Kalifornian eheytyshoidot kieltävä laki jäihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Oikeus on jäädyttänyt syksyllä Kaliforniassa hyväksytyn lain, jolla oli tarkoitus ensi vuoden alusta lukien kieltää mielenterveyden ammattilaisten alaikäisille tarkoitetut hoidot joiden tavoitteena on "eheytyä" homoseksuaalisuudesta.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Verkkouutiset Bloomberg-uutissivustoa lainaten.

Sanfranciscolainen tuomioistuin antoi tilapäisen kiellon soveltaa uutta lakia. Kalifornialaisterapeutit olivat vieneet asian oikeuden käsiteltäväksi.

Lain vastustajat perustelevat vaatimustaan potilaan oikeudella valita haluamansa hoito ja sananvapaudella.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lain arvellaan mahdollisesti ja jopa todennäköisesti kaatuvan kokonaan.

Verkkouutiset: ´Homoterapian´ kieltävä laki pysähtyi oikeudessa
Bloomberg.com: California Gay Conversion Therapy Ban Blocked by Court
Kalifornia kieltää nuorten eheytyshoidot (1.10.2012)

4 kommenttia

Kristilliset homoviharyhmät taistelevat näköjään loppuun saakka, mikä oli tietenkin odotettavissa.
Niiden agenda perustuu uskonnolliseen käsitykseen, jonka mukaan homous on sairaus, josta pitää parantua. Eheytykseksi kutsuttuun puoskarointiin kuuluu itsetunnon murtaminen ja uskonnolliset poppakonstit. Puoskaroijien kannustin on tietenkin raha, sillä he veloittavat vaaraa aiheuttavasta ”terapiasta” hyvin paljon. Eräässä hinnastossa kerrotaan, että ”kääntäminen homosta heteroksi tai merkittävä irtiotto homoudesta” maksaa noin 15 000 dollaria.
---
Teini-ikäisiä koskevan puoskarointikiellon vastustaja ja tämän oikeusjutun käynnistäjä, äärikristillinen Liberty Counsel, perustettiin aikoinaan vastustamaan muun muassa abortteja sekä syrjintäkielto- ja viharikoslakeja eli LC vaatii, että homoja saa syrjiä työpaikoilla ja viharikoslaista on poistettava seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti.

Liberty Counsel taistelee lisäksi eri puolilla maata tasa-arvoista avioliittolakia, parisuhdelakia ja homojen adoptio-oikeutta vastaan. Homot ja lesbot on myös erotettava armeijasta.

LC nosti oikeusjutun myös New Yorkin osavaltion tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, mutta osavaltion korkein oikeus päätti kaksi kuukautta sitten, ettei se ota kuultavakseen LC:n nostamaa kannetta. Osavaltion avioliittolaki on nyt sitten turvattu kymmeniksi vuosiksi.
Ihmisoikeusjärjestö SPLC on luokitellut LC:n vihajärjestöksi, sillä se on jo vuosikymmeniä levittänyt valheita homoista.
---
Tästä teini-ikäisiä koskevasta Kalifornian puoskarointikieltolaista Liberty Counsel nosti kanteen ensin Sacramentossa sijaitsevassa osavaltion tuomioistuimessa. Koska tuomarit päättivät antaa lain tulla voimaan, LC haki päätöksen muuttamista liittovaltion vetoomustuomioistuimessa, joka nyt keskeytti lain voimaantulon.
LC väittää muun muassa, että puoskarointikielto loukkaa uskonnollista vapautta.

Kalifornian osavaltio puolustaa puoskarointikieltolakia kaikin keinoin. Oikeusministeriöstä kerrottiin, että Kalifornia on oikeassa kieltäessään tämän sairaan ja vahingollisen toiminnan ja oikeusministeri ilmoitti puolustavansa määrätietoisesti ja päättäväisesti lakia.

Kalifornian yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani (johtaja) on sitä mieltä, että puoskarointikieltolaki on perustuslain mukainen eli kielto tulee jossain vaiheessa voimaan, mutta koska homojen vastustajat ovat sitkeitä, voi käydä niin, että juttu päätyy lopulta liittovaltion korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.
---
USA:n ja monien muiden länsimaiden merkittävimmät terveysjärjestöt ovat tuominneet eheytysterapiaksi kutsutun puoskaroinnin samoin kuin Amerikan terveysjärjestö PAHO yhdessä maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa.
Amerikassa on vähän erilainen poliittinen kulttuuri kuin esim. Länsi-Euroopassa. "Vapaus" ohittaa siellä kaiken, usein myös velvollisuuden, solidaarisuuden, moraalin, tasa-arvon lain edessä, mahdollisuuksien tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden. Siinä on hyvät ja pahat puolensa: esim. hyvin laaja sananvapaus mahdollisti sosiaalikritiikin ja hlbti-liikkeen synnyn, mutta antaa samalla perusteettoman jalansijan eheytyspuoskaroinnille ja muulle homofobiselle propagandalle, joiden ainoa tarkoitus haitata ja vahingoittaa. Ne rikkovat muita ihmisoikeuksia ja siten myös sananvapautta vastaan.