Seksuaali- ja sukupuolivähemmistönuorten elämäntarinoita DVD:llä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 31

Tänään Setassa julkistettiin DVD "Moninaisuus on meissä". Siinä nuoret eri puolilta Suomea hyvin arkisesti kertovat elämästään maailmassa, jonka rooleihin he eivät aina sovi. DVD:n toivotaan leviävän mm. koulujen oppimateriaaleiksi ja kirjastoihin. DVD:n voi katsoa myös netissä Youtubessa ja Vimeossa.


Videolla Ida, Niko, Darja, Reiska, Petra, Pekka, Tiina ja Eska pohtivat perhettään, seurustelua, kiusaamista ja tuen saamista. He kommentoivat myös yhteiskunnan normeja ja niiden rikkomista. Videolle mukaan lähteminen vaati monelta rohkeutta. Askarrutti, mitä reaktioita video muissa synnyttää. Nyt, kun video on ollut netissä jo kuukauden, kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Videolla nuorten käyttämä kieli on oman maakunnan kieltä ja maisemat ovat suomalaisten kaupunkien maisemia. Video ei ole lainkaan Helsinki-keskeinen, ja se varmaan antaa videolle lisää uskottavuutta ympäri maata.

Setan mukaan koulun tehtävä on tarjota tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Setan nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén pitää arkisia omakohtaisia tarinoita hyvänä keinona tehdä sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvien normien vaikutuksia näkyviksi.

"Näiden nuorten kokemukset antavat ajateltavaa kaikille ja kaiken ikäisille sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Yksittäinen video ei kuitenkaan riitä. Moninaisuus on nuorten todellisuutta ja se on huomioitava koulumaailmassa joka päivä", Huldén toteaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seta edistää nuorten yhdenvertaisuutta parhaillaan myös Normit nurin! -nettikampanjalla, joka on toteutettu yhteistyössä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry:n sekä Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf:n kanssa.

Moninaisuus on meissä -dvd:n kesto on 20 minuuttia ja se on tekstitetty suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Tuottajana on toiminut oululainen Martu Väisänen. Videota voi tilata koulutustarkoituksiin Setasta. Video on maksuton.


Käymme julkistamistilaisuudessa. Siellä puhuvat aluksi Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ja DVD:n tuottaja Martu Väisänen. Väisänen kiittelee mm. Setan tiedottajaa Eliisa Alataloa ja Marita Karvista yhteistyöstä ja tuesta. Hän myös kertoo yhteistyöstään nuorten kanssa ja teknisen henkilökunnan kanssa videota tehdessä.

Audio
Seetan puheenjohtajan Juha-Pekka Hipin alkusanat
Videon tuottaja Martu Väisänen
Audio
Videon tuottajan puheenvuoro
Paneelikeskustelu DVD:n julkistustilaisuudessa. Kuvassa vasemmalta Eska ja Reiska, Marita Karvinen (Setan koulutussuunnittelija), Anders Huldén (Setan nuorisotyön koordinaattori).
Audio
Keskustelu, kesto n. 15 min

31 kommenttia

Harmi vain, että vähän normaalimpia tapauksia homoseksuaalien osalta ei mukaan saatu. Onhan se toki ymmärrettävää, että heillä ei varsinkaan vielä nuoressa iässä juuri kenelläkään ole rohkeutta poikkeamistaan paljastaa.

Tästä otannasta jää kyllä sattumanvaraiselle heteroseksuaalille mielikuva, että "on noi kaikki homot kyllä vähän omituista porukkaa".

Kommenttia muokattu: 26.02.2013 klo 22:00
  • 2 / 31
  • Niko-Petteri
  • 26.2.2013, 22.10
Is: Mutta eipä meidän tarvikaan heteroita varten normaalia esittää.