Suomalaisista yli puolet kannattaa homoavioliittoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Suomalaisista valtaosa kannattaa avioliitto-oikeutta myös samaa sukupuolta oleville pareille. Myös muissa tutkituissa Euroopan maissa homoavioliitot ovat myötätuulessa, joskin ranskalaisten mielipiteet ovat vahvasti jakautuneet. Asia kävi ilmi markkinatutkimuksia tekevän YouGov:n EuroTrack -kyselyssä.

Kyselyn mukaan suomalaisista 57 prosenttia kannattaa avioliitto-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleviin pareihin. Uudistusta vastustaa 32 prosenttia. Myös adoptio-oikeuden kannattajia on selvästi enemmän kuin sen vastustajia. Samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeuden hyväksyy 51 prosenttia ja sitä vastustaa 36 prosenttia.

Yleisradio teetti elokuussa 2010 selvitykseen suomalaisten homoavioliittokannoista. Tuolloin vastanneista 54 prosenttia kannatti ja 35 prosenttia vastusti sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Suomi on Pohjoismaista toistaiseksi ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat eivät voi solmia keskenään avioliittoa. Samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa.

Ruotsissa homoavioliittojen kannatus oli kyselyn korkein. Siellä 79 prosenttia kannatti ja 14 prosenttia vastusti. Myös adoption kannatus oli Ruotsissa selvästi korkein, 65 prosenttia ja vastustajia 22 prosenttia. Ruotsin vanavedessä olivat tanskalaiset, avioliiton osalta prosentein 79 - 16 ja adoptio 59 - 31. Norjassa prosentit olivat avioliiton kohdalla 70 - 21 ja adoption 54 - 43.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Saksassa homoavioliittoja kannatti 66 prosenttia ja vastusti 24 prosenttia. Adoption osalta prosentit olivat 59 - 31.

Suomalaisten vastaajien mielipiteet olivat hyvin lähellä brittien mielipiteitä. Briteistä homoavioliittoja kannattaa 55 prosenttia ja vastustaa 32 prosenttia. Adoption kannatus Isossa-Britanniassa on 53 prosenttia ja vastustus 31 prosenttia. Isossa-Britanniassa avioliittolain uudistamista on määrä käsitellä parlamentissa tänä vuonna.

Ranskassa avioliitto-oikeuden prosentit olivat tutkimuksen mukaan 47 puolesta ja 41 vastaan. Ranskalaiset vastustivat adoptiota enemmän kuin kannattivat: puolesta 38 prosenttia ja vastaan 51 prosenttia. Ranskassa samaa sukupuolta olevien avioliittoja aletaan käsitellä parlamentissa lähiaikoina. Etenkin uskonnollis-konservatiiviset piirit ovat olleet lakiuudistusta vastaan. Viime vuoden puolella Pariisissa ja muissa suurissa kaupungeissa marssittiin samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan ja vastaavanlaisia mielenosoituksia on luvassa myös tänä viikonloppuna.


YouGov haastatteli välipäivien aikana (27.12.2012 - 6.1.2013) verkossa tehdyssä kyselyssä kaikkiaan 978 täysi-ikäistä suomalaista. Haastatteluun osallistui myös 2005 brittiä, 1016 saksalaista, 989 ranskalaista, 1005 tanskalaista ja 1010 norjalaista.

YouGow on kansainvälinen markkinatutkimuksia tekevä toimisto.

Kyselyssä kartoitettiin myös ihmisten arviota henkilökohtaisen ja yleisen taloudellisen tilanteen kehityksestä, EU-kannasta ja eräistä muista yhteiskunnallisista asioista.

YouGov: French opposed to gay adoption
PinkNews: Poll: Strong support across Europe for equal marriage and adoption – but France divided

3 kommenttia

  • 2 / 3
  • puppeliassi
  • 11.1.2013, 21.42
no riquman tossa luvut aika selkeästi adoptiokin käy enemmistölle suomalaisista.

vedä siitä heh