Maailman parhaat matkailumaat sateenkaarinäkökulmasta

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 2
Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Homoille suunnattu Spartacus-matkaopas on pistänyt 138 oppaassaan esiteltävää maata järjestykseen homomatkailijan näkökulmasta.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen. Listauksessa kärkipäässä on lähinnä Euroopan valtioita, Kanada, Uruguay, Argentiina ja Uusi-Seelanti.

Helmikuun 28. päivä julkaistu The Spartacus International Gay Travel Index sijoittaa kärkipaikalle Ruotsin, joka sai yhdeksän pistettä. Kahdeksan pisteen maita ovat Belgia, Ranska, Alankomaat ja Iso-Britannia. Seitsemän pistettä saivat Kanada, Tanska ja Islanti. Kuuden pisteen maita ovat Norja, Espanja ja Uruguay. Saksa ja (Hollannille ja Ranskalle kuuluva) Sint Maarten/Saint-Martin saivat viisi pistettä.

Suomi kuuluu yhdessä Agentiinan, Itävallan, Luxemburgin, Uuden-Seelannin, Portugalin ja Sveitsin kanssa neljän pisteen maihin. Kolmen pisteen maihin lukeutuivat Australia, Tshekki, Viro, Ranskan Polynesia, Grönlanti, Irlanti, Slovenia ja Etelä-Afrikka.

Heikoimmin listalla menestyi Iran, joka sai 13 miinuspistettä. Pistettä paremmin menestyi Arabiemiraatit. Jamaica, Jordania ja Venäjä saivat miinuspisteitä 11.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Itsenäisten valtioiden lisäksi USA:n osavaltiot on pisteytetty erikseen, sillä USA:ssa osavaltioiden välillä on merkittäviä eroja. Kokonaisuutena USA sai yhden pisteen ja on sijalla 38 yhdessä esimerkiksi Italian, Unkarin ja Kroatian kanssa. USA:n pääkaupunki Washington DC sekä Massachusettsin ja New Yorkin osavaltiot saivat 8 pistettä ja listan toisessa päässä olevat Alabama ja Pohjois-Carolina saivat kolme miinuspistettä.


Paremmuusjärjestys määräytyy neljäntoista pisteytettävän asian perusteella. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Ruotsi on maailman homoystävällisin matkailukohde Spartacuksen mukaan. Yhdeksän pistettä.
New Yorkin valoissa, pilvenpiirtäjien katveessa on sateenkaarimatkailijan hyvä olla. Osavaltio saa kahdeksan pistettä, mutta USA kokonaisuutena vain yhden.
Portugal on katolinen maa, mutta samaa sukupuolta oleville pareille on sallittu avioliitto. Portugalin pistemäärä on sama kuin Suomen - neljä.
Roomassa sijaitseva Vatikaani on homomatkailijoidenkin suosiossa. Rahaa tuovina matkailijoina homoja suvaitaan, joskin kahden samaa sukupuolta olevan välinen suudelma tai näkyvä sateenkaarilippu tulkittaisiin provokaatioksi ja johtaisi ongelmiin. Miinuspisteitä Vatikaani saa seitsemän. Ympäröivä Italia saa yhden pluspisteen.
Pietarissa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan ei ole hyvä tuoda omaa suuntautumistaan julkisella paikalla esiin. Venäjän pistesaldo -11, sijoitus 134.

The Spartacus International Gay Travel Index (pdf)
www.spartacusworld.com

2 kommenttia

Ei juuri ihmetytä Suomen suht' huono sijoittuminen. Oletteko käyneet virallisilla "gay friendly Helsinki" sivuilla? Ajatus on hieno! Mutta kun pääkaupungistamme löytyy pari hassua palveluntarjoajaa jotka haluavat profiloitua "gay friendly:ksi", niin onhan se koko sivuston ja ajatuksen kannalta surkuhupaisaa.

Käykäähän kaikki katsomassa Helsingin kaupungin virallisilta sivuilta katsomassa, minne olette tervetulleita asiakkaita. Ei oo paljoa tarjontaa. Itse olen laittanut asiasta viestiä kaupungille, mutta ei ole vastausta kuulunut.
Meidän EU-kansalaisten kannattaa muistaa, että niissä maissa, joissa ei ole Suomen lähetystöä, meita auttavat silloin muiden EU-maiden lähetystöt ja konsulaatit, jos ongelmia tai ikävyyksiä ilmaantuu.
Useimmista maista löytyy joko Saksan, Britannian, Ranskan, Espanjan tai jonkin muun EU-maan suurlähetystö tai konsulaatti.

http://europa.eu/travel/embassy/index_fi.htm

Yleistä:

http://europa.eu/travel/index_fi.htm
---
Yhdysvaltain ulkoministeriö on laatinut oppaan hlbt-matkailijoita varten.
Se on tarkoitettu pääasiassa amerikkalaisille, mutta siinä on myös paljon kaikkia koskevia ohjeita:

http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/lgbt/lgbt_5887.html