Piispa Björn Vikström suosittaa kirkon viranomaisroolien arviointia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4
Porvoon piispa Björn Vikström. Kuva: Kirkon Tiedotuskeskus/Markku Pihlaja.

Piispa Björn Vikström suosittaa evl-kirkon vihkimisoikeuden tarpeellisuuden harkintaa, jos toimella estetään kirkon hajoaminen. - Meidän on oltava valmiita hyväksymään se, että yhteiskunta muuttuu. - Tämä ei ole mikään uusi asia muualla Euroopassa, piispa huomauttaa ja toteaa, että useimmat siellä menevät naimisiin siviilitoimituksessa ja käyvät sitten kirkossa saamassa siunauksen. Piispa Vikström huomauttaa, että avioliiton siunaaminen on käytössä jo Suomen evl-kirkossa. - Seremonia on aika samanlainen vihkimisen kanssa ja monet kirkossa istuvat eivät ehkä edes huomaa vihkimisen ja siunaamisen eroa, Vikström arvelee.

Yleisradion haastattelussa Vikström kuitenkin pitää kirkon repeämistä väistämättömänä ainakin Luther-säätiön suunnalla. Siellä näkyvin ongelma on naispappeuden torjunta.

Vikström sanoo olevansa valmis muihinkin viranomaistoimintojen poistamisiin. Hän sanoo kokevansa kirkon roolin viranomaisena olevan tulossa enemmän taakaksi kuin tieksi kirkkoon. Piispa mainitsi hautaustoimen ja osittaisen väestörekisterin hoidon. - En näe esteitä sille, että kirkko ottaa lisää etäisyyttä maassamme vallinneesta perinteestä. -
- Mikä toimi ilman suurempia ongelmia yhtenäisarvollisessa yhteiskunnassa, voi nykyisin enemmän ongelmallista, arvioi Vikström.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Björn Vikström evl-kirkon hajoamisen todennäköisyydestä
Björn Vikström avioliittoaiheesta

4 kommenttia

Haastoipa piispa fiksuja. Tuollaisia kirkonmiehiä pitäisi olla enemmänkin, ja tietyski naisia myös!
Joo, todellakin. Väestörekisterinpito ja vihkimysoikeus ja kaikki muut viranomaistehtävät pitäisi siirtä - viranomaisille. Kukin saisi sitten uskonnolliselta yhteisöltään ne palvelut mitä haluaa. Samalla pitäisi verotusta muuttaa, niin että kirkollisvero poistuisi. Jäsenet voisivat halutessaan maksaa mitä lie kymmenyksiä.