Thatcher ei kannattanut homo-oikeuksia, mutta kaappipoliitikot viihtyivät hänen vaikutuspiirissään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 34

Britannian pääministerinä 1979-1990 toiminutta Margaret Thatcheria on poliittisen uransa jälkeen ehditty pitää myös HLBT-oikeuksien kannattajana. Thatcher muistetaan asiallisen valistuksen homoseksuaalisuudesta lähes keskeyttäneestä lainsäädännöstä 80-luvun lopulta. Toisaalta kuitenkin ajankohtaisessa Britannian avioliittolain uusintahankkeessa konservatiivien riveissä avioliittolain tasa-arvoista uudistamista kannattaneet ovat vetäneet esille sen, että 1966 pohjoislontoolaisen Finchleyn vaalipiirin kansanedustajana Thatcher oli äänestänyt homoseksuaalisuuden lailllistamisen puolesta.

Yleisemmällä ihmisoikeuksien tasolla Thatcherin mainetta rasittivat läheiset yhteydet Chilessä valtaa pitäneeseen kenraali Pinochetiin. Neuvostoliitton olosuhteita Thatcher toisaalta vastusti. Nimike Iron Lady on itse asiassa peräisin Neuvostoliiton mediasta ja ajalta, jolloin Thacther oli vielä rivipoliitikko.

Thatcherin asenteista huolimatta hänen lähipiiriinsä hakeutui lukuisia kaappihomoja tekemään poliittista uraa. Osaan heistä Thatcher piti yhteyttä vielä aivan viime vuosiin saakka. Yksi syy siihen, että kaappihomot arvostivat Thathercia oli yksinkertaisesti ehkä nousevan naispoliitikon eleganssi ja määrätietoisuus. Elettiinhän aikaa (kuten eräs New Statesmanissa asiaa pohtinut muotoili), jolloin poliitikot olivat pääasiassa vanhempia herroja "hilsettä hartioillaan ja pitkiä karvoja sieraimissaan".

Homoseksuaalisuudesta tiedottamisen rajoittanut laki on aikalaisten mukaan saanut alkunsa lähes sattumasta. Erääseen kirjastoon oli jäänyt saataville kirja, jossa kuvattiin lapsen elämää kahden homoisän hallinnoimassa kodissa. Konservatiivien puoluekokouksessa 1987 aihe oli esillä ja Mrs Thatcher oli ohimennen sanonut puolueaktiivi Jill Knightille, että jotain olisi tehtävä, jotta "vasemmistolaiset kunnanvaltuustot eivät edistäisi homoutta kouluissa" ja sitten samantien antanut Knigtin tehtäväksi paikallishallintolain luonnostelun asiasta.

Tuloksena oli Luku 28 vuoden 1988 paikallishallintolakiin. Sen mukaan paikallisviranomaisten ei tullut tahallaan edistää homoseksuaalisuutta tai julkaista homoseksuaalisuutta edistävää aineistoa tai edistää kouluopetusta, jossa homoseksuaalisuus esitetään perhesuhteena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Thatcherin hallintoaikana voimistuivat jälleen myös poliisitoimet homoja vastaan. Vaikka homoseksuaalisuus "neljän seinän sisällä ja kahden kesken" ei ollut enää 60-luvun jälkeen ollut laitonta, voimassa oli lukuisia pykäliä, joiden nojalla homoja vainottiiin. Britanniassa homoseksuaaleja vastaan suunnattu lainsäädäntö kumottiin pääosin vasta 2000-luvulla.

Thatcherin kuolema BBC:ssä
Guardian Thatcherin nimen käyttämisestä avioliittolakikeskustelussa
Dive by planet Thactherista

34 kommenttia

  • 1 / 34
  • puppeliassi
  • 8.4.2013, 16.56
Jos verrataan Hitleriin niin Hitler sentään nosti saksan lamasta, mutta tämä nainen on ainoastaan pahaa saanut aikaiseksi jokaisella sektorilla. Oikeudenmukaisuus, tasa arvo, talous, huonoa politiikkaa.
Kaipa se oli tuona aikana kovin poikkeuksellista, että konservatiivipuolueen jäsen kannatti edes alustavaa itsemääräämisoikeutta erilaisuudesta huolimatta, piste siitä paronitar Thatcherille.

Tietämättömyys on inhimillistä, mikä näkyy erityisen hyvin juuri Thatcherin puolueen muuttuneessa asenteessa. Sääli vaan, että niin ovat myös itsekkyys, ennakkoluuloisuus ja umpimielisyys...