Oikeus: Lontoon liikennelaitoksen "ex-homo"-mainosten kielto hyväksyttävä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9
Lontoon kaksikerroksinen punainen bussi

Oikeuden päätöksen mukaan Lontoon liikennelaitos toimi hyväksyttävästi kieltäytyessään myymästä mainostilaa Lontoon kaksikerroksisten bussien kyljistä kristillistaustaisen järjestön kampanjalle, jonka viestissä annettiin ymmärtää, että homoseksuaalisuudesta "eheytymien" olisi mahdollista.

Core Issues Trust (CIT) järjestön suunnitteleman, mutta kielletyn bussikampanjan mainoksessa oli teksti "NOT GAY! EX-GAY, POST-GAY AND PROUD. GET OVER IT!". Se mukaili taannoista Stonewall-järjestön kampanjaa, jonka viesti oli "Some people are gay. Get over it!" ja oli tarkoitettu eräänlaiseksi vastineeksi sille.

35-sivuisessa päätöksessä korkeimman oikeuden tuomari Beverley Lang toteaa, että kristillistaustaisen CIT-järjestön ex-gay -mainos voisi olla edistämässä homofobisia hyökkäyksiä, eikä mainos ole perusteltu panos keskusteluun. Päätöksen tehnyt tuomari kuitenkin kritisoi sitä, ettei liikennelaitos tutkinut, oliko kaksinaismoralistista hyväksyä aiemmin Stonewall-järjestön "Get over it!" -kampanja.

Muissakin kristillistaustaisissa järjestöissä on kritisoitu oikeuden ratkaisua ja otettu huomion kohteeksi juuri "kaksoisstandardit". Mainoskiellon todelliseksi syyksi on arveltu sitäkin, että Lontoon pormestari Boris Johnson pelkäsi mainoksen haittaavan hänen uudelleenvalintaansa kolme viikkoa myöhemmin järjestetyssä vaalissa ja esti siksi mainostilan myymisen sille.

- Tämä tapaus osoittaa suurta epäsymmetriaa ja sensuuria, joka leimaa julkista keskustelua tällä hetkellä, kommentoi Christian Legal Centren johtaja Andrea Minichiello Williams.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Core Issues Trust -järjestö on sitä mieltä, että päätös tukahduttaa avointa ja vapaata keskustelua homoseksuaalisuudesta ja syrjii gay-identiteetin hylänneitä. Järjestö on ilmoittanut valittavansa päätöksestä, koska katsoo päätöksen edustavan ex-homoja vastaan kohdistuvaa syrjintää. CIT ilmoittaa verkkosivuilla keskittyvänsä auttamaan ihmisiä, jotka vapaaehtoisesti haluavat muuttaa seksuaalista suuntautumistaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavassa Stonewall -järjestössä on puolestaan oltu oikeuden päätökseen tyytyväisiä.

- On upeaa, että Lontoossa mainokset eivät edistä voodoo-homoterapioita, sanoo Stonewallin tiedottaja Andy Wasley.

- Kaupungissa, jossa yli puolet homonuorista joutuvat koulukiusaamisen kohteeksi ja jossa kymmenet tuhannet homot joutuvat viharikosten uhriksi vain synnynnäisen ominaisuutensa vuoksi, on täysin asiallista, että pormestari vastustaa tällaisen mainonnan laittamista esille, lisää Stonewallin johtaja Ben Summerskill.


Lontoon liikennelaitos ilmoitti keväällä 2012 ex-gay -kampanjan peruuntumisesta kaupungin konservatiivisen pormestarin Boris Johnsonin puututtua asiaan. Pormestari perusteli päätöstään Guardian-lehdelle antamassaan lausunnossa sillä, että Lontoo on yksi suvaitsevaisimmista kaupungeista maailmassa ja suvaitsematon suvaitsemattomuudelle.

Ex-gay -kampanjan takana olevasta Core Issues Trust -järjestö kritisoi tuolloin pormestarin päätöstä ja piti sitä sensuurina. Hän piti huolestuttavana, että on vain yksi sallittu näkökulma, joka on sellainen, ettei homoseksuaalisuutta voitaisi muuttaa mitenkään. Hänestä teoria homouden synnynnäisyydestä ei pidä paikkaansa.

Työväenpuolueen pormestariehdokas Ken Livingstone sanoi, että mainoksessa edistetään valhetta ja homofobista ajatusta terapiasta, jolla homojen ja lesbojen seksuaalista suuntautumista voisi muuttaa. Liberaalidomokraattien pormestariehdokas Brian Paddick sanoi, että henkilökohtaisesta kokemuksestaan homona kristyttynä hänestä on parempi olla kaapista ulkona.

Reuters: British judge upholds ban on Christian group´s ´gay cure´ ads
Homoeheytys-mainoskampanja kiellettiin Lontoossa

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • puppeliassi
  • 30.3.2013, 11.36
hyvä että valehtelua ei suvaita, jos on homo/hetero/bi ei itseään voi muuttaa, on mitä on ja pulinat pois :)
"voodoo-homoterapia"

Todella uusi luonnehdinta ex-gay-terapioille.