Habemus Papam, Meillä on Paavi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 38

Paavi on valittu. Vaalea savu luikertelee sikstiiniläiskappelin piipusta. Paavi julistetaan sanoin: Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus Papam (ilmoitan teille suuren ilon: meillä on paavi). Nyt odotellaan uutta paavia parvekkeelle. Lyhyen rukoushetken jälkeen paavi tulee parvekkeelle.

Paavi valittiin viidennellä äänestyskierroksella. Se on yksi historian nopeimpia paavin valintoja. Nopeimmat valinnat 1503 Julius II., vain muutama tunti ja 1939 Pius XII. valittiin ensimmäisenä päivänä. Kerran 1200-luvulla valinta kesti kolme vuotta.

Maailmassa on 1,2 miljardia katolilaista. Joka kuudes ihminen on katolinen.

Se jää vielä auki, tuleeko maailmasta nyt parempi ja inhimillisempi..


Klo 20.30 sveitsiläiskaarti ja soittokunta saapuvat paikalleen. Soittokunta on osa sveitsiläiskaartia. Sveitsiläiset ovat vartioineet Vatikaania 1500-luvun alusta alkaen. Soittokunta on tummansinisissä univormuissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Klo 20.40 Vie oman aikansa ennen kuin uusi paavi näyttäytyy. Hänet on puettava paavin asuun ja hänen on siunattava 115 kardinaalia. Paavia varten on kolme eri kokoista pukua. Aina ei ole löytynyt sopivan kokoista pukua.

Klo 20.43 Italian kansallishymni. Paavi on myös Rooman piispa.

Kl0 20.47 Ketään ei ole vielä parvekkeella eikä verhoja ole vedetty syrjään, mutta sveitsiläiskaarti tekee aukiolla koreografioitaan.

Tämä on tapahtuma, jonka moni näkee nyt ensimmäistä kertaa elämässään suorana lähetyksenä. Jos paavi on "nuori", voi käydä niin, että monikaan ei näe vastaavaa toista kertaa.

Paavi on yksi niistä hallitsijoista, joiden puheita tarkkaan seurataan ranneliike.netissä. Hän on monin tavoin vaikuttanut eurooppalaisten ja koko maailman homojen, lesbojen ja transihmisten elämään, usein negatiivisesti.

Klo 20.53 Paavin ensimmäinen työtehtävä on ehkä se, että hän menee Castel Gandolfoon tapaamaan edellistä paavia.

Klo 20.56 Paavi rukoilee kappelissa ja tulee sitten parvekkeelle.

Monen mielestä sveitsiläiskaartin nuoret miehet on tarkkaan valittu ulkonäön mukaan.

Nykyään turvajärjestelyt ovat tiukat. 1970-luvulla paavi sunnuntaisin ajoi avoautossa läpi väkijoukon Pietarin kirkon aukiolta vapaa-ajan residenssiinsä. Nyt Pietarinkirkkoon ei pääse ilman turvatarkastusta.

Historian aikana useimmat paavit ovat olleet Euroopasta ja tavallisimmin Italiasta.

Lähes koko päivän on satanut ja nyt illalla on varsin kylmää. Turvajoukot ovat vaatineet sateenvarjot alas, jotta kaikki näkevät.

Klo 21.06 valot syttyvät parvekkeelle. Väkijoukko huuutaa Viva il Papa. Uusi paavi saapuu pian.

Klo 21.12 verhot avautuvat. "Habemus Papam!". Uusi paavi on Buenos Airesissta Jorge Mario Bergoglio. Hän on 76-vuotias ja yllätysnimi paaviksi.

Hänestä tulee paavi Franciskus I. Hän on paaviksi vanha mies.

Klo 21.18 Pian seuraa "Urbi et Orbi", siunaus.

Hän on ensimmäinen latinalais-amerikkalainen paavi. Sanotaan, että hän on vaatimaton, kansanläheinen ja ekologinen. Hän on "köyhien kardinaali" ja mm. käyttää julkista liikennettä. Hän ei ulospäin prameile.

Hän on syntynyt 1936 italialaisen maahanmuuttajaperheen poikana. Isä oli rautatievirkamies.

Klo 21.23 Paavi on parvekkeella ja puhuu.

(tiedot kerätty Spiegelin suorasta raportoinnista)

Spiegel kommentoi:
In den vergangenen Jahren kritisierte Bergoglio Korruption und Armut in Argentinien, zudem wandte er sich erfolglos gegen die Legalisierung der Homo-Ehe.
(viime vuosina hän kritisoi korruptiota ja köyhyttä Argentiinassa, samoin hän asettui homoavioliittoja vastaan, tosin siinä hän epäonnistui)

Queer.de:

Vuonna 2010 hän Buenos Airesin arkkipiispana vastusti avioliiton avaamista homoille ja lesboille, ja hän piti sellaista "Jumalan suunnitelmia häiritsevänä". Hän vastustaa aborttia ja eutanasiaa. Hän on kuitenkin vieraillut aids-sairaiden hoitokodissa vuonna 2001 ja suudellut heitä jalalle. Hän on paljon puhunut sosiaalisesta epätasa-arvosta Latinalaisessa Amerikassa

38 kommenttia

  • 1 / 38
  • Anonyymi
  • 13.3.2013, 20.22
Minulla on kahvia.
Siis katolisilla on paavi, eikä suinkaan "meillä" kaikilla, eikä siis 5/6 maailman väestöstä, jotka emme onneksemme ole katolisia : )

"Monen mielestä sveitsiläiskaartin nuoret miehet on tarkkaan valittu ulkonäön mukaan."
- Niinpä. Vatikaanihan uskoo korostuneen paljon maalliseen ulkokultaisuuteen :P

Sinällään kiinnostavaa se, onko tuo katolisten paavi Nainen, Euroopan ulkopuolelta, kenties kaappi-biseksuaali, pederasti vaiko niitä katolisten "lapset tulkaa tyköni" -tyyppejä?

Kommenttia muokattu: 13.03.2013 klo 21:08