Ruotsissa transsukupuolisten pakkosterilisaatio loppuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 30

Transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatio päättyy Ruotsissa. Tukholman kamarioikeuden joulukuussa tekemä päätös tuli voimaan 10. tammikuuta. Tuomion mukaan sterilisaatiopakko on ristiriidassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa.

Oikeuslaitos ehti ratkaista asian enne lainsäätäjiä. Talvella valtiopäivien on määrä päättää transsukupuolisten pakkosterilisaation poistamisesta lainsäädännöstä heinäkuun alusta, mutta oikeuden ratkaisun myötä sterilisaatiovaatimus päättyi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt ovat ilmaisseet tyytäväisyytensä ratkaisuun.

Monille trans-ihmisille ratkaisu nähdään kuitenkin liian myöhään tulleena ja nyt ollaankin käynnistämässä prosesseja, joilla sterilisaation läpikäyneille haetaan korvauksia. Ruotsissa, kuten Suomessakin, pakkosteriloitiin erilaisin (mm. mielenterveydellisten ja sosiaaliseen asemaan liittyvin) perustein ihmisiä 1970-luvulle asti. Vuonna 1999 Ruotsissa säädettiin laki, jonka mukaan pakolla sterilisoidut voivat hakea korvausta. Oikeudellisen sukupuolen vaihtamisen ehtona on tähän ollut hedelmättömyys.


Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Nykylainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavia henkilöitä lisääntymiskyvyttömiksi. Sen katsotaan loukkaavan transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Toistaliseksi uudistus on ollut jumissa valiokunnassa.

RFSL: Slut på tvångssteriliseringar av transpersoner i Sverige – organisationer driver skadeståndsprocess

30 kommenttia

  • 1 / 30
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 10.1.2013, 16.18
Eduskunnassa käydyssä keskustelussa homoavioliittoaloitteesta mm. Lasse Männistö ja Susanna Huovinen sanoivat, että kyseessä ei ole aloite mistään muusta kuin homoliitoista - ei esim. moniavioisuudesta tai insestiliitoista. Lasse Männistö sanoi myös, että missään homoliitot hyväksyvässä maassa ei ole hyväksytty moniavioisuutta tai homoliittoja.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että on vain ajan kysymys, milloinka noita em. liittoja aletaan hyväksymään. Ruotsissa punavihreä blokkihan jo ajaa esimerkiksi moniavioisuus- ja insestiliittoja - jopa osalla porvariblokista on myönteinen kanta näihin liittoihin. Onkin selvää, että jos Suomessa homoliitot hyväksyttäisiin, niin alkaisi välitön keskustelu esim. moniavioisuutta ja insestiä harrastavien oikeuksista. Se tosin ei homo- ja seta-porukkaa haittaisi, mutta halusinpas nyt vain kumota väitteen siitä, että homoliittojen hyväksymisellä ei olisi mitään muuta vaikutusta mihinkään.
  • 2 / 30
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 10.1.2013, 16.20
Oho - nyt taisi viesti tulla väärään juttuun; sen piti mennä "Ruotsin Keskustapuolue kavahti idearyhmänsä ehdotuksia" -uutiseen. No, kai se kelpaa tähänkin.