Euroopan ihmisoikeustuomioistuin: Sisäisen adoption kielto samaa sukupuolta olevalta parilta syrjintää

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo, että perheen sisäisen adoption kieltäminen samaa sukupuolta olevalta parilta on syrjintää.

Tuomioistuimen ratkaisu koski tapausta, jossa itävaltalainen naispari haki sisäistä adoptiota, mutta Itävallan viranomaiset eivät käsitelleet hakemusta lainkaan. Perheen sisäinen adoptio on kuitenkin ollut mahdollinen Itävallassa hetero-avoparille. Tuomioistuin katsoi, että tämän mahdollisuuden kieltäminen samaa sukupuolta olevalta avoparilta oli syrjintää.

Tuomioistuin totesi, että kantajien ja naimatomien heteropariskuntien erilainen kohtelu oli perustunut kantajien seksuaaliseen suuntautumiseen. Samalla tuomioistuin korosti, että yleissopimus ei velvoita valtioita laajentamaan oikeutta sisäiseen adoptioon avopareille.

» Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös (englanniksi)

Suomessa niin sanottu sisäinen adoptio ei ole avopareille mahdollinen, vaan se on mahdollinen vain aviopareille ja parisuhteensa rekisteröineille.

Ihmisoikeustuomioistuimelta maanantaina päätös adoptiosta

5 kommenttia

Itävallan oikeusministeri Beatrix Karl (kansanpuolue ÖVP) ilmoitti heti ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen, että päätös otetaan vakavasti ja oikeusministeriö tekee lainmuutoksen mahdollisimman pian. Ainoastaan yksi pykälä joudutaan muuttamaan.

Sateenkaari- ja muut ihmisoikeusjärjestöt ja tasa-arvon kannattajat ilahtuivat päätöksestä, mutta muistuttavat, että laki ei muutoksen jälkeenkään ole tasa-arvoinen ja tämäkin yhden paragraafin muuttaminen vaati yli 7 vuoden työn ja tuomioistuimen päätöksen.
Jossain uutisessa mainittiin, että valtio joutuu maksamaan naisparille korvausta yli 38 000 euroa.

Yksi monista uutisista:
http://derstandard.at/1361240482419/Karl-Stiefkind-Adoption-fuer-Homosexuelle-noch-heuer
---
Ihmisoikeustuomioistuin

http://www.strassburg.eu/europaeischer-gerichtshof-fuer-menschenrechte-cour-europeenne-des-droits-de-lhomme

Euroopan parlamentti

http://www.strassburg.eu/europaeisches-parlament-parlement-europeen

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 00:17
Juuri niin kuin arvelin kommentissani aiemmassa artikkelissa.