Ainoa muslimeille tarkoitettu homobaari suljettiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 3

Habibi Ana oli paikka, jossa voi unohtaa häpeän tunteen homoseksuaalisuuden takia. Jossa voi flirttailla tai tapailla kaltaistesi ihmisten kanssa. Vuosia tämä oli Amsterdamin muslimien menopaikka. Mutta kaikki tämä päättyi maaliskuun toisena päivänä. Amsterdamin kaupunki sulki baarin melumääräysten rikkomisesta.

Turkkilaiset, egyptiläiset ja marokkolaiset homot suuntasivat askeleensa tähän erikoiseen kahvilaan. Nuoret eri arabikulttuureista tulivat tänne voidakseen keskustella taistelustaan identiteettinsä kanssa ja paljastumisen pelosta. Heteroja päivisin, homoja iltaisin Habibi Anan suljettujen ovien takana.

Baarin perustajalla Atef Salibilla oli alussa epäilynsä baarin aukaisemisesta. ”Mutta jonkun on otettava ensimmäinen askel. Halusin tuoda homoseksuaalisuuden julkisuuteen arabipiireissä. Avasin baarin vuonna 2001 ja osallistuimme Gay prideen Tuhannen ja yhden yön veneellä. Emme halunneet enää pysyä piilossa, halusimme rikkoa tabun.”

Salassa homona

Salib lisää: ”Kotimaassani Egyptissä homoseksuaalisuutta ei pitäisi olla olemassa – sen ei sallita olla olemassa. Miesten on pukeuduttava ja käyttäydyttävä heterojen tavoin, ja naisten ei ole turvallista ilmaista lesbotunteita. Avoimesti homoseksuaalinen käyttäytyminen ei missään tapauksessa tule kyseeseen. Jos olet homo, pidät asian salassa.” Tai muutat vapaamielisempään maahan, minkä Salib teki vuonna 1982 muuttaessaan Alankomaihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

”Halusin perustaa jotain arabeille. Tunsin kyllä itseni tervetulleeksi hollantilaisten homobaareihin. Mutta ilmapiiri on erilainen. Jokaisella kulttuurilla on omat mielipiteensä, omat ajatuksensa, omat pilansa. Toisiaan ymmärtää paremmin. Soitan pelkästään arabimusiikkia, tarjoilen marokkolaista minttuteetä, arabialaista kahvia. Me kaikki olemme rentoutuneita.”

Itsemurhia

Monet muslimit elävät kaksoiselämää: päivisin he ovat arvostettuja perheenisiä, illat he viettävät homobaarissa.

Hatim, 28-vuotias Marokosta kotoisin oleva amsterdamilainen, on epätavallisen avonainen homoudestaan. ”Nimenomaan sen takia, että homoseksuaalisuus on niin iso tabu, on paljon enemmän homoja ja lesboja kuin ajattelemme. Kun huomaa joidenkin pitävän sitä sairautena, sitä tulee hulluksi. Tiedän poikia ja tyttöjä, jotka tekivät itsemurhan heidän yhteisönsä käännyttyä heitä vastaan. Heillä ei ollut ketään, jonka puoleen kääntyä. Oma veljesi haluaa tappaa sinut ja jahtaa sinua pyssyn kanssa, koska tunnet vetoa toisiin miehiin. Valitettavasti olen viime aikoina kuullut yhä useampia tämän kaltaisia tarinoita. Allah rakastaa kuitenkin kaikkia huolimatta heidän rodustaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan.

OK olla homo

25-vuotias Moenira Shirwa häpesi lesbouttaan, koska hänelle oli opetettu, että homoseksuaalisuus on sovittamaton Islamin kanssa. Sitten hän tapasi imaami Mushin Hendricksin, joka opetti hänelle, ettei homoutta mainita Qur'anissa. Vuonna 2011 Hollannin radiolle myöntämässään haastattelussa imaami oli todennut homouden olevan OK. Hän auttoi Moeniraa hyväksymään tämän seksuaalisen suuntautumisen, ja nyt hän kehottaa muita nuoria tekemään samoin. Hänen projektinsa Respect2Love tukee monikulttuurisen taustan homoja ja lesboja.

Homot ja lesbot eivät ole ainoita, jotka pitävät baarin sulkemista suurena menetyksenä avomieliselle Amsterdamille. Baarin tanssi-illat vetivät puoleensa myös heteroseksuaalisia marokkolaistyttöjä, jotka tunsivat itsensä siellä vapaiksi ja voivat olla oma itsensä tarvitsematta olla huolissaan siitä, että veljet, naapurit tai serkut keksivät heidän olevan tanssimassa. Se oli tapa paeta sosiaalista kontrollia mutta pysyä tutussa ympäristössä.


Haraam on haraam

Mutta jos kyselee Amsterdamin monikulttuurisessa Slotervaart-Overtoomsen kaupunginosassa, tulle pian selväksi, etteivät kaikki olleet innostuneita Habibi Anan kaltaisesta baarista. Kaupungin asukas Mohamed, joka seisoi kannabiskahvilan edessä polttaen tupakkaa sanoi: ”Homona oleminen on kielletty ja se on sairaus. Tuollaiset baarit pitäisi polttaa maan tasalle kaikki homot sisällä. Haraam on haraam (arabitermi, joka tarkoittaa ”synnillistä”). En halua tuntea näitä homoja, ja jos olet yksi heistä, niin pysy poissa silmistäni.” Kun kysyin häneltä, miltä hänestä tuntuisi, jos joku hänen ystävistään paljastuisi homoksi, hän mietti hetken: ”En luule tapaavani häntä enää.”

Habibi Anan kanta-asiakkaiden on löydettävä uusi kantapaikka, jossa he voivat olla oma itsensä ja välttää ulkomaailman ennakkoluulot ja uhkaukset. Eikä kukaan tiedä, koska jos milloinkaan tämä ainutlaatuinen baari voi jälleen avata ovensa.

Hollannin radio

3 kommenttia

HSkin uutisoi kyseisestä paikasta ja Hollannin gay/lesbo-muslimeista muutama viikko sitten
http://www.hs.fi/sunnuntai/Hollannin+vapaamielisyydell%C3%A4+on+varjopuoli/a1362200088627

Noh ainakin Berliinissä 90-luvullta peräisin oleva GayHane toimii edelleenkin

http://so36.de/regulars/gayhane/
http://www.nytimes.com/2008/01/01/world/europe/01berlin.html

Vieläpä kuuluisalla SO36-klubilla, jossa David Bowie ja Iggy Popkin viihtyivät Berliinin ajoillaan.

Kommenttia muokattu: 19.03.2013 klo 21:25
Voikun joku kirjoittaisi sateenkaarimuslimeista Suomessa! Kuukausi sitten en itse tiennyt, että meitä edes on olemassa - luulin olevani joku uniikkikappalekummajainen. Oletan, että kenellä tahalla uskonnollisella henkilöllä saattaisi olla samankaltaisia eksistentiaalisia ongelmia, mutta sateenkaarimuslimilla on edessään joko itsensä kieltäminen tai kadotus tuonpuoleisessa - tai viharikoksen uhriksi joutuminen. Kulttuurista riippumatta homoseksuaalisuus herättää heteromuslimeissa lähinnä inhoa ja kauhua. Haluaisin tietää, miten muut ovat ratkoneet näitä onglemia? Jos ei pystykään enää järkeilemään tai käyttäytymään tai rukoilemaan pois sitä, mitä on?