USA: Korkein oikeus varasi kaksi päivää homoavioliittoasialle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
USA:n korkein oikeus ottaa käsittelyyn samaa sukupuolta olevien avioliittoihin liittyviä aiheita.

Yhdysvaltain korkein oikeus ilmoitti, että se aikoo kuulla maaliskuun lopulla kahden päivän ajan näkemyksiä samaa sukupuolta olevien avioliitosta.

Joulukuun 2012 alussa oikeus hyväksyi käsiteltäväkseen kaksi merkittävää samaa sukupuolta olevien avioliittoa käsittelevää tapausta.

Toinen on Defense of Marriage Act eli DOMA, joka määrittelee liittovaltion tasolla avioliiton miehen ja naisen väliseksi.

DOMA on todettu useissa oikeuskäsittelyissä perustuslain vastaiseksi.

Toinen käsiteltävä tapaus on Kaliformian perustuslain muutokseen liittyvä Prop 8, joka kieltää samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliitot.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ratkaisuja odotetaan kesällä 2013

PinkNews: US Supreme Court schedules two day hearing for same-sex marriage cases
USA: Korkein oikeus tutkimaan homoavioliittokieltoja

1 kommenttia

Asia on varsin yksinkertainen:

Jos avioliiton varaa vain naisen ja miehen väliseksi ei tästä kyseisestä oikeudesta voi todella nauttia muu kuin hetero. Perustuslaki kieltää eriarvoistamisen ja syrjimisen sukupuolisen suuntauksen perusteella. DOMA:n rajoitukset asettavat homo- ja lesboparit räikeästi epäedullisempaan asemaan, siis syrjii.

Kukaan ei myöskään omista avioliiton käsitettä ja voi väittää, että se on yksinomaan naisen ja miehen välinen. Avioliiton käsitys on vaihdellut ja vaihtelee nykyäänkin. Itse asiassa tätä heterot etuoikeuttavaa avioliittokäsitystä on nimenomaan tuputettu väkisinkin suvaitsemattomuudesta ja ylemmyydentunteesta.

Alemmat oikeusasteet tukeutuvat yleensä korkeimman oikeuden vastaavanlaisiin ennakkotapauksiin. Ei ole siis kovinkaan suurta syytä olettaa, ettei korkein oikeus siunaisi samaa sukupuolta olevien avioliittoja.