tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Dublin Castle

Irlannissa perustuslain muutostarpeita tutkiva valmistelukunta on ilmaissut ylivoimaisella ääntenenemmistöllä suosittelevansa kansanäänestyksen järjestämistä avioliitto-oikeuden laajentamisesta samaa sukupuolta oleviin pareihin.

Sunnuntaina sadasta valmistelukunnan jäsenestä 79 äänesti samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta Irlannin perustuslaissa.

Irlannin hallitus asetti vuonna 2012 valmistelukunnan tutkimaan Irlannin perustuslain muutostarpeita. Asialistalla oli myös kysymys samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimista.

Valmistelukunta koostuu 33 Irlannin parlamentin alahuoneen (Dail), senaatin (Seanad) ja Pohjois-Irlannin lakiasäätävän elimen jäsenestä, 66 tavallisesta kansalaisesta sekä riippunattomasta puheenjohtajasta.

Kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitoista herätti laajaa kiinnostusta. Lauantaina valmistelukunta kokoontui Dublinissa kuullakseen yli 1 000 kommenttia oikeusasiantuntijoilta, eri ryhmien oikeuksia ajavilta tahoilta, uskonnollisilta järjestöiltä ja yksityishenkilöiltä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Marriage Equality, the Gay and Lesbian Equality Network (GLEN) ja the Irish Council for Civil Liberties -järjestöt kuvasivat yhteisessä lausunnossaan valmistelukunnan ratkaisua historialliseksi askeleeksi.

Irlannin katolinen kirkko sen sijaan ei ole hyvillään asiasta. Se aikoo jatkossakin ajaa avioliiton pitämistä miehen ja naisen välisenä.

Irlannin hallituksella on nyt neljä kuukautta aikaa vastata valmistelukunnan suositukseen.

Irlannissa tasa-arvoisen avioliiton kannatus on noussut viime vuosina selvästi. Tutkimuksen mukaan kolme neljästä irlantilaisesta kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2011 lähtien. Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet tulivat laillisiksi vuonna 1993.

PinkNews: Irish Constitutional Convention decision welcomed by marriage equality supporters
Independent: Referendum strongly backed for same-sex marriage
PinkNews: Ireland: Constitutional Convention votes overwhelmingly in favour of referendum on same-sex marriage

6 kommenttia

Nyt kun katolisesta Irlannista noin 75 prosenttia haluaa homoille kaikki oikeudet, niin Vatikaanissa tarvitaan taas rauhoittautumis- ja unensaantipillereitä, niitä pinkkejä. Vatikaanin apteekki tehnee tänä vuonna myyntiennätyksen, sillä nyt on vasta alkuvuosi ja vielä ehtii tapahtua paljon.
  • 2 / 6
  • ERKKI - VAASA
  • 15.4.2013, 0.22
Katolinen kirkko vanhoillisine ajattelutapoineen on joutumassa yhä ahtaammalle kun vapaamieleisyys voittaa alaa yhä useammassa tuon “äitikirkon” vaikutuspiirissä olevissa maissa.
Tässä ei ole auttanut edes kiihkouskonnollisten piirien mesoaminen ja iänikuinen kehityksen vastustaminen. Päinvastoin alkaa tuntua siltä että nuo tasa-arvoisuutta vastustavat tahot itse omalla toiminnallaan myötävaikuttavat siihen että he joutuvat yhä enemmän paitsioon nykyajan yhä sekulaarimmaksi muuttuvassa maailmassa.
Suorastaan käy sääliksi Vatikaanin vanhoillisia piirejä jotka eivät onnistu enää paimentamaan enemmän valistusta saanutta laumaansa kun sille eivät menneitten pimeitten vuosisatojen opit ja pelottelut enää menekään “kaaliin”.