Ruotsi: sukupuolineutraali avioliitto nytkähti eteenpäin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Eilen klo 18 pidettiin Tukholmasssa pressitilaisuus, jossa hallitus kertoi, että sukupuolineutraali avioliittolaki etenee. Neljäs, vastaan hangoitteleva hallituspuolue, kristillisdemoraatit, jätetään nyt pois kyydistä. Tarkoituksena on, että laki astuu voimaan 1. toukokuuta 2009. Lain puolesta ovat keskusta (center), kokoomus (moderata samlingspartiet) ja liberaalit (folkpartiet liberalerna).

Kristillisdemokraatit ovat koko ajan vastustaneet, sitä, että homot ja lesbot saisivat avioliitto-oikeuden. Kolme muuta hallituspuoluetta on sopinut, että aletaan viedä eteenpäin esitystä, joka sallii sukupuolineutraalin avioliiton. Ensi vuoden alussa asia tulee valtiopäiville, ja parlamentilla on edessään kolme ehdotusta: hallituksen kolmen puolueen ehdotus, kristillisdemokraattien vastustava ehdotus ja opposition ehdotus. Nyt yritetään saada myös oppositio hallituksen esityksen taakse.

Puolueiden sisälläkin on ristiriitoja, Kokoomuksessa on oma oppositio, mutta puolueen peruslinja on selkeä. Porvarillistenpuolueiden puheenjohtajat ovat ilmoittaneet, että he äänestävät lain nurin, jos kristillisdemokraattien kanssa yritetään kompromisseja.

Kaikki hallituspuolueet ovat yhtä mieltä siitä, että papeilla tulee olla oikeus kieltäytyä vihkimästä homopareja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vielä viime huhtikuusa hallituspuolueet äänestivät kumoon opposition esityksen sukupuolineutraalista avioliitosta. Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti.

(DN)

7 kommenttia

Eillen kolme hallituspuoluetta jätti esityksensä sukupuolineutraalista avioliitosta. Asia etenee aikataulun mukaan, joten on hyvät mahdollisuudet, että toukokuun 1. päivästä alkaen Ruotsissa on uusi avioliittolaki.
En tiedä mikä muotoilu lakiehdotuksessa on (jos sellaista vielä onkaan), mutta minusta pappien vakaumusasiakin pitäisi mainita sukupuolineutraalisti, esim. "papilla on oikeus olla suorittamatta sellaista vihkimistä, joka on hänen vakaumuksensa vastainen". Eli ei mitään erillistä mainintaa samansukupuolisista pareista. Tietysti käytännössä asia on varmasti niin, että heteropareja suostuvat kaikki vihkimään ja homopareja vain osa, mutta symbolisesti (ja kenties vuosien mittaan muutenkin) loppuun viety sukupuolineutraalius (eli oikeastaan tasa-arvo) on tärkeää.

Toivottavasti Suomi seuraa perässä joskus lähivuosikymmeninä!