Setan puheenjohtaja: HLBTI-asiat eivät Venäjän sisäinen asia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Seta ry:n puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ei allekirjoita tasavallan presidentti Sauli Niinistön tulkintaa siitä, että Venäjän homolait olisivat yksinomaan Venäjän duuman päätettävissä oleva asia.

Taannoisella Venäjän-vierailullaan presidentti Niinistö osallistui paikallisen radioaseman lähetykseen, jossa kysyttiin hänen näkemystään myös Venäjän valmisteilla olevaan "homopropagandan" kieltävään lakiin ja homovähemmistön asemaan. Niinistö sanoi lainsäädännön olevan Venäjän duuman päätettävissä oleva asia.

- Koska ihmisoikeudet, siten myös hlbti-asiat eivät ole Venäjän sisäinen asia, ei kyseessä ole vaan Venäjän tai sen duuman sisäinen asia. Tämän vuoksi propagandalakiin olisi tullut ottaa selkeämpi ja suoraselkäisempi kanta ainakin siten, että sen vaaratekijät olisi tuotu esille, sanoo Hippi ranneliike.netille.

Valmisteilla olevan "homopropagandan" kieltävän lain hyväksyminen asettaa arvioiden mukaan vaaraan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavien aktivistien lisäksi myös jokaisen vähemmistöihin kuuluvan ihmisen.

- Nähtäväksi jää, rikkoisivatko esimerkiksi sateenkaariperheet jo olemassaolollaan lakia, miettii Hippi.

Seta on pitänyt yhteyttä sisarjärjestöihinsä Venäjällä, ja näiden kanssa on keskusteltu tuen antamisesta venäläisjärjestöjen parhaaksi näkemistä lähtökohdista. Vaikka Venäjä on allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen, on maassa usein tulkittu, että myös ihmisoikeuskysymyksiin liittyvät asiat ovat maan sisäisiä asioita, ja ettei ulkomaalaisten pidä niihinkään puuttua. Tämän vuoksi ulkomaiset yritykset auttaa eivät aina pääse tavoitteeseensa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Solidaarisuuden osoittamiseksi olemme muun yhteydenpidon lisäksi vedonneet asiassa suoraan Venäjän duumaan ja järjestimme mielenosoituksen samanaikaisesti monien muiden Euroopan kaupunkien kanssa, sanoo Hippi.

Niinistö Eho Moskvyi -radion ohjelmassa: Homolait ovat Venäjän sisäinen asia

3 kommenttia

Tiukahko kanta Setan puheenjohtajalta presidentti Niinistön radiohaastattelulausuntoon tuo uutta uskottavuutta Setan julkisuuskuvaan. Setalla oli ulkopuolelta katsoen jonkinverran vaikeuksia ottaa näkyvästi kantaa kevään 2011 hallitusneuvottelutapahtumiin ja HLBT-suomalaisten oikeusvisioiden syrjäyttämiseen hallitussopimuksessa. Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi tunnistaa lausunnossaan HLBT-ihmisoikeuksien asenneongelman Suomen valtiojohdon tasolla.
  • 2 / 3
  • J-B
  • 20.2.2013, 23.48
Kiitos Juhalle rohkeasta kannanotosta. Juuri tällaista lisää niin ehkä alan itsekin toimia Setan hyväksi maksamalla jäsenmaksua ja osallistumalla toimintaan. Nyt on nyökyttelyä ja hiljaisuutta ollut liian pitkään tässä maassa tasa-arvon kehittämisen suhteen.